Uuden koulun odotus huipentui iloisiin avajaisiin Kuhmalahdella – koulu on kylälle merkittävä vetovoimatekijä

Syyslukukauden alussa toimintansa aloittaneen Kuhmalahden koulun virallisia avajaisia vietettiin lauantaina syystäkin iloisissa tunnelmissa.

– Uuden koulun merkitystä kyläläisille ei voi liioitella, vahvisti koulun rehtori Ville-Pekka Haapakari avajaispuheenvuorossaan.

Samalla linjalla jatkoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Laine.

– On suuri ilo ja kunnia avata uusi koulu. Tässä hetkessä heijastuu kaikki yhteistyö ja ponnistelu, mitä on tehty uuden koulun hyväksi, hän kuvasi.

– Kaupunginvaltuustolla on aito tahto kehittää myös maaseutua. Kaavoitus on toinen keino, jolla tänne saadaan lisää asukkaita, hän mainitsi ja lisäsi, ettei uusien koulujen rakentaminen tämän ajan Suomessa ole mitenkään tavallista.

Iida Häivälä sai kunnian leikata avajaisnauhan. Toimituksessa avusti johtava opettaja Marjaana Myötyri.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Soili Uotila-Välimäki täydensi uuden koulun hehkuttamista kertomalla, että koulun toteuttamiseen oli olemassa vahva tahtotila.

– Vaikuttaa upealta koululta. On toimivat oppimisympäristöt, pihaa käyttävät muutkin kuin koululaiset.

Avajaisjuhlan väkeä.

Lahjaksi hedelmäpuita

Avajaisjuhlassa puheenvuoron käyttänyt Matti Kalkamo taustoitti sitä, miksi hän työsti nimenomaan harakkaveistokset koristamaan koulun julkisivuseinää ja sisätiloja.

– Minusta tuntui, että olin nähnyt ohiajaessani harakkaparven pyrähtävän tästä ilmaan. Tein harakkaveistokset rakkaudesta lajiin, hän perustelee ja sanoo, ettei harakoihin koskaan kyllästy.

Kalkamo veisti Kuhmalahden koululle ison lintuparven: harakoita on siellä kaikkiaan 15.

Koulu sai juhlassa lahjaksi tauluja ja myös istutettavaa: päärynäpuun ja kaksi luumupuuta.

Kuhmalahden Yrittäjät ry luovutti koululle Raivaajan tuli -palkinnon. Tämä kiertopalkinto luovutetaan ennalta määräämättömäksi ajaksi alueella toimivalle henkilölle, yhteisölle, yritykselle tai seuralle, joka edistää maaseudun kehittymistä.

Petri Täyrönen (oikealla) ja Esa-Pekka Penttilä Kuhmalahden Yrittäjät ry;stä luovuttivat Raivaajan tuli -kiertopalkinnon Kuhmalahden koululle. Huomionosoituksen ottivat vastaan rehtori Ville-Pekka Haapakatri ja johtava opettaja Marjaana Myötyri.

Koulu veti maalle

Kuhmalahdelle valmistunut uusi koulu on merkittävä vetovoimatekijä, kun maallemuuttoa suunnittelevat lapsiperheet etsivät uutta kotia. Tuore kuhmalahtelainen Mila Koponen vahvistaa lähikoulun edesauttaneen muuttopäätöstä.

– Kun kävimme katsomassa taloa, niin samalla huomasimme, että koulu on tässä lähellä, elokuun alussa miehensä ja viiden lapsensa kanssa kirkonkylälle asettunut Koponen kertoo.

Mila Koponen ja lapset Ian, Elisabet, Antero ja Noel Jonsson Fjeldsted viihtyivät avajaisjuhlassa.

Koulu sai perheestä uuden oppilaan ensimmäiselle ja neljännelle luokalle. Lokakuussa päiväkodin aloittaa kaksi lasta, kuopus on vauvaikäinen.

– Tosi hyvin on mennyt, Koponen kuvaa perheen asettumista Kuhmalahdelle.

– Lapsille on täällä todella hyvät harrastusmahdollisuudet. Olen siitä hyvin yllättynyt.

Perhe tuli Kuhmalahdelle puolentoista vuoden Tampereella asumisen jälkeen. Sitä ennen he asuivat 11 vuotta perheen isän kotimaassa Islannissa.

– Tänne on tarkoitus asettua loppuelämäksi, Koponen avaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Kuhmalahden koulun 3-6 -luokkalaisten tanssiesitys oli yksi avajaisten ohjelmanumeroista.