Mistä Luopioinen on saanut nimensä?

Luopioisten ja Pälkäneen kuntien kuntaliitos tapahtui vuonna 2007. Tätä ennen Luopioinen oli itsenäinen kunta. Mistä Luopioinen on saanut nimensä, Kukkia-Seuran puheenjohtaja Tomi Riihiranta?

– Nykyään vallalla oleva käsitys Luopioinen-nimen alkuperästä on sana ”luopa”, joka tarkoittaa matalaa, vähävetistä salmea. Sellainen on ollut muun muassa Luopioisten vanhan kylätontin laidalla, nykyisen Seuratalon takana. Ensimmäisen kerran Luopioinen – silloin nimellä Luopiois – mainitaan Hollolan kihlakunnantuomarin Olavi Tavastin antamassa rajatuomiossa vuodelta 1434.

Myös sana ”luopio” voi olla Luopioinen-nimen takana. Luopio saattaa viitata johonkin samankaltaiseen veronmaksusta kieltäytymiseen kuin tapahtui Hauholla vuonna 1329. Hauhon asukkaat eivät suostuneet maksamaan kirkolle neljää oravannahkaa ja saivat siitä rangaistukseksi kirkonkirouksen. Myös hauholaisten kartanoiden kanssa käyty riitely nykyisen Luopioisten kylän alueen kaski- ynnä muista viljelysmaista saattoi antaa kyläläisille luopio-leiman, Riihiranta kertoo.