Nuorten ongelmat odottavat ratkaisijaa

Sosiaalinen media ja nettikeskustelu tuppaavat usein suurentelemaan ja vääristelemään asioita. Nuorten ongelmakäyttäytymisestä kuitenkin kielivät niin poliisin havainnot, lastensuojelun tilastot kuin vaikkapa paikallisten kirjastojen toimet omatoimiaikojen rajoittamisessa. Pälkäneellä ja Kangasallakin – joista jälkimmäinen vaikuttaa olevan ensimmäistä huomattavasti hankalammassa tilanteessa – nuorten ilkivalta, nujakoinnit ja päihteiden käyttö ovat arkipäivää.

Poliisi heittääkin palloa kotijoukoille ja kehottaa miettimään esimerkiksi sitä, onko koululaisen välttämätöntä liikkua kylillä yöaikaan. Vanhempien vastuu jälkikasvustaan ja tarvittaessa avun etsiminen tilanteessa, jossa omat eväät eivät tahdo riittää, on ensiarvoisen tärkeää. Ongelmat kotona seuraavat helposti koululle ja vapaa-aikaan.

Tärkeää on muistaa, että iso osa nuorten ongelmista kumpuaa samanlaisista lähtökohdista kuin varttuneemmallakin väestöllä: on epävarmuutta tulevaisuudesta, huolta omasta terveydestä ja painia oman jaksamisen kanssa. On myös ymmärrettävä, että – kuten varttuneempienkin kanssa – lieviin tai vakaviin törttöilyihin päätyy nuorista vain pieni osa. Syyttä syyllistäminen harvoin hivelee aikuisenkaan olotilaa.

Nuoret itse toivovat paikkaa, jossa olla luvallisesti niin, ettei tarvitse huolehtia olevansa häiriöksi jollekulle. Olemisen ja tekemisen paikalle olisi kysyntää myös viikonloppuisin niin Pälkäneellä kuin Kangasallakin, ja tähän toivottavasti löytyy haasteistaan huolimatta ratkaisuja edes kokeiluluonteisesti.

Vastuu nuorten pärjäämisestä ja hyvinvoinnista on monella taholla, muuallakin kuin kodeissa, kouluissa ja nuorisotyössä. Merkittävässä roolissa on myös hyvinvointialue, joka pitää käsissään lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalveluita ja niiden kehittämistä. Näiden palveluiden tulevaisuutta alueella vasta linjataan, mutta toivottavasti kohderyhmä huomioidaan paremmin kuin ikäihmisten palveluja pohdittaessa. Hyvinvointialue oli kyseenalaisesti rajannut päätöksenteon tueksi tehdyssä kyselytutkimuksessa yli 79-vuotiaat tutkimuksen ulkopuolelle.

Vastuu on myös nuorilla itsellään: nuoruuteen pitää kuulua paljon, mutta siihen ei voi kuulua rajattomasti kaikkea.