Tärkeä uimataito – suomalaisten uimataidossa on paljon kehittämistä

Kesäisin ja varsinkin helteillä suomalaiset hakeutuvat viilentymään ja uimaan uimarannoille. Moni tekee lomamatkan kylpylään. Tässä vaiheessa vuotta myös uimahallit, jotka ovat olleet kesän suljettuina, alkavat availla oviaan. Kangasalan uimahalli Kuohussa syyskausi alkoi elokuun alussa.

Uiminen sopii kaikenikäisille: niin lapsille ihan vauvasta lähtien kuin myös aikuisille ja eläkeläisille. Suomalaisten uimataidossa on kuitenkin paljon kehittämistä: Vuonna 2022 Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton, Jyväskylän yliopiston ja Opetushallituksen tekemän tutkimuksen mukaan maan kuudesluokkalaisista 55 prosenttia on uimataitoisia. Määrä on laskenut selvästi vuodesta 2016, jolloin uimataitoisia kuudesluokkalaisia oli 76 prosenttia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä tekijät edistävät tai estävät oppilaiden osallistumista koulujen uintitunneille. Koulun uintitunneille osallistumisessa innostivat eniten vapaa-ajalla uimahallissa käyminen ja kaverit. Osallistumista taas estivät esimerkiksi epävarmuus omasta kehosta ja epämukavuus riisuutua ja peseytyä muiden edessä.

Aikuisten uimataitoa tutkittiin vuonna 2022 Kansalaisliikuntataidot -kyselytutkimuksessa. Tutkimukseen vastanneista aikuisista 53 prosenttia ilmoitti olevansa uimataitoisia Pohjoismaisen määritelmän mukaan. Tämän määritelmän mukaan henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle, ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

Uimataito on tuhansien järvien Suomessa tärkeä kansalaistaito. Kouluilla, yhteiskunnalla ja vanhemmilla on tämän kansalaistaidon opettelemisessa kullakin oma roolinsa. On tärkeää, että ihmisillä on tarjolla mahdollisuus käydä uimahallissa kohtuullisen matkan päässä. Myös lasten uimakoulut ovat veteen totuttelemisen ja uimataidon opettelemisessa keskeisessä roolissa.

Sydän-Hämeessä edellytykset hyvän uimataidon oppimiselle ovat erinomaiset. Seudulla riittää hyviä ja lapsiystävällisiä uimarantoja, ja uimahalli löytyy Kangasalta. Vaikka Pälkäneellä ei ole uimahallia, esimerkiksi Aitoon Koulutuskeskuksen altaalla järjestetään lasten uimakouluja. Seudulla onkin kiitettävä mahdollisuus osallistua ohjattuun uimakoulu- ja uintitoimintaan sekä kesäisin että talvikaudella. Mahdollisimman matalan kynnyksen paikallinen toiminta onkin myös tässä asiassa äärimmäisen tärkeää.