Golftieltä ei ollut paluuta – Heikki Venho uskoo maaseutugolfin kukoistavan yhdistyksen voimin jatkossakin

Käki-Golf oli kätketty salaisuus, kun Heikki Venho suuntasi sinne ensi kertaa. ”Nykyisin meillä on tienviitatkin”, seuran hallituksen puheenjohtaja hymähtää.

Heikki Venholta alkoi usko loppua. Ei tienviittoja perille, tie pieneni koko ajan ja liikkeelle ajaneena voimana oli vain sattumalta silmiin osunut ilmoitus.

– Kyllä sieltä golf-kenttä kuitenkin löytyi, Venho muistelee vuosientakaista ensikohtaamistaan Käki-Golfin golfkentän kanssa Rautajärvellä.

Tätä nykyä Venho on paitsi Käki-Golfin jäsen myös kentän ja sen hoitamiseen tarvittavat koneet vuokranneen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Jonkun syrjäiseksi näkemä sijainti on hänen mielestään Käki-Golfin yksi selkeä kilpailuetu.

– Seudulla on paljon kesäasukkaita, jotka harrastavat golfia. Ruuhkaton kenttä on heitä lähellä, eikä tarvitse varta vasten lähteä Hämeenlinnaan tai Tampereelle, mihin menisi koko päivä. Itse pidän hienona asiana, että täällä on golfkenttä, jolla voi poiketa vaikka kauppareissulla – mielellään toki menomatkalla pakasteiden säilymisen kannalta.

Yhdistyskuvio Käki-Golfissa tuli ajankohtaiseksi, kun Golfliitto muutti sääntöjään ja hyväksyi myös kuusireikäisiä kenttiä jäsenikseen. Toimintaa pyörittämään vaaditaan kuitenkin rekisteröity yhdistys, jolla on kenttään vuokrasopimus. Venho näkee, että toiminnan siirtyminen yhdistyksen harteille on erinomaisen tärkeä asia tulevaisuuden kannalta.

– Iso investointi on syntynyt yhden miehen innon varassa. Pidän erittäin tärkeänä sitä, että tällaisella kansalaisaktiivisuudella alkunsa saanut kenttä säilyisi, ja näen ry:n turvaavan sen jatkuvuutta, hän viittaa Matti Ahvenharjun mittavaan kentäntekourakkaan.

Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä noin 120 jäsentä, joista osa on Tampereen ja Helsingin suunnista. Määrässä on ollut viime aikoina vahvaa kasvua, kun toukokuun loppuun mennessä uusia jäseniä oli kirjattu toistakymmentä. Venhon mukaan yksi osatekijä tässä on juuri Käki-Golfin pääsy Golf-liiton jäseneksi.

– Nyt kun meillä on tasoituskelpoinen kenttä, täällä voi suorittaa green cardin ja päästä pelaamaan muuallakin.

Tasoitusjärjestelmästä puhuminen saa Venhon innostumaan.

– Se tekee sen, että jokainen pelaa omaa peliään ja eri tasoiset pelaajat voivat pelata yhdessä. Tämä on sellainen seurustelupeli. Kentällä oli tässä juuri pelaamassa polttariporukka, josta yksi ei ollut koskaan pelannut – ja hän teki ”holarin” ensimmäisellä lyönnillään. Itsellä siihen meni 25 vuotta, hän nauraa.

Kolmisenkymmentä vuotta golfia pelannut Venho on koulutukseltaan juristi ja tehnyt työuransa liike-elämän palveluksessa.

Hän asuu vakituisesti Helsingissä, mutta häntä voisi luonnehtia puolipaikalliseksi. Hän on viettänyt lapsuudesta asti kesänsä Luopioisissa, ja taustaa on niin Padankoskelta kuin Puutikkalastakin. Kukkian saaressa hänellä on vailla sähköjä ja muita hienouksia oleva mökki, mutta talvisin Venho viettää aikaa myös rivitaloasunnossa Luopioisten kirkonkylässä. Metsästämässä hän on ollut seudulla tuttu näky jo vuosikymmeniä.

– Pidän tärkeänä, että jos kerran vietän paljon aikaa paikkakunnalla, osallistun täällä itsekin aktiivisesti johonkin paikalliseen toimintaan.