Koululaiset valmistivat kaksi kesäkirjastoa Aitoon kylälle – ”Projekti oli teknisesti vaativa, mutta lopputuloksesta tuli hieno”

Kesäkirjastot verhottiin lopuksi E. Heleniuksen värikkääseen Mansikkapaikka-kuosiin.

Anna Tapion koulun kahdeksasluokkalaiset valmistivat kesäkuun alussa opettajansa Matti Virtasen johdolla kaksi kesäkirjastoa Aitoon kylälle sijoitettavaksi Aitoo-Kaukkala kyläyhdistys AiKa ry:n pyynnöstä.

– Idea kesäkirjastoihin nousi Suomen kylien yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä vahvistavien käytäntöjen kartoituksen yhteydessä. Kesäkirjastot olivat hauska idea, johon Anna Tapion koulu tarttui mielellään. Tarvikkeet projektiin saatiin lahjoituksina kylän asukkailta aina lautoja, vanhoja ikkunoita ja kattohuopaa myöten, kertoo kyläyhdistyksen Elinvoimaa Aitooseen -hankkeen vetäjä Katariina Tcheuffa.

Oppilaat suunnittelivat itse kirjastojen mallin, hyllyvälit ja kattojen muodon. Suunnittelua määritteli pitkälti vanhojen ikkunoiden koko, muoto ja henki.

– Projekti oli teknisesti vaativa, mutta lopputuloksesta tuli hieno. Jatkossa nuoret voisivat toteuttaa kyläyhdistykselle esimerkiksi kukkaistutus- tai puupenkkiprojektin, pohtii Matti Virtanen.

Kesäkirjastot verhottiin lopuksi E. Heleniuksen värikkääseen Mansikkapaikka-kuosiin, jonka nuorille sponsoroi paikallinen tekstiilipaino Printscorpio. Kuosin käyttö kirjastojen viimeistelyssä on kunnianosoitus Aitoon pitkälle kangaspainoperinnölle. Perintöä juhlistetaan parhaillaan myös Tropiikista Tiibetiin -näyttelyssä, jossa on esillä E.Helenius oy:n retrokuoseja 1960-ja 1970-luvuilta.

Nyt kesäkirjastot ilahduttavat Aitoon asukkaita, mökkiläisiä ja vierailijoita kylän keskustassa sekä Laivarannassa. Kirjastosta saa lainata lukemista vapaasti eikä palauttaminen ole välttämätöntä. Yhteiskäyttöön voi halutessaan myös itse tuoda kirjan, aikakauslehden tai vaikka korttipakan tai lautapelin.