Pirkanmaan talouskatsaus: Vuosi 2022 oli vielä hyvä vuosi, viime keväänä tapahtui käänne heikompaan – moni yritys uskoo silti liikevaihtonsa säilyvän edellisvuoden tasolla tai kasvavan

Pirkanmaan toimialojen yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi tämän vuoden tammi–kesäkuussa 4,2 prosenttia, kun koko maan vastaava luku oli 0,7 prosenttia.

Teollisuuden vientiliikevaihto kasvoi Pirkanmaalla 5,7 prosenttia ensimmäisellä puolivuotiskaudella. Maakunnan suurin toimiala teknologiateollisuus oli hyvässä vedossa ja ylläpiti koko teollisuustoiminnan kasvua. Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi alkuvuonna vielä 14,1 prosentin vauhdilla. Kasvua nähtiin myös elintarviketeollisuuden (9,2 %) ja tekstiiliteollisuuden toimialoilla (8,9 %).

Sen sijaan metsäteollisuudessa (-4,4 %) ja kumi- ja muovituotteiden valmistuksen toimialalla (-8,9 %) liikevaihto kääntyi laskuun.

Vuoden toisella neljänneksellä eli huhti–kesäkuussa liikevaihdon kasvu pysähtyi ja kääntyi laskuun joillakin toimialoilla. Rakentamisen toimialalla kasvu pysähtyi ja supistui 2,5 prosenttia. Myös metsäteollisuuden sekä kumi-, kemikaali- ja muovituotteiden valmistuksen liikevaihto kääntyi laskuun.

Liike-elämän palveluissa kasvua oli ensimmäisen puolen vuoden aikana 5,3 prosenttia. Informaatio- ja viestintätoimialan liikevaihto kasvoi 10,4 prosenttia. Toimialan sisällä oleva, Pirkanmaalle tärkeä tietoliikennepalveluiden toimiala kasvoi 14,3 prosentin vauhdilla. Kaupan alalla ensimmäinen puolivuotiskausi sujui lähes viimevuotiseen tapaan. Vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi 2,0 prosenttia ja tukkukaupan 0,8 prosenttia.

 

Alla vahva vuosi 2022

Pirkanmaan yksityisen sektorin toimialojen liikevaihto oli vuonna 2022 yhteensä 43,2 miljardia euroa. Kasvua edellisvuoteen oli 10,7 prosenttia. Kaikkien toimialojen liikevaihto kasvoi, ja eniten kasvua oli palvelutoimialoilla. Matkailu- ja ravitsemustoiminnan liikevaihto kasvoi 32 prosenttia.

Liikenteen ja varastoinnin toimialalla kasvua oli 13,2 prosenttia ja tietoliikennepalveluissa 12 prosenttia.

Teollisuuden liikevaihto kasvoi vuonna 2022 kokonaisuudessaan 13,3 prosenttia. Liikevaihto oli yhteensä 15,6 miljardia. Teknologiateollisuuden liikevaihto kasvoi 15,4 prosenttia, metsäteollisuuden 13,1 prosenttia ja kemikaali- ja kumituotteiden valmistus 6,3 prosenttia.

Teollisuuden vientiliikevaihto kasvoi 13,7 prosenttia ja oli yhteensä 9,6 miljardia euroa.

Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemässä suhdannetiedustelussa yritysten odotukset heikkenivät vuoden takaiseen ja viime kevään kyselyyn verrattuna. Havaittavissa ei ole kuitenkaan merkittävää laskua. Suurin osa vastaajista uskoo liikevaihtonsa säilyvän edellisvuoden tasolla. Lähes 40 prosenttia vastaajista katsoo, että liikevaihto vielä kasvaa viime vuoteen verrattuna.

Pirkanmaan talouskatsauksen toteuttivat yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan liitto ja Business Tampere.