Savupanoksia, Keke Rosberg ja ”legendaarinen lava, jolla vetää” – Aitoo on tarjonnut Costello Hautamäelle vuosien varrella elämyksen jos toisenkin

Costello Hautamäki ja Popeda ovat olleet tuttu näky Aitoon Kirkastusjuhlilla. Bändille on kertynyt Kirkkareilla lähes 20 esiintymistä. Hautamäki ei lupaa tälläkään kertaa mitään ”suurta tai yllättävää”. ”Vedetään vanhaan tuttuun malliin eli aloitetaan Matkalla Alabamaan ja lopetetaan Pitkään kuumaan kesään tai Ukkometsoon ja sitten siihen väliin kaikenlaista”, Hautamäki hymähtää.

Costello Hautamäki muistaa edelleen hyvin ensimmäisen keikkansa Aitoon Honkalassa. Vuosi oli 1979, ja kyseessä oli Sensuuri-nimisen punk-bändin keikka.

– Se oli jos ei ensimmäinen niin toinen keikka, joka meillä oli Tampereen ulkopuolella. Se toinen keikkapaikka oli Virroilla, ja olimme liikkeellä jonkin valkeakoskelaisen bändin kanssa. Se oli melkoista, kun 15-vuotiaat miehet lähtivät autolla keikalle muualle kuin Tampereen nuorisoseurantaloille, hän miettii.

Hautamäki muistelee olleensa ehkä jopa ensimmäistä vuottaan Popedan riveissä 1980-luvun alussa, kun takahuoneeseen piti saada rahdattua televisio. Taustalla oli kiinnostus Formula 1 -kisaan.

– Jos en ihan väärin muista, se oli Aitoossa. Keke Rosberg ajoi silloin maailmanmestaruudesta, ja se oli tosi kova juttu, ihan niin kuin Häkkinen tai Räikkönen sitten myöhempinä vuosina.

Television saaminen takahuoneeseen oli pientä siihen verrattuna, mitä Hautamäki muistelee tapahtuneen eräällä toisella Popedan Aitoon-keikalla. Bändi oli soittamassa, kun tapahtui jotain melkoisen yllättävää.

– Joku räjäyttää siinä armeijan savupanoksen! Koko tila täyttyy sellaisella kellertävällä savulla, ja järjestysmiehet koettavat tuulettaa sitä pois. Sehän on kuitenkin suunniteltu toimivaksi niin, että eihän se millään tuuletuksella siitä mihinkään lähde, Hautamäki nauraa.

Silloin ei niinkään naurattanut, kun keikka jäi kesken.

– Ja sen muistan, kun 1980-luvulla olin soolokeikalla Aitoon emäntäkoululla – tai oikeastaan meillä oli silloin duo. Siellä olikin kova meininki…

Hautamäelle Aitoon seutu onkin tuttua kauraa. Esiintymisiä on kertynyt hyvä määrä niin Popedan kanssa kuin soolonakin esimerkiksi erilaisissa iltamissa Honkalassa, ja lisäksi tänä kesänä Popedalle kirjataan peräti 19. vuosittainen keikka Kirkastusjuhlissa. Ensimmäisellä Popedan Aitoon-keikalla Hautamäki ei vielä ollut mukana.

– Aitooseen on mukava tulla. Se on kivan matkan päässä, ja tällaisen pitkän linjan rokkibändin kannalta se on esiintymispaikkanakin kiva: sellainen perinteinen tanssilava, joita joka perjantai kierrettiin 1980-luvulla. Puusta tulee hyvä soundi, ja sellaisessa on legendaarista vetää. Tulee sellainen nostalginen fiilis, niitä paikkoja ei enää hirveästi ole.

Popeda on sen verran kokenut keikkailija, että bändin bussin sijaan Honkalan läheisyyteen kurvaa sunnuntain keikan alla todennäköisimmin viisi henkilöautoa. Hautamäki arvelee olevansa keikkapaikalla noin tuntia ennen esiintymistä; se riittää, kun teknikot virittelevät soittimet kuntoon ja laitteiston kasaan.

– Käyn pikaisesti syömässä, tankkaan kahvia ja energiajuomaa, vaihdan farkut ja bootsit jalkaan ja sitten ollaan oikeastaan jo menossa. Ei siinä sen enempiä taikatemppuja ole.

Aika kuluu nopeasti ennen omaa esiintymisvuoroa muiden festariesiintyjien kanssa jutellessa ja kuulumisia vaihdellessa.

– Kirkkareilla on aina ollut sellaista vanhan ajan hyvää tunnelmaa ja kova meno. Ja se on varmaan ainoa rokkifestari, jossa maanantainakin soitetaan. En muistakaan, onko me soitettu siellä koskaan maanantaina… Mutta siinä vieressä oli ainakin silloin joskus sellainen keskiolutbaari, jossa ennen keikkaa käytiin varovasti oluella.

Paluu baarin tai kahvilan puolelta on sujunut Aitoossa paremmin kuin joissakin muissa paikoissa. Hautamäkeä alkaa naurattaa, kun hän muistelee, miten Popedan silloinen kitaristi Arwo Mikkonen oli eräällä keikkapaikalla pyrkinyt baarin puolelta takaisin salin puolelle.

– Järjestysmies ei kuitenkaan päästänyt. Mikkonen sanoi, että kun pitäisi päästä soittamaan mutta järjestysmies totesi siihen vain, että ”puhelin on tuolla”.