Kuhmalahti Pulling oli traktoriväen sisunnäyte – sateesta huolimatta yleisöä saapui noin 700

Kyllä harmitti, kun taivas kaatoi vettä oikein urakalla Kuhmalahti Pullingin päälle lauantaina. Yleisö tarpoi sadeviitoissaan ja kumisaappaissaan pitkin märkää tapahtuma-aluetta. Kuskit pohtivat, lähteekö traktori tai kuorma-auto enää päivän päätteeksi mihinkään saviselta varikkoalueelta.

Jatkuvan sateen takia yleisöltä jäivät näkemättä muhkeat näytöstraktorit tositoimissa. Hurjimpien jättitraktorien renkaat olisivat pehmenneet liikaa sorapintaisella Kivisalmentiellä. Mutta ei hätää, uskollinen yleisö ei sateesta huolimatta hylännyt tapahtumaa. Ja jäihän tuota varsinaista nähtävää vaikka kuinka paljon.

Vakiotraktoreiden vetokisoissa oli yli 20 osallistujaa kuudessa eri luokassa. Tapahtuman kuudetta kertaa järjestänyt Kuhmalahden Yrittäjät saattoikin huokaista helpotuksesta: Mikään ei nujerra konekansaa.

Tältä näytti lauantaina Kuhmalahdella, kun parisenkymmentä traktoria yksi toisensa perään kiskoi jarrulavettia niin lähelle sataa metriä kuin pystyi. Kuva: Pekka Mustonen.

Yleisömäärä puolittui

Katsojamäärässä tosin tapahtui sateen takia puolittuminen. Normaalisti tapahtuma vetää pari tuhatta katsojaa, nyt luku oli järjestäjien arvion mukaan noin 650–700.

Kuhmalahti Pullingin tapahtumakoordinaattori Rasmus Täyrönen kertoi, että vuoden päästä Kuhmalahti Pulling palannee tutulle paikalleen elokuun loppupuolelle. Kuva: Pekka Mustonen.

– He, jotka tulivat, vaikuttivat onneksi tyytyväisiltä, totesi tapahtumakoordinaattori Rasmus Täyrönen.

– Opimme tästä kerrasta paljon. Vuoden päästä tapahtuma siirtynee tutulle paikalleen eli elokuun loppuun, hän sanoi.

Täyrösen mukaan tapahtumaa aikaistettiin tänä kesänä kuukaudella, koska ajateltiin, että maatiloilla olisi juuri nyt aikaa osallistua.

– Nyt ei tarvitse lähteä niittämään. Mutta toisaalta, yrityksissä oli lomakausi. Niistä ei niin hyvin päästy esittelemään koneita, koska oli lomamiehitys, hän sanoi.

Mies mansikkamökissä

Traktori pulling eli traktoriveto tuli Suomeen vuonna 1985. Kuhmalahti Pullingin jokakesäinen suosio näyttää, että lajin harrastajia ja seuraajia riittää. Heille, joille laji on tuntematon, kerrottakoon, että ideana on vetää traktorilla tai muulla vetoajoneuvolla jarrulavettia tavoitteena 100 metrin täysveto. Kisarata on 130 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Kisassa käytettävä lavetti ei ole mikä tahansa vastus. Suurimmillaan sen jarrutusvoima vastaa 27-tonnista kaivukonetta, jonka telat on jumissa.

Iittalasta kisaa seuraamaan ajellut Juhani Leipälä hieman harmitteli sadetta, mutta hänen 3-vuotias Lauri-poikansa ja 1,5-vuotias Akseli-poikansa eivät olleet moksiskaan.

– Oikeastaan ei tämä sadekaan haittaa, kunhan pojille ei tule nälkä. Se on lapsille olennaisempi juttu, Juhani-isä myhäili.

Juhani Leipälä oli tullut poikiensa Laurin (keskellä) ja Akselin (oikealla) kanssa ensimmäistä kertaa Kuhmalahti Pullingiin. Kolmikko oli Iittalasta. Kuva: Pekka Mustonen.

Pälkäneeltä kisaamaan tullut Juha Ylinen ei surrut sadetta ollenkaan. Hymy pysyi miehen kasvoilla, sillä kisa oli mennyt paremmin kuin hän oli odottanut.

– Leikkimielellä lähdin tällä 40 vuotta vanhalla traktorilla, Ylinen esitteli kisatraktoriaan.

Juha Ylinen Pälkäneeltä otti osaa vetokisaan jo kolmatta kertaa. Leikkimielellä mukaan lähtenyt Ylinen sanoi kisan menneen ”paremmin kuin odotin”. Kuva: Pekka Mustonen.

Sahalahdelta marjatuotteita myymään saapunut Veikko Yrjölä istui tapahtuman sympaattisimmassa mökissä. Se oli nimittäin värikäs ja mansikanmuotoinen.

– Kauppa ei kyllä tällä säällä käynyt, mutta ei se mitään. Onhan täällä tunnelmaa, hän sanoi.

Katso kuvia tapahtumasta: