Höllinkodon asukas Pirkko Ronni: ”Hyvä täällä on olla”

 

Pirkko Ronni (vasemmalla) ja Raili Koskinen viihtyvät palvelutalo Höllinkodossa.

Palvelutalo Höllinkoto Sahalahden keskustassa aloitti toimintansa vuoden 2022 elokuussa, kun muuttoautot ja taksit toivat sinne asukkaita ja tavaroita Pentorinteestä Kuhmalahdelta. Viime keväänä Höllinkotoon muuttanut Pirkko Ronni on tyytyväinen uuden palvelutalon asukas.

– Ei valittaa ainakaan voi. Hyvä täällä on olla, Ronni kuvasi eloaan Höllinkodon yksivuotisjuhlassa keskiviikkona.

– Kotona on aina paras, mutta kun siellä ei pärjää, hän kertoo ja lisää palvelutaloon muuton juontuneen kotona sattuneesta matonkulmaan kompastumisesta ja siitä seuranneesta kaatumisesta.

Pirkko Ronni tuli Höllinkotoon Kangasalan keskustasta, pöytäseurana kakkukahveilla istunut Raili Koskinen puolestaan Pälkäneeltä, Sappeesta.

– Sieltä Hakosillasta, Koskinen tarkentaa.

Höllinkoto saa kehuja myös Koskiselta.

– Mukavasti on mennyt. Kotoinen olo on täällä, hän kiittelee asuttuaan palvelutalossa nyt puolisen vuotta.

– Ajankuluakin on, mukavia ohjelmia. Lauletaan yhdessä ja maalataan.

Saija Järvinen laulattamassa Höllinkodon väkeä.

Harmonikan soiton taitava Raili Koskinen säesti yhteislauluja Saija Järvisen vetämässä juhlan ohjelmanumerossa. Juhlapäivänä vapaalla ollut Järvinen kuuluu myös Höllinkodon väkeen työskennellen palvelutalon keittiöllä. Laulattaja oli valinnut ohjelmistoon muun muassa laulut Juokse sinä humma, Kalliolle kukkulalle, Lapsuuden toverille ja Neidolla punapaula, joiden laulamiseen moni juhlaan osallistuja osasi yhtyä.

Hyvä yhteishenki säilynyt muutosten keskellä

Osa Höllinkodon nykyisistä asukkaista tuli taloon Pentorinteestä. Höllinkodon vastaava sairaanhoitaja Marianna Kuuslehto sanoo, että vaikka seinät ovat muuttuneet, asukkaiden arki ei ole juurikaan muuttunut, koska seinät ovat kuitenkin vain seiniä.

– Me hoitajat ja muu henkilökunta mahdollistamme asukkaille turvallisen arjen joka päivä, ympäri vuorokauden, Kuuslehto vakuuttaa.

Höllinkodon vastaava sairaanhoitaja Marianna Kuuslehto auttaa Tyyne Piurilan kahvipöytään.

Palvelutalo Höllinkodossa on sekä palveluasumisen paikkoja että tehostetun palveluasumisen paikkoja ympärivuorokautista hoivaa tarvitseville.

Muutto Pentorinteestä Höllinkotoon vaati myös hoitajilta sopeutumista uuteen, koska palvelutalossa ei voida toimia niin kuin vanhainkodissa oli totuttu toimimaan. Yksi asia on muuton jälkeen pysynyt kuitenkin samana.

– Mahtava työyhteisö ja sen vahva yhteishenki, joka on ollut kantava voima kaikkien muutosten pyörteissä, Marianna Kuuslehto korostaa.