Joulun taika saapuu vähitellen Kukkiakotoon – jouluna asukkaat ja hoitajat pukevat vähän parempaa päälle, ja juhla saa alkaa

Jouluvalmistelut olivat haastatteluhetkellä aluillaan. Lähihoitaja Irina Stenberg asettelee jouluisia koristeita paikalleen. Jouluviikolla vietetään joulujuhlaa, jolloin myös joulupukki ja joulumuori vierailevat.

Joulun tunnelma alkaa yhä enenevässä määrin sykkiä Kukkiakodolla. Ikkunoiden kyntteliköt ja ovien koristeet luovat tunnelmaa. Kaksi joulukuusta tulee asukkaiden iloksi. Piparien leivontaa on ollut ohjelmassa. Asukkaita yksikössä on 24.

– Toivon lämminhenkistä juhlaa, johon kuuluvat joulukuusi, kynttilät ja jouluruoka, miettii Puutikkalassa vuosikymmeniä asunut Taina Kivistö.

Kivistö on vasta hiljattain muuttanut Kukkiakotoon, ja kaikki on ollut vielä totuttelua. Hyvin on alku sujunut. Osastonhoitaja Taija Heletoja sanoo, ettei oikeita kynttilöitä voi laittaa palamaan tehostetun palveluasumisen yksikköön. Led-kynttilät saadaan silti, joten siinä mielessä Kivistön toive tältäkin osin toteutuu.

– Hyvä täällä on, mutta sielunmaisemani on aina lakeuksilla, sillä olen Alavudelta kotoisin. Lapsuusjoulut sijoittuvat sinne, Kivistö jatkaa.

Joulun alla hoitajat loihtivat tunnelmaa ja keskustelevat joulusta asukkaiden kanssa. Suuri merkitys on myös kulttuuriohjaaja Sini Murasella, joka kertoo jouluohjelman alkaneen jo marraskuun puolella leipomisen ja laulamisen merkeissä.

– Päiväkodin lapset ovat ilahduttaneet asukkaita, ja koululaiset tulivat Lucia-kulkueena laulamaan asukkaille Lucian päivänä. Seurakunnan kauneimmat joululaulut lauletaan täällä myös aina, ja mieskuoro Gentsit ovat esiintyneet, Muranen kertoo.

Lähihoitaja Jessa Dugang ja osastonhoitaja Taija Heletoja katsovat jouluisia koristeita. Heletojan mukaan omaiset voivat vierailla Kukkiakodolla koska vain, mutta vain terveinä. Kovin tuoksuvat joulukukat kannattaa korvata tuoksuttomilla.

Jouluna töissä

Kukkiakodolla seitsemän vuotta työskennellyt lähihoitaja Sirkku Pikkuharju on viettänyt joulua töissä useana vuonna.

Hän on huomannut asukkaiden rauhoittuvan joulun alla.

– Juhlan tuntu tulee siitä, kun on parempaa vaatetta päällä. Joulun tuntu alkaa oikeastaan jo itsenäisyyspäivästä. Jouluaattona meillä hoitajilla on tonttulakit ja punainen essu päällä.

Joulurauhan julistus on monelle tärkeä kohokohta. Silloin osa asukkaista tuodaan juhlatilaan sänkyineen. Joulumusiikkia kuullaan salissa myös.

Pikkuharju oli esimerkiksi viime jouluaattona töissä kello 7–15. Perhe on osannut asennoitua äidin työvuoroihin.

Lähihoitaja Irina Stenberg on työskennellyt Kukkiakodolla kolmisen vuotta. Hän muistaa joulun, kun eräällä asukkaalla oli soiva kravatti päällä koko joulun ajan. Niin tärkeä se miehelle oli.

– Kyllähän joulun aikaan liittyy monella haikeutta menneistä jo kuolleista omaisista. Tällöin koetetaan vaan kuunnella ja olla läsnä, Stenberg sanoo.

Taija Heletoja lisää vierestä, että ihminen koetetaan saada muistamaan myös hyviä asioita, ettei suru jää liiaksi päälle painamaan.

Filippiiniläinen Jessa Dugang on työskennellyt Kukkiakodolla puolitoista vuotta. Hän osaa jo vähän suomea, vaikka englanti taipuukin paremmin. Hän kehuu työilmapiiriä hyväksi ja Luopioisia kauniiksi paikaksi asua.

– Filippiineillä joulun laitto alkaa aiemmin kuin Suomessa ja kestää monta kuukautta. Muuten samojakin piirteitä löytyy, Dugang hymyilee.

Filippiineiltä kotoisin oleva Jessa Dugang on työskennellyt Kukkiakodolla puolitoista vuotta. Hänen lisäkseen Kukkiakodolla työskentelee toinen filippiiniläinen hoitaja, ja kesällä saapui kaksi intialaista. Kaikki ovat kotimaassaan sairaanhoitajia, mutta he opiskelevat Suomessa lähihoitajiksi.

Laulun lahja

Raili Ottman lepäilee parhaillaan, mutta ilahtuu oveen koputtamisesta. Hän nousee Taija Heletojan avustuksella nojatuoliin istumaan. Jo viime joulu vierähti Kukkiakodolla Ruljan kylässä asuneella Ottmanilla.

– Arvostan perinteistä joulua. Kun joulusiivot on tehty ja paikat saatu järjestykseen, rauhoitutaan viettämään joulua läheisten kesken.

Aito joulukuusi, jouluruoka ja joulupukki ovat kuuluneet Ottmanin perheen perinteisiin.

Joululaulujen laulaminen on Raili Ottmanille merkittävää. Nytkin hän alkaa hiljakseen tapailla Taija Heletojan kanssa tutun joululaulun sanoja. Säkeistöt tulevat kuin vanhasta muistista, vaikka muisti muuten tekeekin jo tepposiaan.

– Laulu on tärkeä lahja minulle.

Laulun raikuessa toimittajalla on täysi työ pitää itsensä kasassa. Niin koskettavaa ja hienoa, että väkisin alkaa silmäkulma kostua.

Asukas Raili Ottman intoutuu laulamaan osastonhoitaja Taija Heletojan kanssa.
Laulamisen jälkeen Raili Ottmanin kasvoille on syntynyt uutta säihkettä. Vieressä osastonhoitaja Taija Heletoja.
Perinteinen joulutähti ja lyhty luovat tunnelmaa.
Jouluinen asetelma Kukkiakodolla.
Punainen tulilatva on kaunis.