Suomalaiset jatkavat kasvamistaan, mutta samalla yhä useampi kohtaa pituudesta aiheutuvia ongelmia

Suomalaiset ovat kasvava kansa. Enkä tarkoita nyt väkilukua. Suomalaisten keskipituus on kasvanut jatkuvasti viime vuosina, ja kasvanee vähän jatkossakin.

UKK-instituutin vuonna 2022 toteuttaman tutkimuksen mukaan miesten keskipituus on 180 senttimetriä ja naisten 165 senttimetriä. Esimerkiksi vielä vuonna 2017 THL:n toteuttamassa tutkimuksessa keskimääräinen pituus oli miehillä 177 senttimetriä ja naisilla 163 senttimetriä. Vertailun vuoksi todettakoon, että Tieteen Kuvalehti kertoi tammikuisessa artikkelissaan suomalaisen miehen keskipituuden olleen 1900-luvun alussa vain 167,7 senttiä.

Itse ”kahden metrin kaappina” olen törmännyt lukuisiin ongelmiin pituuteni kanssa. Usein myös ihan kirjaimellisesti.

Erityisesti kesä tuo tällaiset ongelmat säälimättä esiin. Kesä on oivaa aikaa matkustaa perheen tai ystävien kanssa, paitsi jos sattuu olemaan pitkä ihminen. Lentokoneessa jalkatila on olematon, eikä penkissä tahdo löytää sopivaa asentoa. Sama ongelma ilmenee myös junissa. Autolla matkustaessakin jalkatila voi olla ongelma, tai jos ei ole, monesti pää osuu auton kattoon.

Myös laivalla pitkä ihminen on vaikeuksissa. Hytissä on varsin vähän liikkumatilaa, ja käytännössä koko ajan joutuu varomaan päätänsä.

Hankaluudethan sinällään alkavat jo ennen kuin matkaan on edes päästy, sillä sopivia vaatteita on vaikea löytää. Usein XL-kokoisissa, ja useamman x-kirjaimen, vaatteissa kasvaa ennemmin leveys kuin vaikkapa hihan pituus.

Tietenkään pulmat eivät rajoitu pelkästään matkustamisen aihepiiriin.

Tämä kesä on ollut elokuvateattereiden tarjonnan osalta kenties poikkeuksellisenkin hyvä. Valkokankaalla on nähty kiinnostavia elokuvia, kuten Indiana Jones sekä Oppenheimer. Ikävä kyllä myös elokuvateattereissa toistuvat samat ongelmat kuin matkustaessa: vähän jalkatilaa, ja hartioita on vaikea lepuuttaa penkissä.

Mitähän muuten mahtaa ajatella pitkän ihmisen takana istuva henkilö? Ei hän varmaan kovin mielissään ole, kun toisen pää leijailee näkökentässä, oli sitten kyseessä elokuvanäytös, teatteriesitys tai vaikkapa urheilutapahtuma.

Varsinkin elokuvateattereissa tilaongelma on kuitenkin helposti ratkaistu ostamalla liput niin sanottuun ISENSE-saliin, mikä tietysti maksaa hieman enemmän, mutta tilaa on pitkälle juuri sopivasti.

Monet muistavat sen odotuksen, kun hurjimpiin huvipuistolaitteisiin päästäkseen piti kasvaa pituutta. Särkänniemessä Tornadoon pääsemistä odotettiin kuin kuuta nousevaa. Voi käydä myös niin, että pituuskasvun jatkuessa ei enää pääsekään laitteiden kyytiin.

Esimerkiksi Powerparkissa ja Linnanmäellä on osaan laitteista 195 senttimetrin maksimipituusraja. Itsekin joskus huvipuistossa työskennelleenä ymmärrän kyllä varsin hyvin, että asetettuja turvamääräyksiä on noudatettava. Mutta missä pitkät ihmiset sitten voivat huvitella?

Lisäksi lukemattomat – erityisesti vanhemmat – rakennukset ovat sen verran matalia, että toisinaan on tarpeen kulkea hyvinkin varovaisesti, ettei pää kolise kattoon. Toki myös uudemmissa rakennuksissa ovista kulkeminen voi aiheuttaa päänsärkyä. Jos siis ei muista kumartua riittävästi.

Jos, ja kun, todella on niin, että suomalaisten keskipituus kasvaa, voisiko myös ajatella, että pitkät ihmiset tulisi huomioida paremmin? Ja ei, en tarkoita mitään vapaalippua business-luokan lennoille. Pitkille ihmisille voisi tarjota enemmän vaihtoehtoja, mahdollisuuksia ja erityisesti sopivampia vaatteita – kohtuulliseen hintaan.

Kohta meitä kuitenkin on enemmän.