Emilia Jaakkola eteni kahvilavastaavaksi 17-vuotiaana – Nuoret työntekijät leipovat itse kahvilan tarjottavat Touhulan keittiössä

Kuhmalahtelainen Emilia Jaakkola työskenteli kaksi kesää Vehkajärven kesäkahvilassa, leipoi makeita ja suolaisia tarjottavia, palveli asiakkaita, teki kaikkea, mitä kahvilatyöhön yleensä kuuluukin. Ensimmäisenä kahvilakesänä Jaakkola oli vasta 15-vuotias, juuri peruskoulun päättänyt nuori.

Tänä kesänä kahvila työllistää Jaakkolaa taas. Nyt hän jo organisoi kahvilan toimintaa kahvilavastaavana.

–Tein työvuorolistat, perehdytin uudet työntekijät, hoidan paperihommat, auttelen kahvilan puolella. Teen tilaukset tukkuun, tilaan sieltä kaikki ainekset, mitä kahvilassa tarvitaan.

– Itselleni en laittanut työvuoroja, mutta tulen tekemään vuoron, jos työntekijälle tulee jokin este ja tulen aamuvuoroon leipomaan työntekijän kanssa, jos on kiirettä.

Kahden kesän kokemuksen ansiosta, tietäen, miten kaikki toimii, Emilia Jaakkola kuvaa töidensä sujuneen hyvin.

– Kahvila pyörii kiitettävästi ainakin minun mielestäni.

Nuoret työllistyvät

Vehkajärven kesäkahvila Touhulassa työllistää yhteensä 12 nuorta, joista nuorin on vasta 13-vuotias ja vanhimmat  17-vuotiaita kuten kahvilavastaava Emilia Jaakkola. Kahvila on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Kahvila on avoinna joka päivä kello 12-18 elokuun neljänteen päivään saakka.

Emilia Jaakkola työskentelee Vehkajärven kesäkahvilassa kolmatta kesää.

Nuoret työntekijät leipovat itse kahvilan tarjottavat Touhulan keittiössä. Päivittäin on myynnissä munkkeja ja korvapuusteja samoin kuin raparperipiirakkaa ja kinkkupiirakkaa. Isompaan nälkään ostetaan makkaraperuna-ateria.

– Pakastimeenkin on leivottu, että on aina siellä jotakin varalla, Jaakkola kertoo.

Hiljaisimpina päivinä viikolla, jolloin vuorossa on vain yksi kahvilatyöntekijä, asiakkaita käy parisenkymmentä. Viikonloppuina ja tapahtumapäivinä menee Jaakkolan arvion mukaan helposti 60 munkkia ja kaikkea muutakin sen lisäksi.

– Asiakasmääriä on vaikea ennustaa, siksi juuri pakastimessa on aina varalla jotakin. Sää vaikuttaa. Jos on sadepäivä, niin silloin on aika hiljaista.

Google auttaa

Kesäkahvila toimii nuoren kahvilavastaavan organisoimana. Kahvilan aikuisvastaava on Jyrki Uusmies, jonka lisäksi selustaa on turvaamassa joukko nuorisoseuralaisia. Heiltä tulee apu, jos jokin olennainen pääsee loppumaan kahvilassa kesken päivän.

Sulakkeita tiedetään pitää varastossa.

– Sulakkeita palaa toisinaan. Niitä saa vaihdella, kertoo Jaakkola, joka tietää paljon sähköä vievän rasvakeittimen olevan syypään sulakkeiden menoon.

– Jos ei itse osaa vaihtaa sulaketta, niin joku tulee auttamaan tai sitten google auttaa.

Emilia Jaakkolalla on lyhyt, vain kilometrin mittainen työmatka, mikä taittuu nopeasti polkupyörällä. Koulumatkoihin sen sijaan kuluu paljon aikaa.

– Helposti yhteen suuntaan puolitoistatuntia bussia, kertoo Tampereen yhteiskoulun lukiossa (TYK) pian viimeisen vuoden aloittava Jaakkola, joka hyödyntää busseissa istumisiin kuluvia aikoja läksyjen tekemiseen.

– Jos on aikainen aamu, jään nukkumaan mummun sohvalle. Hän asuu Tampereen keskustassa.

Sitä, mitä tehdä lukiosta valmistumisen jälkeen, Emilia Jaakkola ei vielä tiedä. Tuohon aikaan saattaa kuuluu matkustelua, johon tulevat hyvään tarpeeseen kesäkahvilassa ansaitut, säästöön laitetut palkat.