Vuoden parhaat perhepelit ja partypelit testissä – Millaisia arvioita raadit antoivat?

Jouluna on aikaa pelata perheen tai ystävien kesken. Otimme testiin Vuoden peli- voittajat ja finalistit perhepeli- ja partypeli-sarjoista. Pelejä testattiin vaihtuvin kokoonpanoin ja eri pelaajamäärin.

Perhepelit:

Balloon pop.

Vuoden perhepeli 2023:

Pelin nimi: Balloon Pop (lautapelit.fi)

Ikäsuositus: 8+

Pelaajamäärä ja peliaika: 2–4 pelaajaa, noin 30 minuuttia.

Pelin tavoite: Kerätä samanvärisiä tai saman symbolin sisältäviä ilmapalloja omalle pelilaudalle mahdollisimman paljon peräkkäin joko vaaka- tai pystysuunnassa.

Arvio: Peliä kokeili kaksi pelaajaa, aikuinen ja 10-vuotias. Ensimmäisellä pelikerralla oli vielä aika paljon kokeilua ja sen hahmottamista, miten palloja kannattaa laudalle asetella korttien määräämien ohjeiden mukaan. Tetris-henkisille peli on varma valinta! Tässä pelissä kehittyy pelaamalla varmasti koko ajan. Ihan hauska, mutta aika vaikeata, tuumi 10-vuotias. Aikuispelaaja piti pelistä todella paljon. Pelattavuus tässä pelissä on huippuluokkaa – joka peliin tulee ihan varmasti erilaiset setit ilmapalloja, jotka täytyy laudalle osata asetella mahdollisimman hyvin.

Finalistit:

80 days.

Pelin nimi: 80 days (Toyrock oy)

Ikäsuositus: 10+.

Pelaajamäärä ja peliaika: 2–4 pelaajaa, noin 50 minuuttia.

Pelin tavoite: Matkustaa maailman ympäri lähtien Lontoosta ja palata Lontooseen. Kerätä tavaroita ja rahaa matkan varrella ja suorittaa samalla korteista paljastuvia tehtäviä.

Arvio: Peliä kokeili kaksi aikuista, kaksi teiniä ja yksi 10-vuotias. Kaikki pitivät pelistä todella paljon. Pelissä on sopiva määrä pähkäiltävää ja strategista ulottuvuutta, mutta se on silti helppo omaksua. ”Tosi mahtava” ja ”upea peli”, raatilaiset kommentoivat. Varma valinta ”Maailman ympäri 80 päivässä” -henkiselle henkilölle.

 

Poison.

Pelin nimi: Poison (Amo oy)

Ikäsuositus: 8+

Pelaajamäärä ja peliaika: 3–6 pelaajaa, noin 30 minuuttia.

Pelin tavoite: Korttipeli, jossa yritetään saada vähiten pisteitä ja vältellään myrkyn nostamista. Käytössä on 50 kortin pakka, josta löytyy numeroarvoilla 1–7 varustettuja myrkkypullokortteja kolmessa eri värissä sekä kahdeksan 4:n arvoista jokerikorttia. Kortteja pelataan pöydälle kolmeen pinoon aina värin mukaan.

Arvio: Peliä kokeili kolme pelaajaa, kaksi aikuista ja yksi teini-ikäinen. Mukavan harmiton ja helposti omaksuttava peli, jossa on mukana juuri sopivan verran tuuria ja strategista osaamista. Kaverin pelaamista pitää osata seurata, jotta omakin peli luistaa. Kivan rento peli, tuumivat testiryhmäläiset.

 

Mandamina.

Pelin nimi: Mandamina (Martinex)

Ikäsuositus: 8+.

Pelaajamäärä ja peliaika: 1–4 pelaajaa, noin 10 minuuttia.

Pelin tavoite: Hiljaisuutta, keskittymistä ja yhteistyötä vaativa strategiapeli, jonka tavoitteena on järjestää kuulat väreittäin mahdollisimman vähin siirroin.

Arvio: Ihan kiva ajanvietepeli, jossa saa miettiä toisen strategiaa. Kaksi aikuista pelaajaa oli ok, mutta varmasti pari lisäpelaajaa sopisi hyvin mukaan. Tämä toisi myös lisähaasteen miettiä, mitä toisen mielessä liikkuu. Kilpailuhenkisyys pelistä puuttuu.

 

Partypelit:

Vuoden partypeli 2023:

Hitster.

Pelin nimi: Hitster (Asmodee Nordics / Enigma Distribution Finland)

Ikäsuositus: 15+

Pelaajamäärä ja peliaika: 2-12 pelaajaa, noin kolme varttia.

Pelin tavoite: Kuunnellaan musiikkikappaleita ja sijoitetaan niitä järjestykseen aikajanalla julkaisuajankohdan perusteella. Biisikortit tulevat pelin mukana, mutta pelaamiseen tarvitaan sekä pelin oma sovellus että Spotify.

Arvio: Musiikin ystäville mieluisa, etenkin kun vastaan tuleva musiikki soi ääneen. Älypuhelimen ja sovellusten pakollinen hyödyntäminen pelissä voivat kuitenkin saada osan jättämään pelin väliin.

Finalistit:

Top it.

Pelin nimi: Top It (Amo oy)

Ikäsuositus: 10+

Pelaajamäärä ja peliaika: 2+ pelaajaa, peliaika vaihtelee.

Pelin tavoite: Partypeli, jossa mukana tiimalasi. Pelissä keksitään oikeita vastauksia korttien aiheisiin ja yritetään saada oma kartio päällimmäiseksi. Kaikki pelaavat yhtä aikaa.

Arvio: Hauska seurapeli, jossa nopeus on valttia. Väkeä tarvitaan vähintään neljä, nyt aikuisia pelaajia oli vain kaksi. Pelaaminen voisi luontua mukavasti joissakin bileissä tai illanistujaisissa, joissa on muutenkin ääntä ja menoa. Osa selitettävistä sanoista tuntui hieman epämääräisiltä.

 

Wheels vs Doors.

Pelin nimi: Wheels vs Doors (Martinex oy)

Ikäsuositus: 12+

Pelaajamäärä ja peliaika: 2-6 tai useampi. Noin 30 minuuttia.

Pelin tavoite: Kumpia on enemmän? Lukuisista eri vaihtoehdoista poimitaan veikattavaksi aina lukumäärältään vertailtavaksi kaksi vastakkainasetteluparia, kuten minttukasvilajikkeet ja Valkoisen talon huoneet tai aikavyöhykkeitä Kiinassa ja suurimman munakkaan halkaisija metreinä. Nopeimmin tietyn määrän oikeita veikkauksia tehnyt voittaa.

Arvio: Varsin helposti omaksuttava. Vertailtavien asioiden vaikeustaso vaihtelee reippaasti, mikä on jännityksellisyydelle hyvä mutta tasapuolisuudelle huono.  12 vuoden suositusikäraja joustaa reippaasti alaspäin etenkin joukkueina pelattaessa, kun raa’an tiedon sijaan myös arvaamalla voi pärjätä.