Neuvolan terveydenhoitaja nauttii, kun pääsee työskentelemään perheiden parissa ja terveyden edistämiseksi – ”Neuvolaan saa tulla juuri sellaisena kuin on”

Kangasalalainen Mari Mäkinen on unelmatyössään lastenneuvolan terveydenhoitajana. Hän korostaa, että neuvola on paljon muutakin kuin neuvontaa: nykyisessä neuvolatyössä kiinnitetään paljon huomiota perheen kokonaishyvinvointiin ja vanhempien jaksamiseen.

Kuka olet? Olen Mari Mäkinen, terveydenhoitaja.

Mitä teet työksesi? Työskentelen Kangasalan keskusterveysasemalla lastenneuvolassa.

Miten päädyit töihin neuvolaan? Olen aiemmin työskennellyt sairaanhoitajana, ja mietin pitkään terveydenhoitajan opintoja. Pääsin opiskelemaan lopulta Tampereen ammattikorkeakouluun terveydenhoitajaksi. Lähellä valmistumista hain Kangasalla vapaana olevaa terveydenhoitajan paikkaa, johon en tullut valituksi, mutta onnekseni sain sijaisuuden. Sittemmin olen saanut vakituisen työpaikan.

Miksi halusit töihin juuri tälle alalle? Tykkään tehdä töitä ihmisten kanssa. Olen sosiaalinen ja kanssakäyminen ihmisten kanssa on minulle luontevaa. Terveydenhoitajan työssä tykkään erityisesti terveyden edistämisen näkökulmasta. Neuvolaan halusin, koska koen lasten ja perheiden kanssa työskentelyn tärkeäksi ja mielekkääksi.

Mitä kaikkea työhösi kuuluu? Perustyötäni on perheiden kohtaaminen, vauvojen ja leikki-ikäisten terveystarkastuksien myötä. Käynneillä käydään läpi perheen kuulumiset, vauvan/lapsen kasvu ja kehitys sekä mahdolliset huolenaiheet. Lisäksi teen neuvolachattia muutaman kerran kuussa.

– Neuvolassa voi ja kannattaa avoimesti kertoa perheen tilanteesta, omasta ja puolison jaksamisesta sekä mahdollisista huolenaiheista, terveydenhoitaja Mari Mäkinen toteaa.

Millaiset työajat neuvolassa on? Työskentelen kello 8–16.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi? Työpäiväni ovat varsin vaihtelevia, mikä onkin tämän työn suola. Jokaisen päivän aikana tapaan eri-ikäisiä lapsia ja erilaisia perheitä terveystarkastusten merkeissä.

Miksi neuvolassa tehdään juuri ne testit, jotka tehdään? Neuvolassa seurataan lasten kasvua ja kehitystä. Leikki-ikäisten kanssa tehdään lene-tehtäviä (leikki-ikäisen neurologinen arvio), lisäksi seulotaan näköä ja kuuloa. Tarkoituksena on saada kiinni mahdolliset poikkeavuudet kasvussa ja kehityksessä, jotta lapsi osataan tarvittaessa ohjata oikean avun piiriin.

Mitä sanoisit henkilölle, jota jostain syystä jännittää tulla neuvolaan? Ei kannata jännittää. Tänne saa tulla juuri sellaisena kuin on ja niiden asioiden kanssa, jotka ovat sillä hetkellä pinnalla. Neuvolasta saa tarvittaessa apua ja tukea haastavissa tilanteissa. Täällä voi ja kannattaa avoimesti kertoa perheen tilanteesta, omasta ja puolison jaksamisesta sekä mahdollisista huolenaiheista.

Mikä on työssäsi parasta? Lasten ja perheiden kohtaaminen ja tutut asiakasperheet. On ihanaa, kun voi olla kuulevana korvana ja tarvittaessa auttaa perhettä hankalissa tilanteissa eteenpäin. Koen olevani unelma-ammatissa, töihin on aina mukava tulla!

Mikä taas on haastavinta? Haastavinta on se, että lasten ja perheiden tarpeet ovat erilaisia eikä aina ole sopivia keinoja auttaa perhettä.

Onko jokin työpäivä jäänyt erityisen hyvin mieleen, ja jos on, miksi? Ensimmäiset työpäivät terveydenhoitajana olivat tosi jännittäviä. Jännitin, muistanko kaiken ja osaanko varmasti tehdä kaiken. Kokemus tuo onneksi varmuutta ja aiemmasta työurasta on ollut paljon apua.

Kangasalla Vauvanpäivän tapahtumaa vietetään Suoraman seurakuntakeskuksella lauantaina 30. syyskuuta kello 13–15. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton Kangasalan yhdistys ja Kangasalan seurakunta.