Isoniementien uusi pinta saa kehuja – auto tuntuu menevän kuin sukkasillaan

Aleksanteri Aarnilähde (oikealla) ja Perttu Alitalo leikkasivat avajaisnauhan.

Noin viiden kilometrin mittaisen Isoniementien korjaus- ja päällystystyöt ajoratamaalauksia myöten valmistuivat syyskuun lopulla. Lauantaina kyläläiset kokoontuivat Sahalahdella yhteiseen juhlaan Alitalon vanhalle riihelle, jossa tunnelma oli aiheellisestikin korkealla hienoksi laitetun tien ansiosta.

– Loistavalta, Perttu Alitalo vastasi iloisesti perinteiseen ”miltä nyt tuntuu” -kysymykseen.

– Auto tuntuu menevän kuin sukkasillaan, hän luonnehti ajamista uudella päällystepinnalla.

Satu Järvenpää kertoi tietöiden edistyneen nopeasti.

– Kävi sukkelasti se homma. Kun alettiin tehdä, niin ei kauan tarvinnut työkoneita väistellä.

– Nyt tuntuu mahtavalta, iloitsi Järvenpää, joka voi nyt muiden tavoin ajella tiellä ilman monttuihin rysähtämisen vaaraa.

Isoniementietä työkseen auraava Tarmo Vähä-Maso tähyää jo tulevaan talveen ja lumitöihin.

– Tietä on nyt mukavampi aurata kuin ennen.

Pirkko Suikki jatkaa hehkutusten tulvaa ja kuvaa moottoripyörän kyydissä olevan paljon mukavampi istua, kun tiessä ei ole töyssyjä.

Esko Järvenpää (vasemmalla), Tarmo Vähä-Maso, Maire Vähä-Maso, Pirkko Suikki ja Satu Järvenpää olivat mukana juhlassa.

Isoniemen puuhapetet taustalla

Se, että Isoniementien korjaus ja päällystäminen toteutuivat, on pitkälti paikallisten aktiivisten toimijoiden ansiota. Isoniemen ”puuhapetet”, Pertti Hakulinen, Risto Hämäläinen, Mika Rauhala ja Mikko Unkila, käärivät hihansa ja ryhtyivät toimiin siinä vaiheessa, kun tuli tietoon, että tietä uhkasi jyrsintä ja soratieksi muuttuminen. Tätä ennen vuonna 2021 Isoniementie oli merkitty päällystettävien teiden listalle yhdessä muiden Pirkanmaan huonokuntoisten teiden kanssa.

Miesnelikko sai tietoa eduskunnan jakovarauksesta, josta voisi anoa rahoitusta Isoniementien korjaukseen ja päällystämiseen.

– Vuoden 2021 lopulla haimme määrärahaa, mutta jäimme sijalle neljä, kun kolme muuta hanketta rahaa sai. Päivitimme hakemuksen ja anoimme rahaa uudelleen vuoden kuluttua. Joulukuussa 2022 tuli 650 000 euroa jakovarausta Isoniementielle, Mika Rauhala kertasi rahoituksen hakuvaiheita.

– Tie on nyt aivan mahtava. Aina hymyilyttää, kun sillä ajelen, Rauhala hehkutti ja lisäsi asfaltoinnin olleen tosi mallikas suoritus.

– Tie on loistava ja hieno. Korjaustyöt tehtiin perusteellisesti, täydensi Pertti Hakulinen.

Kesäpäivä Kangasalla -yhteislaulua laulamassa Heli Välimäki (vasemmalla) Mila Alitalo, Jukka Välimäki, Pertti Hakulinen, Mika Rauhala, Mikko Unkila ja Risto Hämäläinen.

Kaikki tähdet kohdillaan

Ennen rahoituksen hakua paikalliset aktiivit ottivat yhteyttä silloiseen eduskunnan liikennejaoston jäseneen Arto Pirttilahteen, joka oli vahvana taustatukena sille, että nykyaikana verraten harvinainen hanke saatiin vietyä onnelliseen päätökseen.

– Kaikki tähdet olivat kohdillaan, juhlaan kutsuttu Pirttilahti luonnehti jakorahan saamista.

– Hiljaiset tiet eivät nouse esille, jos ei ole näitä Puuha-Petejä, hän kehui miesten toimintaa.

Pirttilehti mainitsi Suomen teiden korjausvelan olevan nyt noin 3 miljardia euroa.

Kangasalan kaupungin edustajana juhlassa puhunut valtuutettu Jari Markkinen jatkoi kiitosten sarjaa ja korosti hankkeiden läpimenossa yhteistyön merkitystä.

Perttu Alitalolle Isoniementie on tuttu kulkuväylä jo pian 90 vuoden ajalta.