Vellikello on kutsunut kesäkahveille jo yli 30 vuoden ajan – tänä vuonna kahvit juodaan heti heinäkuun aluksi

Mikkolan vellikello soi taas lauantaiaamuna 1. heinäkuuta.

Mikkolan aitan vellikello kilkattaa taas kolmesti Luopioisissa lauantaina 1. heinäkuuta kello 8.30. Soitollaan se kutsuu kuntalaisia ja vapaa-ajan asukkaita kunnan kesäkahveille, joita on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan.

Vanhemmalle polvelle vellikellon tarkoitus on selvää pässinlihaa, mutta nuoremmille se voi olla tuntematon kapistus. Millainen siis on Mikkolan vellikellon tausta, Kukkia-seuran puheenjohtaja Tomi Riihiranta?

– Itse Mikkolan vellikellon historiasta en tiedä mitään, mutta sen alla oleva aitta on seinässä olevan vuosiluvun perusteella rakennettu vuonna 1904. Mikkolan isäntänä oli silloin Juho Nieminen, ja koko nykyinen Mikkolan tilakeskus on hänen rakennuttamansa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Mikkolan vanha tilakeskus oli nykyisen Seuratalon paikalla, ja kenties samalla kellolla on jo siellä kutsuttu työväkeä pelloilta syömään.

Mikkolan tilan historia ulottuu ainakin 1500-luvulle asti. Vuonna 1922 tila myytiin Luopioisten kunnalle. Kunnan omistuksessa se jatkoi maanviljelystilana. Päärakennus toimi kunnanlääkärin virka-asuntona ja vastaanottotiloina vuodesta 1922 vuoteen 1955. Lisäksi siellä sijaitsi kirjasto. Muutostöiden valmistumisen jälkeen uusittuihin tiloihin muutti Luopioisten kunnanvirasto. Keväällä 2013 Pälkäneen kunta vuokrasi entisen kunnantalon Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetalle. Mikkolan aitat kuten myös makasiini palvelee nykyään kesäisin näyttelytilana.

Kunnan kesäkahvit vetävät perinteisesti paljon väkeä kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia Mikkolan puistoon. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Ohjelmassa kohtaamisia, kunnan tervehdys ja musiikkia

Tämän vuoden kesäkahvit nautitaan perinteiseen tapaan Mikkolan puistossa. Kunnan tervehdyksen tuo kunnanjohtaja Pauliina Pikka. Musiikkiesityksistä vastaavat Tuittulan Ukuleleorkesteri ja Aitoon Musiikkikurssien kuoro.

– Alkujaan kesäkahvit olivat kunnantalon kesälomalle lähtötempaus, jossa kunnantalon henkilökuntaa oli runsaasti paikalla. Tavoitteena on ollut monipuoliset keskustelut ihmisten, erityisesti mökkiläisten, kanssa. Tonttiesittelyt ovat olleet aina esillä, joskus jopa bussikierrokset, Seppo Kääriäinen tietää.