Kylän toimijat pääsivät ääneen nuorten asioissa yhteisillassa – ”Jos meillä on hölmöillyt, saako tet-paikkaa?”

K-Supermarketin kauppias Kati Rauhala toteaa näpistyksiä sattuvan silloin tällöin. Yleensä tilanteet saadaan selvitettyä hyvin nuorten vanhempien kanssa.

– Koko kylä kasvattaa nuoria. Ohjaaminen ja opastaminen on meidän aikuisten tehtävä, sanoo K-Supermarket Pälkäneen kauppias Kati Rauhala.

Rauhalan mukaan hyvin yleensä onkin kasvatettu, mutta joskus on ojentamisen tarvetta.

– Kun kaupassa kuljetaan ryhmässä reppujen kanssa eikä noudateta sääntöjä, tämä on huono juttu. Näpistelyjä ja varkauksia sattuu toisinaan.

Rauhala sanoo nuorille, vanhemmille ja eri yhteistyötahoille järjestetyssä illassa nuokkarilla, että yleensä Pälkäneellä tunnetaankin nuoret aika hyvin. Jos jää kiinni näpistelystä, otetaan yhteyttä huoltajiin. Yleensä asiat on saatu yhteisesti sovittua.

– Penkeillä saa istua, mutta kun tulee asiakkaita, väistäkää.

– Jos meillä on hölmöillyt, saako tet-paikkaa? Kannattaa miettiä, miten suuri merkitys käyttäytymisellä ja asenteella on. Jos asenne on kohdallaan, tämä voi poikia kesätyöpaikan ihan vakituiseen työsuhteeseen saakka.

Rauhala halusi myös kohdentaa viestiään vanhemmille: Olkaa kiinnostuneita nuortenne tekemisistä!

Keijo Koskinen Vekka oy:stä sanoo, että turvavyön käytössä nuorilla on joskus puutteita. Niistä pitää muistutella välillä.

Laita aina turvavyö

Laitikkalasta Pälkäneen keskustaan koululaisvuoroja ajava Keijo Koskinen Vekka oy:ltä kehuu nuoria.

– Onneksi ollaan Pälkäneellä. Aika hyvin ovat asiat, ja nuorten kanssa voi keskustella.

Turvavyön käyttö huolettaa, ja usein aamuisin pitää muistuttaa laittamaan turvavyö. Tähän kuluu turhaa aikaa.

–  Laittakaa turvavyö! Kuljettaja syyttää itseään, jos sattuu jotakin. Esimerkiksi Luikalan silta on yksi isoja vaaranpaikkoja.

Pekka Helminen Luopioisten linjasta komppaa Keijo Koskista, vaikka he eivät varsinaisia koululaisvuoroja ajakaan.

– Nyt on tilanne ollut hyvä, mutta joskus on varastettu jopa penkki ja poltettu se.

Vanhempia ja nuoria oli tullut tilaisuuteen kuulolle.

Vapaus tuo vastuun

Kirjastotoimenjohtaja Seija Heikkilä toivotti heti alkuunsa kaikki tervetulleiksi kirjastoon. Sääntöjä on ikävä kyllä rikottu välillä.

– Meillä on ollut paljon sotkemista, häiriöitä, rikkomista, sähkötupakkaakin on käytetty. Tässä kohtaa rikotaan jo lakiakin.

Heikkilä kehottaa miettimään, mikä on sopivaa käytöstä. Omatoimikirjaston käytön vapaus tuo mukanaan myös vastuun.

– Tilanne on onneksi parempi kuin alkusyksystä, ja porukassa on niitä, jotka ymmärtävät hyvin käytössääntöjen merkityksen ja näyttävät mallia muillekin.

Lukiolaisten joukosta kysytään, voiko kirjastossa juoda ja syödä eväitä koulupäivien jälkeen. Heikkilä vastaa, että kyllä voi, jos tekee kaiken siististi.

Nuoren äiti kysyy, onko nuorisotilojen aukioloajoilla merkitystä kirjaston käyttöön. Heikkilästä tämä näkyy kyllä: jos nuorisotila on auki, nuoret eivät niinkään vietä aikaa kirjastolla.

Nuoria oli paikalla vanhempia enemmän. Pitsaakin oli lopuksi tarjolla.

Viettäkää aikaa yhdessä

Nuorisotyön koordinaattori Matti Heinämäki korostaa puheenvuorossaan erityisesti perheen kanssa vietetyn ajan merkitystä. Harrastamisen tukeminen on keskeistä. Hän vertaa tilannetta Islantiin, jossa muun muassa yhteisötaloidea pitkine aukioloaikoineen on tuonut hyviä tuloksia. Mitä enemmän nuorilla on mahdollisuuksia tekemiselle, sitä paremmin he voivat.

– Kun on vain yksi nuorisotyöntekijä kunnassa, rahkeet eivät riitä. Heitän palloa vahvasti koteihin. Kun siellä tiedetään ja välitetään, missä oma nuori menee ja keiden kanssa, loppuu turha perseily, Heinämäki kiteyttää.

Nuorten joukosta kysytään, voiko vanhaan koulurakennukseen tulla nuorisotila, jos sitä ei pureta. Rehtori Emmi Kleemola miettii, että mahdollisuus nuorisotilalle voisi hyvin olla uudessakin koulussa.

– Jos vanha koulu puretaan, voidaan varmasti laittaa tarmoa vanhan koulun sisusten purkuun. Tämä voisi olla puhdistava kokemus, Kleemola naurahtaa.

Hanna Alanen Yhteinen Pälkäne -hankkeesta haluaa osallistaa nuoria pohtimaan, mitä he erityisesti haluavat tehdä Pälkäneellä. Tätä varten järjestettiin kyselylappusia, joita sai illan aikana täytellä.

Yhteisessä illassa nuorille ja vanhemmille olivat mukana koulu, nuorisovaltuusto, nuorisotoimi, kaupat, liikennöitsijät, kirjasto ja poliisi.

Meri Perolahti sylissään 10-vuotias Salla ja Johanna Norokorpi halusivat tulla kuulemaan, mitä nuorille kuuluu. Norokorvesta joku autojen ja mopojen rassausjuttu olisi kova sana Pälkäneellä.

 

Lue lisää:

”Koko Pälkäneen nuoriso mustamaalataan, jos pieni joukko törttöilee” – nuoret kaipaavat kattoa pään päälle ja huoletonta oleilua

Törttöily on pienen joukon aikaansaannosta – ”Ei tässä mistään ilmiöstä ole kyse”