Oman lapsen aloittaminen päiväkodissa jännittää myös varhaiskasvatusalalla työskentelevää

– Kyllä oman lapsen päivähoidon aloittaminen jännittää, vaikka itsekin työskentelen Pälkäneen varhaiskasvatuksessa ja päiväkotimaailma on minulle sinänsä tuttu. Sitä miettii, miten Nolan sopeutuu päiväkodin rytmiin, syömisiin ja nukkumisiin. Aluksi vastassa on täysin uusi paikka ja uudet ihmiset. Äitinä sitä tietysti pohtii, miten kaikki lähtee sujumaan, pälkäneläinen Javiera Johansson miettii.

Lopullisia sijoituksia ei ole Javiera-äidin muuttuneiden työkuvioiden vuoksi vielä tehty, mutta 1-vuotias Nolan aloittaa syyskuussa todennäköisesti Viirikukon päiväkodissa Onkkaalassa. Paikkaa perhe haki ensisijaisesti Hermannin päiväkodista.

– Meiltä on kotoa kävelymatka Viirikukon päiväkodille, joten tämä menee lopulta ihan hyvin, Javiera-äiti lisää.

Javiera Johansson palaa vanhempainvapaalta syyskuussa töihin ja Nolan-poika aloittaa päivähoidon. Isä Niko Veijalainen on asunut Pälkäneellä aina, Javiera-äiti muutti kuntaan seitsemän vuotta sitten.

Kesän aikana Nolanin rytmiä ja syömisiä on käännetty hiljalleen päiväkotia ajatellen sopivammiksi. Aamu-unista poikaa on yritetty herätellä aikaisemmin ja totuttaa pikkuhiljaa tavalliseen ruokaan. Hankintojakin on jo tehty: päiväkotia varten on esimerkiksi hankittu erillinen rymyhaalari.

Päivähoidon aloittamisessa mietityttää myös se, miten hoidon aloitus näkyy kotona: Kuinka paljon lapsi väsyy päiväkotipäivän aikana vai onko hän kenties ylienerginen iltaisin, ja miten nukkumaan menemiset kotona sujuvat.

Arki rakentuu todennäköisesti siten, että Javiera-äiti vie pojan aamulla päiväkotiin ja isä, Niko Veijalainen, hakee hänet kotiin iltapäivällä.

Perhe on suunnitellut, että Nolan saa mahdollisuuksien mukaan totutella päiväkotiarkeen noin viikon verran muutaman tunnin mittaisten hoitopäivien avulla.

– Jatkossakin pyrimme pitämään Nolanin päiväkotipäivät lyhyinä, onhan hän vielä niin pieni.