Vuosikymmenet muita kahvittaneet ikämartat istuvat nyt valmiiseen pöytään – 90 vuotta täyttäneessä Vehkajärven Martoissa toimintavastuuta kantavat nyt seuraavan sukupolven naiset

Elvi Lähteenmäki, Anja Karppi ja Raili Mattila istuvat levollisina paikoillaan Touhulan salissa, kun ympärillä tehdään vielä viimeisiä silauksia Olohuone-iltaa varten. Nämä ikämartoiksi nimetyt naiset ovat vuosikymmenten aikana kantaneet oman kortensa kekoon erilaisten tilaisuuksien järjestäjinä ja kahvittajina. Nyt on heidän vuoronsa päästä valmiiseen pöytään. Näin on ollut jo jonkin aikaa.

– Kyllä ensin oli sellaista, että teki mieli mennä väliin, kun olin tottunut tekemään ja toimimaan, mutta sitten tuntuikin mukavalta, että voi vaan mennä ja nauttia, Karppi kuvaa vastuusta luopumisen tuntoja.

Karppi on 82-vuotias ja Mattila 85-vuotias. Kolmikon vanhin Elvi Lähteenmäki on täyttänyt jo 90 vuotta.

– Minä olen yhtä vanha kuin Vehkajärven Martat, vahvistaa Lähteenmäki, joka on paitsi ikämartta niin myös 90 vuotta täyttäneenä yhdistyksen kunniajäsen.

Lokakuussa 94 vuotta täyttävä Elli Viljamaa on liittynyt Vehkajärven Marttayhdistyksen jäseneksi vuonna 1946 ja on siten pitkäaikaisin yhdistyksen jäsen 76 vuotta kestäneen jäsenyytensä ansiosta. Viljamaa on myös yhdistyksen kunniajäsen.

Nyt Vehkajärven Martoissa toimintavastuuta kantavat seuraavan sukupolven naiset, joista moni voisi ikänsä puolesta olla ikämarttojen tytär. Ja itse asiassa yksi oikeasti onkin, Lähteenmäen tytär Anne Ahola, joka yhdessä Kati Pohjosen, Sinikka Toivosen, Pirkko Korpisen ja Jukka Vainion kanssa valmisti yhdistyksen 90-vuotiskahvituksen Olohuoneelle. Juhlaan osallistui 60 henkilöä.

Elvi Lähteenmäki, Anja Karppi ja Raili Mattila ovat Vehkajäven Martat ry:n pitkäaikaisia jäseniä.

Sinikka Toivonen on neljännen polven martta

Naiskolmikon marttataival on lyhimmilläänkin kestänyt 60 vuotta. Tuon ajan Raili Mattila on ollut jäsenenä Vehkajärven martoissa. Anja Karppi liittyi mukaan vuotta aiemmin ja Elvi Lähteenmäki, Karpin isosisko, jo vuonna 1955. Naapureiden ja sukulaisten ansioksi voi laskea sen, että juuri kylälle avioliiton solmimisen myötä muuttaneet kaksikymppiset naiset tulivat vedetyiksi melkein saman tien marttojen toimintaan.

– Heti alkoi, kun muutin. Anoppi usutti lähtemään, kertoo Mattila ja lisää naapurissa asuneen opettaja Ida Jousmäen ja toisessa naapurissa asuneen yhdistyksen sihteeri Kaisa Niemisen vaikuttaneen myös liittymispäätökseen.

Mattilan tavoin Längelmäeltä kotoisin olevan Lähteenmäen puhui mukaan anoppi, yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Linda Lähteenmäki. Elvi Lähteenmäki vei kapulaa eteenpäin houkuttelemalla sisarensa Elli Viljamaan kanssa jäseneksi Anja Karpin.

– Koko ajan olen asunut Längelmäellä, mutta eihän minulla kotiin ole tästä Touhulasta kuin seitsemän kilometriä, Karppi mainitsee.

Yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Sinikka Toivonen on martta jo neljännessä polvessa. Voi sanoa, että Toivonen on imenyt marttailun jo isoisoäidin maidossa, sillä hänen äitinsä Mirjam Toivonen toimi yhdistyksessä rahastonhoitajana, isoäitinsä Annikki Toivonen oli varanpuheenjohtaja ja isoisoäiti oli yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Hilja Viljamaa.

Miehet juttelivat omassa huoneessa

Naiskolmikko muistaa, miten menneillä vuosikymmenillä, vielä 1970-luvullakin, martat järjestivät kukin vuorollaan marttailtoja omissa kodeissaan. Kerran kuussa, talvella taajempaankin, kokoonnuttiin yhteen, kahviteltiin ja juteltiin. Kahvipöydässä oli monesti tarjolla jonkun uuden reseptin mukaan tehtyä leipomusta.

