Drone lentää ja vesiskootterilla pääsee – myös Salmentaan VPK:lla on tarvittavat välineet toimintaan, jos pitkään jatkunut helle toisi merkkejä maastopaloista

Hellejakso on pitänyt pelastuslaitokset kiireisinä ympäri maan. Valitettavasti. Lapsuuteni kesistä muistan, kun lentokone kierteli seutukunnan yllä ja aikuiset sanoivat sen olevan tarkistamassa, ettei ole metsäpaloja alueella. Joissakin päin Suomea edelleen – myös Pirkanmaalla – on lentotoimintaa. Muun muassa turvetuotantoalueiden tilanteita tarkistetaan lentotähystyksin. Metsänistutuslaikutuksessa saattaa kaivinkoneen kauha osua kiveen ja sytyttää metsäpalon.  Onneksi harvoin, ja silloin on toki koneen kuljettaja paikalla.

Monet VPK:t ovat hankkineet kalustoa, jota voidaan käyttää sekä valvonnassa että etsinnässä. Nimenomaan drone eli ”pikkuhelikopteri” on käytössä myös Salmentaan vapaapalokunnalla. Dronen käyttö on hyvin valvottua, ja operaattorin on tullut suorittaa käyttöön liittyvä koulutus ja Traficomin lisenssi. Salmentakana dronella voidaan lähteä välittömästi tiedustelemaan mahdollista savuhavaintoa. Dronesta löytyy normaalin zoom-toiminnolla varustetun 4K-tasoisen kameran lisäksi myös lämpökamera, jolla voidaan etsiä tiedusteltavalta alueelta lämpöjälkiä.

Toinen tehokas käytössä oleva laite on vesiskootteri, ”vesijetti”. Sen takana voi kuljettaa myös 1–2 henkilöä, ja mukana kuljetetaan ensiapuvälineistöä, hinaustarvikkeita, kiikari, pintapelastajan välineitä ja moottoriruiskua saarissa tapahtuvien maastopalojen sammuttamiseen.

VPK:n vesipelastuskalustoa on esillä Järvipäivillä ensi lauantaina Salmentaan Laivarannassa.

Lisäksi Järvipäivien ohjelmassa on iltatilaisuus, jossa esiintyy viime kesänä perustettu Lasisydän – kolmen pojan bändi. Toivottavasti myös Ali Harlin ehtii paikalle trumpetteineen. Ellei iltatilaisuuteen, hän sanoi voivansa vaikka päivällä töräyttää trumpetilla – ehkäpä elokuvasäveliä.

Se olisikin komeaa: 1900-luvun alussa, kun Salmentaan vapaapalokunta vasta hankki ensimmäisiä varusteitaan, Jussilan Lauri oli kuuluvalla äänellään äänitorvena, kun vpk matkasi Ojan kuorma-autolla sammuttamaan Niemi-Peissun rakennuspaloa.

Ajat ovat muuttuneet, onneksi!

Arja Pahkasalo

Vesiskootteri eli ”vesijetti” Lassi Urkon ohjastamana. Kuvan on ottanut Henrik Joki Salmentaan laivarannassa, Salmentaan VPK:n harjoitusten yhteydessä. Menopeli on esillä Salmentaan Järvipäivillä, jonne tulijoiden toivotaan parkkeeraavan autot niin, että tosi paikan tullen VPK:lla on ripeä poistumisväylä.