Tieremontti, josta harva nyt valittaa

Kuntakeskuksen myllääminen herättää harvoin hurraa-huutoja. Tampereella ratikkatyömaa ajoi keskustan yritykset ahdinkoon ja työalueilla liikkuvat, jopa bussipysäkkiä etsivät ihmiset raivon partaalle. Kangasalla keskustatyömaa on saanut monet huokailemaan jo hyvän aikaa, vaikka esimerkiksi torin entrauksen, K-Supermarketin laajentamisen tai Timanttikorttelin ja kaupungintalon lähistön rakentamisen kanssa ei ole vielä päästy edes alkuun.

Pälkäneellä Onkkaalassa on saatu nyt ihmetellä liikennevaloja. Eksoottinen kapistus Onkkaalantien varrella ei ole ajateltu pysyväksi ratkaisuksi, vaan sillä on oma roolinsa liikenteenohjauksessa, kun keskeisimpiä huonokuntoisia tieosuuksia laitetaan kuntoon. Vihdoinkin, sanoisi moni – sen verran pitkään Onkkaalantien kehnosta kunnosta on tämänkin lehden sivuilla nuristu.

Onkkaalantien ja Keskustien kunnostus kestää pitkälle syksyyn, eikä se ole Pälkäneen kunnalle todellakaan ilmainen projekti – kuten ei myöskään teiden ylläpito, kun ne siirtyvät Ely-keskukselta kunnan hoidettaviksi. Remontti tuottaa tekoaikanaan hankaluuksia Onkkaalassa asuville, siellä asioiville ja siellä järjestettäville tapahtumille. Kaikesta tästä huolimatta kyseessä on odotettu projekti, jossa poikkipuoliset sanat jäänevät vähemmistöön.

Nurinan aiheet ja vaaratilanteiden mahdollisuudet on kuitenkin hyvä minimoida. Etenkin iäkkäämmät jalankulkijat, ja sittemmin tietöiden vaiheesta riippuen koululaiset, on muun liikenteen ohjaamisen ohessa erittäin tärkeä huomioida projektin aikana.

On hyvä, että kesä saatiin Onkkaalassa aloiteltua normaalisti ennen remonttia. Tietyö ei väritä koko kesää, ja urakan jatkuessa loppuvuoteen jää kesäasukkaille nyt odotettavaa ensi suven alkuun. Miltä Onkkaala ensi keväänä töiden valmistuttua näyttää? Vastauksen etsintä voi tuoda paikalle muutaman ylimääräisenkin vierailijan, varsinkin jos tieosuuksille saadaan viriteltyä vielä viralliset avajaiset vaikkapa kesänavaustapahtuman yhteyteen.

Erityisen hienoa on, että kunnostus ei jää kuntakeskuksen yksinoikeudeksi vaan myös Luopioisten kirkonkylään on suunnitteilla kasvojenkohotusta, joka sisältää muutakin kuin tien uudelleenasvaltointia.