Perinteinen Kukkia Triathlon on testi myös kuuluttajalle – Harri Arolalla ei ole valmista käsikirjoitusta mutta halu huomioida jokainen kilpailija

Kuuluttaja Harri Arola tuntee tapahtuman ja osallistujat melkein kuin omat sukulaisensa. Kuva: Pekka Mustonen.

Kukkia Triathlon järjestetään tänä kesänä 21. kerran. Harri Arola on ollut tapahtuman käänteissä mukana alusta alkaen, ensin kilpailijana ja sen jälkeen kuuluttajana. Jo legendaariseksi muotoutuneeseen kuuluttajan tehtävään Arola päätyi sattuman kautta. Häntä kysyttiin aluksi tuuraamaan silloista kuuluttajaa, ja sille tielle hän jäi.

Ojalehdon Antti siellä oli aluksi kuuluttamassa, mutta hän ei oikein ollut urheilumiehiä. Hän kertoi kyllä kaikkea muuta kuin kisan tilanteen.

Kilpailupäivä, tänä vuonna 29. heinäkuuta, on Arolalle usein todella kiireinen. Arola saapuu varhain paikalle virittämään äänentoistolaitteet kuntoon. Myös kilpailijat saattavat tulla kysymään neuvoa tapahtuman järjestelyistä. Luppoaikaa ei kuuluttajalle juuri jää, vaan kilpailun alettua puheen pärinä jatkuu noin kuuden tunnin ajan. Varsinaista käsikirjoitusta Arolalla ei ole ollut enää vuosiin, vaan tarinat tulevat jo selkäytimestä. Joka kilpailijan kohdalla hän yrittää lisätä jonkun kommentin, vähintään kehuvan sellaisen.

– Esimerkiksi Rauno Haapanen on ainoa, joka on kilpaillut joka kerta. Samalla usein mainitsen hänen olevan Luopioisten ensimmäinen, viimeinen ja ainoa kunnanjohtaja, Arola kertoo.

Triathloniin osallistuu niin paljon kilpailijoita, että kuuluttajan on ymmärrettävästi haastavaa huomata kaikkea.  Siksi Arolalla on usein apunaan joku, joka pystyy huutelemaan kilpailijoiden numeroita. Näin kuuluttajakin on paremmin perillä siitä, mitä kilpailussa tapahtuu. Kilpailun loputtua hän juontaa vielä palkintojenjakotilaisuuden.

Eläkepäiviään viettävä Arola kertoo kilpailuun osallistuvan ihmisiä laajalta alueelta, jopa ulkomailta. Triathlonin lisäksi voi osallistua lyhyempään riatloniin, ja lapsillekin on oma lyhyt matkansa. Tapahtuma on kasvanut huomattavasti siitä, mitä se oli vuonna 2002, kun se ensimmäisen kerran järjestettiin.

– Eihän siellä edes mitään kuuluttajia silloin ollut, tuolloin itse kilpailemassa ollut Arola muistelee.

Hänen mukaansa Kukkia Triathlon sai alkunsa, kun pieni juoksijaporukka, joka kiersi Euroopassa juoksemassa maratoneja, päätti kokeilla triathlonia. Puskaradion välityksellä lähtöviivalle saapui muitakin kilpailijoita, mutta talkooporukalla järjestetty kilpailu oli kooltaan hyvin pieni. Pian Pälkäneen kunta kuitenkin halusi mukaan tapahtuman järjestelyihin, mikä helpotti talkooporukan työtaakkaa.

Edelleen Kukkia Triathlon toimii vahvasti talkoovoimin. Vaikka osallistumiseen nykyään vaaditaankin nimellinen maksu, ei Arolan mukaan tapahtuman järjestämisestä saa voittoa.

– Kaikki tekevät tämän ihan omasta hyvästä tahdostaan, hän sanoo.

Mitään uusia kikkoja ei tapahtuman järjestämisessä ole tarvittu. Arolan mielestä Kukkia Triathloniin on heti ensimmäisellä yrittämällä löydetty sopiva konsepti, joka toiminee vielä pitkään. Ilman muutoksia tapahtuma alkaa hänen mukaansa olla niin suuri kuin mahdollista.

Jo 18 kertaa Kukkia Triathlonin äänenä toiminut Arola sanoo muistoja kertyneen niin paljon, että menisi todella pitkään, jos hän niitä alkaisi luetella. Mieleen muistuu ”kauneusvirheitä”, kun kilpailijoita on epähuomiossa ohjattu väärille reiteille. Pääosin muistot ovat kuitenkin positiivisia – ja Arola on nauttinut joka hetkestä.