Mikko Alatalon elämästä kertova musikaali saa ensi-iltansa torstaina – ”Uskon, että kuulijat voivat löytää itsensä lauluista”

Heikki Paavilaisen käsikirjoittama ja ohjaama musikaali on kunnianosoitus Mikko Alatalon uralle. Alataloa näyttelee Aleksi Aromaa (oikealla).

Sappeen kesäteatterissa esitetään heinäkuun ja elokuun aikana taiteilija Mikko Alatalon elämästä kertovaa musikaalia, jossa kuullaan kappaleita Alatalon laajasta tuotannosta. Esityksiä on yhteensä 35 alkaen 5. heinäkuuta ennakolla ja päättyen 20. elokuuta. Ensi-ilta on 6. heinäkuuta. Alataloa näyttelee Aleksi Aromaa.

Maalaispoika oon on musiikillinen kunnianosoitus Alatalon monipuoliselle uralle, joka kattaa satoja tunnettuja kappaleita, yli 50 albumia, lastenmusiikkia, neljä Syksyn sävel -kilpailun voittoa, sekä toimittajan työtä, kansan edustamista ja hiihdonopetusta.

Alatalon tuotannosta ei puuttunut valinnan varaa musikaalia suunniteltaessa. Musikaalin ohjaaja ja käsikirjoittaja Heikki Paavilainen kertoo löytäneensä tuotannosta punaisen langan kuunneltuaan itseään ja omia tunteitaan.

– Näkökulmana tässä on se, miten Mikon äiti ja isä näkevät. Se, miltä kotipuolessa tuntuu, kun Mikko on vaikkapa televisiossa, ja äiti ja isä katselevat.

Paavilaisen mukaan musikaali on värikäs, niin kuin Alatalon elämäkin on – iloineen ja suruineen.

– Heikillä on taito hyppysissä tuoda pienillä vivahteilla esiin koko elämän kirjo, Alatalo toteaa.

Alatalo kertoo olevansa tyytyväinen musikaalin kappalevalintoihin.

– Esimerkiksi Puutarha on minun surun lauluni. Kiinalaisen filosofian mukaan, jos et voi elää kuin tahdot, tahdot elää niin kuin voit. Surun kohdatessa tulee jatkaa elämää ja arkea. Siinä on jotain vavahduttavaa. Elämässä pitää hyväksyä, että kaikki ei aina mene niin kuin haluaisi. Hyvä, että laulu on mukana.

Myös monet muut Alatalon laulut pohjautuvat tosielämän tapahtumiin.

– Esimerkiksi Syli on minun tekemä laulu Marjalle, kun olin itse tunteideni kanssa ihan lukossa. Uskon, että kuulijat voivat löytää itsensä lauluista. Mielenkiintoista nähdä, miten laulut liikuttavat ihmisiä, Alatalo sanoo.

– On tärkeää, että laulut jatkuvat, vaikka meistä ei olisi enää mitään tietoa. Laulut elävät muiden suussa, toivottavasti myös myöhemmin, Alatalo summaa.