Pimeässä uudistutaan

Yksittäisen tapahtuman tai tempauksen onnistuminen on sen järjestäjän näkökulmasta oleellista, kun tämä miettii saman tai eri tapahtuman järjestämistä seuraavan kerran. Onnistumisen mittarit luonnollisesti vaihtelevat, jo tapahtuman järjestäjän alkuperäisistä tavoitteista riippuen. Joillekin on tärkeää saada liikkeelle mahdollisimman suuri väkimäärä, toinen mittaa onnistumista positiivisen käyttäjäpalautteen määrällä. Kolmannelle onnistumisen mittari on kertyvä taloudellinen tulos, neljännelle mokkapalojen riittäminen kaikille halukkaille. Viides on tyytyväinen saatuaan tapahtuman tuotua edes kerran suunnittelutasolta konkretiaan, ja kuudes saattaa olla tyytyväinen vasta saavutettuaan kaikki neljä ensimmäistä kohtaa.

Pimeen kaupan ilta pantiin Pälkäneellä alulle, kun joukko Onkkaalan kivijalkayrittäjiä halusi tuoda eloa pimenevään syksyyn hiljeneväksi koetulle Onkkaalanraitille – ajankohtaan, jolloin päivä lyhenee ja iso osa kesäasukkaista hyppää tai on jo hypännyt autoonsa ja karauttanut takaisin toiselle kotipaikkakunnalleen. Samalla haluttiin aukioloaikoja pidentämällä tarjota paikallisille, muualla työssä käyville kuntalaisille parempi mahdollisuus käyttää oman kylän palveluita ja tukea niitä naapurikaupungissa asioinnin sijaan – ajatus, jota on pohdittu isommissakin keskustoissa. Muualta lainattuun ajatukseen pohjautuva ilta on onnistunut tavoitteessaan hyvin: se on vuosienkin jälkeen saanut väen liikkeelle erikoistarjouksineen, maistiaisineen, arvontoineen ja yllätyslahjoineen. Syksyn merkkitapaukseksi Onkkaalassa vakiintumisen myötä siitä on tullut myös sosiaalinen ja yhteisverkostoja eri tavoin luova tempaus. Samalla yrittäjät ovat päässeet myös sparraamaan toisiaan, kun Luopioisten kirkonkylän Pimmeemmän kaupan ilta on leikkimielisesti kirittänyt Onkkaalan tempauksen järjestäjiä ja päinvastoin.

Hyvä ja pidetty tapahtuma voi jatkaa elämäänsä, vaikka sen muodossa tapahtuisi muutoksia vuosien varrella – päinvastoin se voi lisätä tapahtuman ja koko seudun elinvoimaa, jos mukaan saadaan uusia innostuneita avauksia, tekijöitä ja osallistujia. Odotettu Onkkaalantien kunnostus, joka on näkynyt keskustan melkoisena myllerryksenä, antoikin Pimeen kaupan illan järjestäjille luontevan mahdollisuuden kokeilla hyväksi todettuun kaavaan tänä syksynä myös jotakin uutta. Uusina avauksina nähdään esimerkiksi kunnantalon parkkipaikan liepeille nousevaa yritystelttakylää, jatkotapahtumaa ja yhdistysten houkuttelua viime vuosia rohkeammin osaksi illan järjestämistä.

Tavoitteena on kehittää iltaa jatkossakin siihen suuntaan, että tempausta toteutettaisiin ja markkinoitaisiin yhdessä entistä isommalla porukalla, entistä isommin ja entistä kauemmas näkyen. Levenevien hartioiden myötä tapahtumassa pystytään entistä paremmin huomioimaan myös eri kohderyhmiä, kuten vaikkapa nuoria. Samalla tehdään mitä mainiointa kuntamarkkinointia, kun kaupunkilaisten silmiin pieneltä näyttävän kunnan keskustassa on hyörinää syyskuun lopulla kuin keskikesän vilkkaimpina viikonloppuina.