– Hyviä ohjeita vaihdeltiin. Kun jollakulla oli hyvä ohje, niin kaikki halusivat kokeilla sitä, Elvi Lähteenmäki mainitsee.

– Tuli halu kokeilla uutta. Sai inspiraatiota, täydentää Anja Karppi, jolle yksi vuosikymmenten takainen marttaillasta saatu ohje, Elviiran salaattikastike, jäi elämään niin, että jopa Karpin lastenlapset ja heidänkin lapsensa kysyvät sitä edelleen.

Aina ei oltu illan emännän kokkailujen varassa. Toisinaan otettiin liitosta kurssi, valmistettiin ruokaa ja leivottiin porukalla, minkä jälkeen illan päätteeksi syötiin yhdessä.

Raili Mattila kertoo, kuinka hän miltei heti kylälle muutettuaan sai tuoreena marttana tehtäväkseen pitää salaatti-illan.

– Jouduin kokeeseen. Salaatteja ei sen enempää arvosteltu, mutta jälkeenpäin kuulin, kun olin leiponut myyjäisiin kakkuja ja piirakoita, että niitä oli arvosteltu.

– Varmaan sen tähden, kun olit kouluttautunut kotitalousteknikoksi, Anja Karppi arvelee.

Marttaillat tarjosivat luontevia tilaisuuksia erityisesti muualta muuttaneille tutustua kylän ihmisiin. Pelkkiä naisten kohtaamisia illanistujaiset eivät olleet, sillä miehetkin kulkivat mukana. Monesti jo siksikin, että heitä tarvittiin kuskeiksi, koska naiset eivät tuolloin kovin useasti ajaneet korttia.  Myös lapset osallistuivat marttailtoihin vanhempiensa kanssa. He leikkivät ja pelasivat yhdessä omia juttujaan sillä välin, kun äidit pitivät marttailtaa.

– Miehet olivat omassa huoneessaan, jossa he juttelivat omia asioitaan, Elvi Lähteenmäki huomauttaa ja huokaa heti perään kaipaavansa vuosikymmenten takaisia marttailtoja.

– Kyllä ne olivat mukavia aikoja.

Martat venyivät tarvittaessa isojenkin tilaisuuksien kahvittajiksi. Aika voimainkoetukseksi kuvaa Anja Karppi Osuuspankin 80-vuotisjuhlien kahvitusta, jossa kahvit, suolaiset ja makeat tarjottavat piti valmistaa 300 vieraalle.

– Vähän jännitti, mutta johtaja sanoi, että kyllä te pärjäätte. Kaikki martat olivat tekemässä. Kakkupohjat leivottiin kotona ja kakut koottiin täällä Touhulassa samana päivänä, kun ei sitä voitu tehdä etukäteen.

– Hyvin meni. Kiitosta saatiin, Karppi kertoo vuonna 2009 järjestetyn kahvituksen onnistumisesta.

– Siihen aina pyrittiin, että on reilusti tarjottavaa, ettei kesken lopu, Mattila lisää.

Olohuoneesta tuli hyvin suosittu

Marttailtoja pidetään edelleen jonkin verran, mutta Vehkajärven marttojen varsinaiseksi hittituotteeksi on noussut Olohuone, joka kokoaa kävijöitä kylän vakituisista asukkaista, mökkiläisistä ja naapurikylienkin väestä. Syksystä kevääseen kerran kuussa avoinna olevaan Olohuoneeseen ovat tervetulleita kaiken ikäiset ihmiset.

– Kävijäennätys on 75 henkeä, kesäkuulta, kun Olohuone pidettiin ulkona Touhulan pihalla. Kahviteltiin, syötiin lättyjä ja grillimakkaraa, Sinikka Toivonen kertoo.

– Olohuone on ollut hyvin suosittu. Siksi sitä on jatkettu, Toivonen perustelee ja lisää martoissa mentävän sen mukaan, millä on kysyntää.

Olohuone-kahvitusten lisäksi martat hoitavat kirkkokahvituksia. Yhteistyössä nuorisoseuralaisten kanssa kahvitetaan Kauneimpien joululaulujen laulajat Touhulassa. Nykyisin Vehkajärven Nuorisoseuran pyörittämä kesäkahvila oli alkujaan marttojen pyörittämää toimintaa. Tavaksi on tullut myös käydä keväisin laulamassa ja järjestämässä täytekakkukahvitus vanhainkodissa.

Vehkajärven Martoissa on nyt 39 jäsentä.