Pirkanmaan Uusyrityskeskus viettää 30-vuotisjuhlaansa – maakuntaan on perustettu yli 18 000 yritystä ilmaisneuvonnan avulla

”Älä mieti ideaasi yksin, vaan jaa sitä, käytä taloushallinnon asiantuntijoita ja usko omaan ideaasi”, summaa Ensimetrin toimitusjohtaja Marko Lehtimäki neuvoja yrittämisestä kiinnostuneille.

Ensimetri Oy:n omistaja Pirkanmaan Uusyrityskeskus ry viettää lokakuussa 30-vuotisjuhlaansa. Vuodesta 1993 eteenpäin sen aloittama toiminta on auttanut yrittäjäksi yli 46 000:ta asiakasta ympäri Pirkanmaata. Uusyrityskeskus ja sen perustama Ensimetri Oy ovat auttaneet yli 18 000:n yrityksen perustamisessa. Niistä on viiden vuoden päästä perustamisensa jälkeen toiminnassa noin 80 prosenttia.

– Meiltä saa arvion oman yritysidean kannattavuudesta ja apua liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Samalla saa Pirkanmaan Uusyrityskeskus ry:n asiantuntijaverkoston käyttöönsä, Ensimetrin toimitusjohtaja Marko Lehtimäki kertoo.

Pirkanmaan Uusyrityskeskuksesta ja Ensimetristä saa maksutta apua myös silloin, kun yritys on jo perustettu mutta alle 12 kuukautta vanha. Ilmainen etu kantaa nimeä Yrittäjyysbuusti ja sitä haetaan TE-keskuksen kautta.

Marko Lehtimäen mukaan Pirkanmaalla on neljä viime vuotta menty kiinnostavasti vastavirtaan, mitä yritysten perustamiseen tulee. Monissa muissa maakunnissa yritysten perustamisvauhti on hiipunut, kun työpaikkoja on niin paljon tarjolla.

Pirkanmaalla yritysten määrä on puolestaan kasvanut koko ajan tasaisesti, kiitos muuttovoiton. Vaikka työpaikkoja on runsaasti tarjolla, väkeä riittää myös yrittäjiksi.

Kun Lehtimäkeä pyytää antamaan kullanarvoisia vinkkejä yrittäjyydestä kiinnostuneelle, hän lataa kolme neuvoa:

– Älä mieti ideaasi yksin, vaan jaa sitä. Saat tällä tavalla muutkin miettimään sitä ja etsimään ratkaisuja puolestasi. Käytä taloushallinnon asiantuntijoita, kuten tilitoimistoa, puntaroimaan raha-asioita. Usko omaan ideaasi. Se voi olla niin uusi ja vallankumouksellinen, että siitä ei ole vielä edes kokemuksia. Päätöksen siitä, lähdetkö sen kanssa eteenpäin, teet sinä itse, eikä kukaan muu.

 

Verkostoituminen oikeasti tärkeää

Pirkanmaan Uusyritys ry:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Lylykorpi sanoo, että hänelle mukana toimiminen on keino antaa takaisin sitä hyvää, mitä on itse yrittäjäuralla saanut.

25 vuotta High Peak Finland -nimistä yritystään luotsannut Jukka Lylykorpi neuvoo, että yrittäjän kannattaa ennen kaikkea verkostoitua. Se ei ole hänen mukaansa mikään tyhjä muotihokema, vaan verkostoituminen, sosiaalisuus ja avoimuus ovat yrittäjyydessä hyväksi.

Noin yleisesti Jukka Lylykorven mukaan Suomen tunneilmasto ei ole yrittäjille niitä parhaimpia. Epäilijöitä ja vähättelijöitä riittää.

– Luja usko itseen ja tietynlainen sitkeys ovatkin tarpeen. Ja yrittäjä saa olla ylpeä tekemisistään.

Jos jotakin voisi moittia, niin Lylykorpi sanoo, että kansainvälisesti suomalaiset ovat liian hitaita reagoimaan.

– Jos pyytää tarjouksen, kiinalainen vastaa tunnissa, eurooppalainen päivässä ja suomalainen viikossa, hän toteaa.

Tampereen lisäksi maksuttoman Ensimetrin palvelupisteet löytyvät Kangasalta, Akaasta, Lempäälästä, Nokialta, Orivedeltä, Pirkkalasta, Sastamalasta ja Ylöjärveltä.

Uusyrityskeskuksen hallituksessa toimiva Mikko Seppälä (oikealla) sanoo, että neuvonnan tarkoitus ei ole perustaa vain paljon yrityksiä. ”Kyse ei ole määrästä, vaan laadusta. Haluamme auttaa perustamaan nimenomaan kannattavia yrityksiä. Neuvonnan tarkoitus on haastaa oikealla tavalla miettimään, onko omalle yritysidealle kysyntää ja menestymisen mahdollisuuksia”, hän sanoo. Kuvassa myös toinen Suomen Uusyrityskeskuksen hallituksen jäsen Jukka Lylykorpi.