Kuhmalahden Metsästysseura 70 vuotta – maanomistajille tarjoiltiin juhlalounas

Kuhmalahden Metsästysseura tarjosi juhlavuotensa kunniaksi viime lauantaina metsästysoikeuden luovuttaneille maanomistajille juhla-aterian kirkonkylän Pentosalissa. Lounaalla kävi lähes 300 henkeä. Kuhmalahtelaisen pitopalveluemännän Kaija Virtasen järjestämän aterian pääruokalajina oli tietenkin hirvi niin savulihasiivuina, paistina kuin lihapullinakin, lisukkeena rosollia ynnä muuta vihertävää ja päälle kakkukahvit. Ateria sai runsaasti kiitosta, eikä suinkaan syyttä. Kirkonkylän kupeessa asuva musikantti Kusti Vuorinen esitti taustamusiikkia pianolla ja hanurilla.

Kuhmalahden Metsästysseuran puheenjohtajana toimii Pertti Alanko, varapuheenjohtajana Jukka Rantanen ja sihteerinä Sakari Toivio. Pitkään sihteerinä toiminut Toivio kertoo, että seurassa on nykyisin noin 170 jäsentä, heistä paikkakunnalla asuu vajaa puolet. Muualla asuvistakin monella on sukulaissuhteita, loma-asunto ja metsääkin Kuhmalahdella.

Kuhmalahden Metsästysseuran juhlalounaalla Pentosalissa kävi iltapäivän aikana lähes kolme sataa maanomistajaa.

Metsästystä ja riistanhoitoa

Metsästysseuran päätehtävänä on ylläpitää ja edistää metsästystä. Seura muun muassa hoitaa metsästysvuokrasopimuksia, päivittää Omariistan sähköisiä järjestelmiä ja Metsästäjäliiton jäsenrekisteriä, hoitaa lupahakuja sekä pitää yhteyksiä sidosryhmiin.

Merkittävä tehtävä on myös hoitaa yhdessä Kuhmalahden-Sahalahden riistanhoitoyhdistyksen, Sahalahden Metsästysyhdistyksen ja Mettäkulman Mettämiesten kanssa ampumarataa ja järjestää harjoitusammuntoja.

Kuhmalahden Metsästysseuran noin 170 jäsenestä viitisenkymmentä kuuluu hirviseurueisiin, joita Kuhmalahdella on kolme – Kirkonkylän, Pohja-Vedentaustan ja Vehkäjärven hirviseurueet. Kullakin seurueella on omat reviirinsä ja metsästysmajansa lihankäsittelytiloineen. Maanomistajaa, jonka maille hirvi kaatuu, muistetaan niin sanotulla maalihalla, ja ajoittain järjestetään peijaispäivälliset maanomistajille.  Suojan perinteinen Joulutori on tänä vuonna lauantaina 16. joulukuuta ja silloin myös huutokaupataan hirvenlihaa paloina ja jauhelihana.

Paitsi hirviä, valkohäntäpeuroja ja kauriita seuran alueella metsästetään pienriistaa, ja joskus jahdataan myös villisikaa ja suttakin. Onpa joskus jahdattu omistajaltaan karannutta ja villiintynyttä nautaakin. Haitallisten vieraslajien vähentämiseen käytetään loukkuja ja pyyntirautoja. Metsästäjät harjoittavat aktiivisesti myös riistanhoitoa. Metsästysseura hankkii vuosittain riistapeltoja varten siemeniä ja lannoitteita sekä hirvieläimille nuolukiviä.

Markku Rauhalahti