Kutsuntoihin osallistui Pälkäneellä 44 miestä – jännittävä päivä antoi nuorille miehille ensimmäisen kosketuksen armeijan harmaisiin

44 pälkäneläismiehellä oli jännittävä päivä perjantaina, kun edessä olivat Puolustusvoimien kutsunnat. Kutsunnat suoritettiin Pälkäneellä tänä vuonna kahdessa ryhmässä, jotta ruuhkaa ei synny ja odotteluajat pysyvät kohtuullisina. Ensimmäinen erä tuli kutsuntatilaisuuteen kunnantalolle kello 9 aamulta ja toinen kello 11.30.

– Pälkäneen kutsuntoihin on viime vuosina osallistunut noin 42 miestä, joten tämän vuoden kutsuntaerä on tätä samaa kokoluokkaa, Pirkanmaan aluetoimiston päällikkö Tommi Marttinen kertoo.

Kutsuntatilaisuus alkoi puheilla, joita pitivät Marttisen lisäksi kunnan edustaja Tommi Vuorinen ja Pälkäneen seurakunnan pappi Janne Vesto. Marttinen totesi puheessaan, että Suomen sotilaallinen puolustus perustuu yleiseen asevelvollisuuteen: ammattisotilaita on vain kolme prosenttia vahvuudesta.

– Tänään kutsuntalautakunnassa päätetään kolme tärkeää asiaa: palveluskelpoisuus, palveluksen aloittamisen ajankohta ja palveluspaikka. Tavoitteena on, että palveluspaikka tai aloitusajankohta on teidän toiveenne mukainen, Marttinen totesi.

Hän muistutti myös siitä, että palveluksessa onnistuminen ja sisällön mielekkyys ovat loppukädessä kiinni jokaisesta itsestään. Myös siviiliasiat ja fyysinen kunto kannattaa laittaa mahdollisimman hyvään kuntoon ennen palveluksen aloittamista.

– Asenne on niin ikään tärkeää: se, että yrittää parhaansa.

Tommi Vuorinen puolestaan muistutti nuoria miehiä siitä, että kyseessä on arvokas ja tärkeä tilaisuus.

– Elämme historiallista ja poikkeuksellista aikaa. Ukrainassa sota on kestänyt puolitoista vuotta ja nyt Suomi on Naton jäsen. Yhdessä pidämme huolta Suomesta, tiedän että pärjäätte hyvin, Vuorinen evästi.

Puheiden lisäksi kutsuntapäivän aluksi katseltiin sekä Puolustusvoimia esittelevä että veteraanien perintöä esittelevä video.

Jimi Peltonen toivoo suorittavansa asepalveluksensa Parolassa.

Parola on useimpien toiveissa ykkösenä

Aloitustilaisuuden, kahvien ja oppitunnin jälkeen edessä oli kutsuntalautakunnan tapaaminen, jossa tuleva palveluspaikka ja -aika vahvistuvat. Tämän jälkeen edessä oli vielä tapaaminen Aikalisä-palvelun työntekijöiden kanssa. Palvelu antaa apua ja tukea kutsuntaikäisille. Myös suun terveyspalvelut oli paikalla jakamassa tietoa hampaiden hoidosta.

Aluetoimiston Marttinen kertoo, että suuri osa pälkäneläisestä suorittaa asepalveluksensa Parolan panssariprikaatissa eli lähimmässä mahdollisessa palveluspaikassa. Parolaan toivoo suuntaavansa myös Jimi Peltonen.

– Ilmatorjuntaan Parolaan haluaisin. Toiveissa olisi aloittaa heinäkuussa 2024, mutta se saattaa tulla liian aikaisin. Todennäköisempää ehkä on, että aloitan tammikuussa 2025, Peltonen kertoo.

Parola tuntuu läheisyytensä vuoksi parhaalta vaihtoehdolta Peltoselle.

– Ja myös sen takia, että siellä on paljon eri aselajeja, Peltonen lisää.

Sota Ukrainassa ja Suomen Nato-jäsenyys ovat saaneet Peltosen pohtimaan asepalvelusta ja siihen liittyviä asioita jonkin verran jo etukäteen.

– Mielestäni Nato-jäsenyys on meille hyvä asia. Saamme turvaa muilta mailta ja turvaamme osaltamme muita.

Aleksi Ahola (oikealla) kyseli kutsunnoista sotatieteenmaisterikurssin tutkimustyötään tekevältä yliluutnantti Ville Pikkaraiselta vinkkejä asepalveluksen mahdolliseen suorittamiseen erikoisjoukoissa.

Osa haluaa myös erikoisjoukkoihin

Myös Jani Lohtander toivoo suorittavansa asepalveluksensa Parolassa.

– Se on lähellä. Tammikuussa 2025 olisi toiveissani aloittaa palvelus, Lohtander sanoo.

Aleksi Ahola puolestaan on tiennyt kuudesluokkalaisesta asti, että haluaa upseeriksi. Hän haluaisi suorittaa asepalveluksensa erikoisjoukoissa.

– Ideoita on vielä useampia, mutta laskuvarjojääkärijoukot taitavat olla tällä hetkellä toivelistan ykkösenä.

Laskuvarjojääkäriksi haluaville pidetään vielä erilliset valintakokeet, jotka läpäisee melko harva.

– Joka tapauksessa tarkoitukseni on aloittaa asepalvelus heinäkuussa 2025, Ahola kertoo.

Ahola uskoo Suomen Nato-jäsenyyden tuovan erityistä mielenkiintoa asepalveluksen suorittamiseen ja mahdolliselle upseerin uralle.

– Naton myötä monet tehtävät kansainvälistyvät, Ahola lisää.

Kutsuntoja järjestetään syksyn aikana jokaisessa Pirkanmaan kunnassa.

Kutsuntoja loppusyksyn ajan

Kutsuntatilaisuuksia järjestetään syksyn aikana jokaisessa Pirkanmaan 23 kunnassa. Tilaisuudet aloitettiin Urjalasta 15. elokuuta ja ne päättyvät Tampereelle 15. joulukuuta. Kangasalla kutsunnat pidetään Pitkäjärven koululla 12. lokakuuta.

Kutsuntavuorossa ovat nyt vuonna 2005 syntyneet miehet.

Marttisen mukaan nuorten yleisen pahoinvoinnin lisääntyminen on viime vuosina näkynyt myös kutsunnoissa, osallistuuhan niihin koko miespuolinen ikäluokka.

– Erityisen hyvin näkyy yhteiskunnan yleisen hyvinvoinnin ja asevelvollisten toimintakyvyn polarisoituminen. Toisilla menee tosi hyvin ja osalla taas on suuria haasteita henkisen tai fyysisen toimintakyvyn eri osa-alueilla.

 

Kutsunnoissa pian myös naisia?

  • Pirkanmaalla kutsuntoihin osallistuu tänä vuonna 3 260 miestä.
  • Vuosittain naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaa noin 1000 henkilöä. Pirkanmaalla naisten vapaaehtoisen palveluksen valintatilaisuuteen osallistuu noin 140 henkilöä.
  • Puolustusvoimien tavoitteena on nostaa palveluksen suorittaneiden naisten määrää noin 2000 henkilöllä vuosikymmenen loppuun mennessä.
  • Kutsuntojen ja naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuuksien yhdistämistä pilotoidaan ensi syksynä Uudellamaalla, Hämeessä ja Lapissa. Valtakunnallinen kutsuntojen uudistamisen aikataulu määrittää, koska Pirkanmaalla mennään yhteiskutsuntoihin.