Pusuja jakeleva Nella ihastutti Pimmeemmän kaupan illassa – Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo oli tapahtumaillan arvovieras

Kun Virpi Sten ja Petri Lundelin taluttivat ylväsryhtiset alpakkasuojattinsa Luopioisten seurakuntakeskuksen pihalle, ympärille pysähtyi pian  iso määrä väkeä kuvaamaan ja ihmettelemään Pimmeemmän kaupan eläinvieraita. Sten innosti katselijoita tarjoamaan alpakoille lohkottuja omenia, joita eläinten emäntä oli varannut mukaan Luopioisten keikalle. Vielä läheisempää eläinkontaktia toivoville katsojille hänellä oli mukavaa kerrottavaa.

– Nella tykkää antaa pusuja, Virpi Sten paljasti isänsä Bingon kanssa matkaan lähteneen alpakkatyttären tavan.

Kuusivuotias Iina Itkonen lähti reippaasti ottamaan vastaan alpakan pusun.

– Ihanalta tuntui, Iina kuvasi kokemusta Nellan kosketettua turvallaan häntä nenänpäähän.

Sastamalasta tulleet vieraat tuotti Pimmeemmän kaupan iltaan K-Market Järvikansan kauppias Nina Hannonen.

Iina Itkonen kävi Nella-alpakan pusutettavna. Virpi Sten ja Petri Lundelin toivat alpakat vierailulle Pimmeemmän kaupan iltaan.

Piispaa katsomaan

K-kauppias Nina Hannosen ansiota oli sekin, että Pimmeemmän kaupan illan kävijät saivat nauttia ilmaiset piispanmunkkikahvit seurakuntakeskuksessa. Piispanmunkit siksi, että Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo oli tapahtumaillan arvovieras Pälkäneen seurakuntaan tehdyn piispantarkastuksen ansiosta.

Piispa Matti Repo pysähtyi keskustelemaan Hannu Soukkion kanssa.

Kahvittelukutsu otettiin innostuneesti vastaan. Kaksituntisen tarjoilun puolivälissä jono tarjoilupöytään ulottui ulko-ovelle saakka, osa nautti herkkunsa seisaallaan, kun vapaita tuoleja ei juurikaan enää ollut tarjolla. Munkkeja oli iltaa varten varattu 200 kappaletta.

– Todella hyvää, kehui Jaana Nummela kuorrutettua herkkua.

Nummelan seurana olivat tyttäret Tanja Nummela ja Tiina Karaus, joka osui olemaan kesätöissä Kangasalan seurakunnan toimistossa juuri silloin, kymmenisen vuotta sitten, kun Kangasala oli piispantarkastusvuorossa.

– Kyllä yritetään piispa nähdä, Jaana Nummela sanoi piispa Matti Revosta, jonka Nummela tiesi etukäteen jalkautuvan torille ja jatkavan siitä Liekkiin.

Jaana Nummela (vasemmalla), Tanja Nummela ja Tiina Karaus piispanmunkkikahveilla.

Enemmän myyjiä

Torialueella piispa Matti Repo seurueineen pysähtyi ainakin Hannu Soukkion puheille.

– Koneasiaa puhuttiin, mutta ei tullut kauppoja, Soukkio avasi keskustelutuokion sisältöä.

– Lumen auraaminen heitä kiinnosti, lisäsi Soukkio oy:n toimitusjohtaja, jolla oli yrityksen tuottamaa konekalustoa esillä Pimmeemmän kaupan illassa.

Naapurikojulla pälkäneläiset Marja ja Pentti Saarinen myivät makeita herkkuja metrilakuista tikkareihin.

– Aina ollaan Pimmeemmän kaupan illassa ja silloin tällöin muutenkin täällä, kun on toripäivä. Kauppa käy hyvin, kertoi Pentti Saarinen, jonka huomion mukaan Luopioisten kirkonkylän raitilla oli tavallista enemmän myyjiä, kun vertailukohdaksi otetaan edellisten vuosien Pimmeemmän kaupan illat.

Marja ja Pentti Saarisen kojulla riitti asiakkaita.

Ennen Rautajärvelläkin

Anja Ilomäki kertoi, että silloin vielä, kun Rautajärvellä oli kauppa, niin Pimmeemmän kaupan ilta ulottui myös hänen kotikylälleen Rautajärvelle.

– Perinne tämä on. Aina on oltu, Ilomäki kertoi suhteestaan vuosittain toistuvaan tapahtumailtaan.

– Tulin aikaa kuluttamaan, katselemaan ihmisiä, Piia Haataja mainitsi.

Piia Haataja (vasemmalla), Pihla Haili ja Anja Ilomäki tekivät ostoksia, tapasivat tuttuja ja kuluttivat aikaa tapahtuma-alueella. Vaunuissa mukana Miina Haataja.

Ilomäen ja Haatajan kanssa samassa seurassa ollut Pihla Haili lisäsi vielä omaksi osallistumisperusteekseen sen, että pitää paikallisena asukkaana lähteä mukaan.

Kuulumisten vaihtamisten lomassa naiset olivat tehneet myös ostoksia. Kotiin vietäviksi lähti tapahtumasta ainakin lihaa, kaalikääryleitä ja lakuja.

Alpakoilla riitti katselijoita.