Terve järki on tarpeen – digihuijauksia tehdään monenkirjavasti verkossa

Huomio. Pankkitilillasi on havaittu epailyttavia tapahtumia, kuului Sydän-Hämeen Lehden sähköpostiin kilahtaneen viestin alku. Mikäli ä:n pisteet olisivat olleet paikoillaan ja viestiä ei olisi lähetetty kello kolme aamuyöllä epämääräisen oloisesta osoitteesta, huijaus olisi voinut hyvinkin mennä läpi. Itse viestiosa oli kirjoitettu hyvällä suomen kielellä tunnetun pankin logoa ja värimaailmaa käyttäen. Viesti kehotti tarkistamaan ja vahvistamaan maksun linkin avulla.

Poliisi varoitteleekin tuoreessa tiedotteessaan, että erilaisia huijausviestejä on jälleen paljon liikkeellä. Poliisin tietoon tuli viime viikonlopun aikana tapauksia, joissa uhrit ovat menettäneet huomattavia rahasummia klikkaamalla pankin nimissä tulleiden tekstiviestien linkkejä.

Poliisin mukaan huijausviestit voivat tulla tekstiviesteinä ja sähköposteina, ja muistutti, että jos epäilee saaneensa huijausviestin, on tärkeää olla klikkaamatta viestin mukana tulleita linkkejä. Verkkopankkiin kannattaa aina kirjautua pankin virallisten nettisivujen tai sovellusten kautta.

Huijausyrityksiä tehdään nykyisin monenkirjavasti tietoverkoissa. Sähköpostin ja internetin avulla voi tavoittaa suuria ihmismääriä helposti ja lähes olemattomin kustannuksin – seikka, jonka huijaritkin ovat huomanneet. Tekijä tavoittelee itselleen taloudellista hyötyä uhria erehdyttämällä, ja usein petoksen seurauksena on taloudellinen vahinko uhrille.

Kesäkuun lopussa poliisi varoitteli kansalaisia tekstiviestihuijauksista, jotka saattavat johtaa jopa kymmenien tuhansien eurojen menetyksiin. Huijausviestit oli näissä tapauksissa naamioitu lapsen tekstiviestiksi. ”Äiti, puhelimeni meni rikki, tässä uusi numeroni. Älä unohda klikata linkkiä”.

Linkin klikkaamista seuraavassa keskustelussa huijari pyysi maksamaan kiireesti laskun, jonka summa saattoi olla jopa tuhansia euroja. Tämän ensimmäisen maksun jälkeen vastaavia pyyntöjä tuli lisää, jolloin saatettiin puhua yhteensä jopa kymmenistä tuhansista euroista.

Poliisi muistuttikin kesäkuussa kaikkia suhtautumaan kriittisesti vieraista numeroista tuleviin tekstiviesteihin ja rahapyyntöihin. Poliisi myös toivoi, että nuoremmat valistaisivat säännöllisesti erilaisista verkko- ja tekstiviestihuijareista ikääntyviä vanhempiaan ja muita läheisiään sekä tuttujaan.

Nykyisin huijaukset voivat olla huomattavan hyvin muotoiltuja ja uskottavan oloisia. Huijaukset saattoi ennen todeta melko helposti vilunkipeliksi, mutta nykyisin niiden kanssa saa olla huomattavasti tarkempana. Netti- ja digiviidakossa todellakin tarvitaan tässäkin asiassa valppautta ja tervettä järkeä.