Jos kappeliseurakunta lakkautetaan Kuhmalahdella, neuvosto korvautuisi aluehallinnon toimielimellä tai vapaamuotoisella työryhmällä – ”Seurakunnalla ei ole mitään halua vähentää toimintaa täällä Kuhmalahdella”

Pentosalissa käytiin keskustelua kappeliseurakunnan tulevaisuudesta.

Kuhmalahden kappeliseurakunnan kappelineuvosto ottaa seuraavassa kokouksessaan 31.10. käsiteltäväksi kappeliseurakunnan mahdollisen lakkauttamisen. Kappeliseurakunnan tulevaisuutta patistelee ratkomaan heinäkuun alussa voimaan tullut kirkkolainsäädännön uudistus, josta ei enää löydy kappeliseurakuntaa tukevia elementtejä.

Kappelineuvoston tulevien päätösten evästeeksi Kuhmalahdella järjestettiin viime torstaina kaikille avoin keskustelutilaisuus Pentosalissa. Siellä käytyjen keskustelujen perusteella nyt alueella kappeliseurakunnan asioita hoitava kappelineuvosto voisi tulevaisuudessa korvautua esimerkiksi alueellisella työryhmällä, jonka kokoontumiset olisivat vapaamuotoisia, ilman virallisia esityslistoja eteneviä tilaisuuksia.

Keskusteluissa nousi esille myös nykyistä tiiviimpi yhteistyö Sahalahden seurakunta-alueen kanssa sekä yhteisen aluepapin nimeäminen Sahalahden ja Kuhmalahden alueille.

Kangasalan seurakunnan kirkkoherra Seppo Jarva korostaa, ettei Kuhmalahdella tarvitse pelätä kappeliseurakunnan lakkauttamisen merkitsevän mitään poisottamista.

– Seurakunnalla ei ole mitään halua vähentää toimintaa täällä Kuhmalahdella, Jarva vakuutti Pentosalin keskustelutilaisuudessa.

 

Testamenttirahat jäävät Kuhmalahdelle

Kirkkoherra haluaa korostaa sitäkin, että kappelineuvosto on itse ottanut esille kappeliseurakunnan lakkauttamisasian.

– Minulle henkilökohtaisesti kappelin purku ei ole tavoite, jos se ei ole teidän tahtotila. Purku poistaisi byrokraattisen puolen. Toivon, että täällä olisi innokas ryhmä, työryhmä, joka suunnittelisi toimintaa. Työtä tehdään täällä, vaikka hallinnollinen puoli vähenisi.

Tilaisuudessa otettiin esille myös kappelineuvoston käytössä olevien rahavarojen, kappelirahaston ja testamenttilahjoituksena annetun Kilpikosken rahaston, tuleva käyttö ja hallinta.

– Rahastoasiaan pitää löytää käytännön ratkaisu. Siitä ei ole pelkoa, että Kuhmalahdelle osoitetut testamenttirahat lähtisivät täältä pois, että ne jaettaisiin ympäri Kangasalaa, Jarva rauhoittelee.

Päättää kappelineuvosto kappeliseurakunnan tulevaisuudesta mitä tahansa, niin Kuhmalahden omasta papista joudutaan luopumaan, sillä uudistettu kirkkolainsäädäntö ei tunne kappelineuvoston oikeutta valita kappalainen. Kappalaisen virka lakkautetaan 31. joulukuuta.

Vehkajärven rukoushuonekunnan toimintaan kirkkolainsäädännön uudistus ei vaikuta.

 

Byrokratia säilyisi aluehallinnossa

Mikäli kuhmalahtelaiset haluavat Kuhmalahdelle jatkossa osa-aluehallinnon, niin on päätettävä esimerkiksi mikä on toimielimen nimi, mitkä ovat sen tehtävät, miten sitä johdetaan ja miten rahoitus järjestetään. Toimielimellä pitää olla myös tietyt kokouspäivät.

Jos hallinnosta halutaan irtaantua, alueellisen työryhmän kokoontumisista jää pois kokousbyrokratia ja hallinnollisten päätösten teko. Kangasalan seurakunnan talousjohtaja Henri Lehtola muistutti, että edellä mainitussa toimintamallissa on kuitenkin ratkottava, kuka on se viranhaltija, joka päättää muiden muassa nyt kappelineuvoston käytössä olevista rahoista.

Keskustelutilaisuudessa lähdettiin vetelemään suuntaviivoja sille, millaista hallinnosta irtaannutetun alueellisen työryhmän toiminta voisi olla. Arveltiin, että ryhmään voitaisiin saada tuolloin mukaan niitäkin ihmisiä, jotka arastelevat byrokratiaa. Kuhmalahdelle toimintaa suunnitteleva ryhmä voisi toimia jopa niin, että siihen liityttäisiin oman kiinnostuksen mukaan esimerkiksi erilaisten tapahtumien järjestelytilanteissa.

Ryhmän toiminta vaatii kuitenkin vetovastuussa olevan henkilön, joka kutsuu seurakuntalaisia kokoontumisiin.

Keskusteluillassa kannettiin huolta siitäkin, miten ihmisiä ja erityisesti muualta alueelle muuttaneita saadaan vedetyksi mukaan seurakunnan toimintaan.