Lukumummi auttaa ja kannustaa lasta lukemaan – ”On ihanaa päästä kurkistamaan lasten maailmaan”

– Lapset ovat ehdottomasti parasta lukumummin hommassa. On ihanaa päästä kurkistamaan lasten maailmaan ja vaihtaa heidän kanssaan kuulumisia ja ajatuksia, vapaaehtoisena lukumummina Pälkäneellä toimiva Liisa Saarinen miettii.

Saarinen aloitti tehtävässä hiihtolomien jälkeen keväällä ja työ jatkuu nyt taas syksyllä. Lukumummi ja -vaari -toimintaa järjestävät yhteistyössä Niilo Mäki Instituutti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Toimintamalli on kehitetty Niilo Mäki Instituutissa vuosina 2012–2018. Pirkanmaalla MLL Hämeen piiri vastaa vapaaehtoisten koordinoinnista ja organisoi toimintaa kouluille.

Toiminnassa vapaaehtoiset lukumummit ja -vaarit käyvät kouluilla lukemassa yhdessä lasten kanssa. Lukutuokiot ovat kahdenkeskisiä ja tapahtuvat koulupäivän aikana. Toiminta on tarkoitettu 2.–6. -luokkien oppilaille.

– Itse olen käynyt kerran viikossa Kostianvirran yhtenäiskoulun alakoululla. Yksi lukutuokio on kestänyt noin 30 minuuttia, ja keväällä pääsin lukemaan kahden eri oppilaan kanssa. Kevätlukukauden lopulla kävin lukemassa myös kahdessa luokassa yhden oppitunnin ajan koko luokalle. Tämä on mahtavaa hommaa, jota itse kukin voi tehdä omalla tyylillään, toki tiettyjen sovittujen raamien puitteissa, muutaman vuoden eläkkeellä ollut Saarinen sanoo.

Liisa Saarisella on kokemusta monenlaisesta vapaaehtoistyöstä. Hän on toiminut vapaaehtoisena esimerkiksi vanhusten ja perheiden parissa. – On mukavaa, kun pystyy olemaan hyödyksi, IT-alalta eläköitynyt Saarinen sanoo.

Koulutus tulossa Pälkäneelle

Kirjat, joita Saarinen on lukenut lasten kanssa, ovat opettajan valitsemia. Lukuhetkien ohessa tulee usein juteltua kaikenlaista muutakin. Lukumummi häikäistyykin yhä uudelleen siitä, kuinka rikas mielikuvitus lapsilla voi olla. Lukeminen voi edelleen laajentaa mielikuvitusta ja antaa sille lisää tilaa.

– Koen saavani tästä vapaaehtoistyöstä todella paljon. Tehtävä antaa niin paljon, etten koe sitä lainkaan työnä, vaan päinvastoin saan siitä paljon positiivista energiaa. On mukavaa, kun voi olla hyödyksi, Saarinen pohtii.

MLL Hämeen piirissä toimintaa on ollut pian kymmenisen vuotta ja Pirkanmaallakin jo useassa kunnassa. Pälkäneellä kaivataan mukaan uusia toimijoita, ja Perhekeskus Pirtissä järjestetäänkin syyskuussa lukumummien ja -vaarien koulutus, joka pidetään torstaina 7. syyskuuta kello 12–14.30. Kouluttajana toimii MLL Hämeen piirin koordinaattori Riikka Ala-Nikkola.

Lukumummin tai -vaarin tehtävä ei ole opettaa lukemaan, vaan auttaa lapsia sujuvoittamaan lukemista ja innostaa lapsia lukemisen pariin. Tavoitteena on tukea lasten lukutaidon kehittymistä ja mahdollistaa kahden eri sukupolven luonteva kohtaaminen. Lapselle on tärkeää myös se, että lukutuokiossa lapsi saa aikuisen huomion vain itselleen koko ajaksi.

– Riittää kun on oma itsensä. Ei tarvitse osata opettaa tai olla itse mikään himolukija. Riittää kun lukeminen ja tämänkaltaisessa vapaaehtoistyössä toimiminen kiinnostavat, Saarinen kannustaa.