Juhannus juomien kanssa

Viinien ja ruokakauppojen mahdollisesta yhteisestä elämästä on puhuttu jo pitkään. Nyt maan uusi hallitus on ilmaissut kaavailevansa seuraavaa askelta siihen suuntaan haluamalla sallia aiempaa alkoholipitoisempien juomien myymisen kauppojen hyllyiltä. Osa mökille tulevana viikonloppuna suuntaavista harmittelee, että uudistus ei vielä ehdi mukaan tämän juhannuksen kuvioihin, vaikka sääkin näyttäisi olevan juhannuksen vietolle vaihteeksi kohdallaan.

Miten suomalaiset osaavat nykyisin elää alkoholin kanssa? Hyvin ja huonosti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholin kokonaiskulutus väheni edellisvuodesta 1,2 prosenttia viime vuonna. Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 8,9 litraa sataprosenttista alkoholia jokaista 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kokonaiskulutus on pääsääntöisesti vähentynyt vuodesta 2007 lähtien. Silti monien muidenkin ammattiryhmien kuin poliisin sekä sosiaali- ja terveysalan edustajat todistavat työssään lähes päivittäin alkoholin lieveilmiöitä. Niissä tilanteissa alkoholin valtiolle tuomien verotulojen suuren verokertymän hyödyt saattavat jäädä ajatuksissa taka-alalle.

Juhannus näkyy piikkinä paitsi alkoholimyynnissä myös kesän hukkumistilastoissa. Juhannuksena hukkuneiden määrä vaihtelee rajusti, ja yksi selittävä tekijä tähän on luonnollisesti sää. Lämpimänä juhannuksena vietetään enemmän aikaa vesillä ja veden äärellä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton SUH:n mukaan Suomessa on kymmenen viime vuoden aikana hukkunut keskimäärin kuusi ihmistä joka juhannus.

Alkoholi on yksi merkittävimmistä tapaturmariskiä lisäävistä tekijöistä. Se heikentää kehon hallintaa lamauttaessaan keskushermoston toimintaa eikä kaikkinensa saa ihmistä tekemään tavanomaista järkevämpiä ratkaisuja – etenkään, jos kyseessä on hätätilanne. SUH:n mukaan Suomessa hukkuu vuosittain 100–150 ihmistä, joista noin puolet on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena.

Juhannuksena hukkuneista keskimäärin kahdessa tapauksessa kolmesta hukkuminen on tapahtunut uidessa tai vesiliikenteen yhteydessä. Alkoholin roolia siinä, että pelastusliivi on jäänyt pukematta, voi tuskin kiistää, vaikka osaltaan tuttu ympäristö ja hyvät olosuhteet saattavat usein johtaa virheelliseen turvallisuuden tunteeseen.

Tutkimusten mukaan jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos pelastusliivit olisi puettu oikein päälle ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

Turvallista juhannusta!