Koekalastuksessa nousi paljon ahvenia ja vähän särkikaloja: Vehkajärven tila on hyvä

Vehkajärven vesissä oli koekalastusverkkoja neljänä päivänä elokuun alussa. Yhteensä järveen laskettiin 52 verkkoa, joiden sijainnit ja syvyydet olivat tietokoneen arpomia. Verkot olivat joka kerta eri paikoissa niin, että kalastuspaikat sijoittuivat kattavasti joka puolelle järveä.

Järvien koekalastuksen tulosten perusteella saadaan kattava kuva kalakantojen hoitotoimenpiteiden ja kalastuksen säätelyn tarpeellisuudesta. Vehkajärvestä nousi runsaasti erikokoisia ahvenia ja vähän särkikaloja, mikä kertoo järven hyvästä ja jopa erinomaisesta tilanteesta. Hyvä merkki on sekin, että verkkoja ei tarvinnut pestä jokaisen vesilläolon jälkeen.

– Ahvenia oli erittäin hyvä määrä särkikaloihin verrattuna. Ahvenien prosentuaalinen osuus kokonaissaaliista oli huomattavan iso, kertoo Janne Hytti Hämeen kalatalouskeskuksesta.

– Ei ole syytä huoleen, vahvistaa kalatalousneuvoja Petri Mäkinen.

Aulis Rantala (vasemmalla) ja Jyrki Hell päästelivät kaloja pois verkoista.

Koekalastuksen toteutti Hämeen kalatalouskeskus Vehkajärven kalastuskuntien tilaamana. Koekalastus uusitaan muutaman vuoden kuluttua, jolloin saadaan selville kalakantojen kehitys vertaamalla uusia tuloksia tänä kesänä saatuihin tuloksiin. Aiemmin Vehkajärvellä ei ole tehty koekalastuksia.

Koekalastuksen rahoittavat Pohjois-Savon ely-keskus ja Hämeen kalatalouskeskus.

12 eri silmäkokoa

Kalatalousneuvoja Petri Mäkinen (vasemmalla) ja Janne Hytti Hämeen kalatalouskeskuksesta mittasivat ja punnitsivat kalat.

Koekalastuksessa käytettävät kalaverkot ovat erikoisverkkoja, joissa on 12 eri silmäkokoa samassa verkossa satunnaisessa järjestyksessä. Samaan verkkoon voi siten jäädä erikokoisia ja eri lajin kaloja. Verkot ovat 30 metriä pitkiä.

Vehkajärvestä nousi koekalastuksessa ahvenia, haukia, lahnoja, särkiä, muikkuja, kiiskiä, kuoretta ja myös jokunen rapu. Verkot olivat vesissä noin 12 tuntia, minkä jälkeen ne nostettiin aamuvarhaisella niin, että kalat saivat jäädä verkkoihin kiinni.

Saaveihin jäiden sekaan nostetut verkot kaloineen kiinnitettiin tukipuiden koukkuihin Teuvo Ruljan rantatontilla Kyynäröllä. Talkoolaisina kalatalouskeskuksen työntekijöiden kanssa ahertaneet Rulja, Penna Härkälä, Jyrki Hell ja Aulis Rantala nyppivät kaloja pois verkoista ja lajittelivat ne ämpäreihin.

Kalastusneuvoja Petri Mäkinen ja kalatalouskeskuksen harjoittelija Janne Hytti mittasivat ja punnitsivat jokaisen kalan, minkä jälkeen tiedot kirjattiin taulukoihin.

Janne Hytti ei ole vielä ehtinyt saattaa loppuun Vehkajärven koekalastuksen tuloksia, mutta hän arvioi koekalastuksen kokonaissaaliiksi 30-40 kiloa kalaa. Raportti koekalastuksesta tulee syksyllä luettavaksi Hauhon kalatalousalueen nettisivuille osoitteeseen https://www.hauhonreitinkalatalousalue.fi/hauhonkt/