Leppoisa askarteluhetki luo pysyviä muistoja yli sukupolvien – Kierrätä joulukortit tuunaamalla vanha tarjotin

Kulunut tarjotin löytyy helposti omastakin kaapista, mutta myös kierrätyskeskuksesta. Vanhoja joulukortteja on varmaan jokaisella, mutta koristeluun voi käyttää myös vaikka lehtileikkeitä ja kiiltokuvia. Kuva Pekka Mustonen.

Kännykät ja telkkarit kiinni yhdeksi illaksi ja askartelemaan! Yhteinen helppo jouluaskartelu tuo onnistumisen iloa ja luo yhteisiä muistoja vaikka isovanhempien ja lastenlasten kesken. Tarvikkeet vanhan tarjottimen tuunaamiseen löytyvät useimmilta valmiiksi kotoa, elleivät sitten pullollinen liimaa ja sivellin pakota ostoksille.

Helppoon ja hauskaan jouluaskarteluun tarvitset:

– kulunut tarjotin tai iso lautanen

– vanhoja joulukortteja

– sakset

– liimaa kuten Erikeeperiä

– vettä

– muki tai muu sekoitusastia

– sivellin

Joulukortteja voi leikellä joko systemaattisesti yksi kerrallaan ja sovittaa niitä sitä mukaa tai leikellä koko läjä kerralla ja sommitella inspiroiden. Kuva Pekka Mustonen.

1. Raivaa iso pöytä askarteluhetkeä varten. Suojaa pöytä sanomalehtipaperilla.

2. Lado tarvikkeet pöydälle valmiiksi ja laita rentouttavaa musiikkia soimaan.

3. Leikkaa vanhoista joulukorteista parhaita paloja oman makusi mukaan.

4. Jos haluat olla suunnitelmallinen, leikkaa paloja yksi kerrallaan ja sovita niitä tarjottimen päälle sitä mukaa.

5. Voit yhtä hyvin improvisoida ja leikata sen kokoisia paloja kuin sattuu syntymään ja sommitella ne kaikki kerralla sattumanvaraisesti. Voit myös olla täysi huimapää ja repiä palat käsin.

6. Sivele palojen taakse Erikeeperiä ja liimaa ne tarjottimeen. Palat voivat mennä reunojen kohdalta hieman päällekkäin, jos et halua jättää rakoja.

7. Kun palat on liimattu, sivele Erikeeperistä ja vedestä tehty juokseva liimalakka niiden pintaan siveltimen avulla. Liimalakan valmistat kaatamalla mukiin puolet vettä ja puolet Erikeeperiä.

8. Tarjottimen pinta näyttää nyt tässä vaiheessa melko valkoiselta, mutta ei haittaa. Kuivuessaan se muuttuu värittömäksi ja myös mahdolliset kuprut poistuvat.

9. Kun pinta on kuivunut ja väritön, voit lakata siihen vielä toisen kerroksen esimerkiksi seuraavana päivänä.

10. Älä unohda tärkeintä! Kirjoita paperille, kuka tai ketkä tarjottimen tuunasivat ja milloin. Mitä musiikkia kuunneltiin ja mitä välipalaa nautittiin? Millainen oli tunnelma? Ja ennen kaikkea, kenelle tarjotin tehtiin ja mitä mukavaa hänelle haluttiin sen myötä kertoa?

11. Kiinnitä tämä tärkeä lappunen tarjottimen takapuolelle, kun tarjotin on muuten valmis ja vedä senkin päälle liimavesiseos ja anna kuivua.

12. Nyt kun tarjotin on kokonaan valmis, voit jatkaa samalla tavalla ja tuunata vaikka kenkälaatikosta ihanan säilytysrasian tai vähemmän kauniista toritaulusta uuden hienon taideteoksen. Vanhojen postikorttien lisäksi voit käyttää lehtileikkeitä, lautasliinoja, kiiltokuvia ja ohuita kangaspaloja.

13. Esineiden pintaan lopuksi sivelty Erikeeperin ja veden seos kestää kuivuttuaan kostealla pyyhkimisen.

Pintaan sivellään liimalakka, jossa on puolet vettä ja puolet Erikeeperiä. Kuivuttuaan kovaksi se näyttää värittömältä. Kuva Pekka Mustonen.
Innostuimme lopulta tekemään kolme tarjotinta. Lisäksi teimme suojelusenkelitaulun liimaamalla vanhoja kiiltokuvia puutauluun, jonka löysimme kierrätyskeskuksesta. Kuva Pekka Mustonen.