Sijoittumista, sivuttaisliikkeitä ja reagointia – Näihin asioihin keskityttiin Kostia-areenalla järjestetyllä maalivahtileirillä

Maalivahtivalmentaja Jukka Järvinen opetti leiriläisille oikeanlaista sijoittumista.

Uudenvuodenaatonaattona Kostia-areenalla oli varsin rauhallista. Salibandykenttä sen sijaan täyttyi siellä järjestetyn maalivahtileirin osallistujista.

– Treeneissä on hyvä harjoitella, mutta peleissä ei kannata enää miettiä. Silloin olet jo myöhässä.

Näin Ilveksen maalivahtivalmentaja ja leirin vastaava valmentaja Jukka Järvinen ohjeistaa maalivahteja. Hänen mukaansa tärkeintä on, että maalivahti torjuu pallon ja tietää itse, mitä on tekemässä.

Aamusta iltapäivään kestäneelle leirille oli saapunut paljon eritasoisia maalivahteja aina Suomisarjasta 6. divisioonaan asti. Päivän aikana käytiin läpi jonkin verran torjuntatyöskentelyn teoriaa, jonka jälkeen asioita harjoiteltiin käytännössä. Erityisesti maalivahdin sivuttaisliikkeeseen keskityttiin tarkasti.

– Sivuttaisliikkeeseen maalivahdin täytyy ehtiä, vaikka puolustajan työtä onkin pelata syöttö pois, leirin järjestämisestä vastannut Jouni Virtanen taustoittaa.

Tuukka Ulaska pelaa tällä hetkellä Suomisarjassa. ”Kyllä tässä huomaa, että on tehnyt jotain”, hän kertoi leiripäivästä.

Leirin teemana oli maalivahdin liikkuminen ja reagointi. Virtanen kertoo, että harjoituksia on monipuolisesti, mutta kaikki käsittelevät samaa asiaa hieman eri tavoin.

Sivuttaisliikettä ja liikkumista harjoiteltiin esimerkiksi niin, että maalivahti oli yksin kahta pelaajaa vastaan. Laukaus saattoi lähteä suoraan tai vaihtoehtoisesti kenttäpelaaja saattoi laittaa poikittaissyötön, jolloin laukaus lähti suoraan syötöstä.

Reagointiharjoituksissa puolestaan pallo heitettiin maalin takaa maalin edustalle, josta laukaus tuli. Maalivahti ei voinut näin ennakoida omaa tekemistään.

Jukka Järvisen mukaan hyvällä sijoittumisella voi pakottaa vastustajan pelaajan tähtäämään sivummalle tai ylemmäksi. Tällöin kasvaa myös todennäköisyys sille, ettei laukaus lähde maalia kohti.

Toisessa päässä kenttää jokainen leiriläinen kävi yksitellen maalivahtivalmentaja Järvisen kanssa läpi niin sanottua boksipelaamista eli oikeanlaista sijoittumista maalin suulla. Kuminauhojen avulla maalivahdit pystyivät hahmottamaan sitä, kuinka hyvin he maalin peittävät.

– On tärkeää, että veskarin rintamasuunta on aina peliin päin. Näin voidaan reagoida peliin ja pystytään peittämään maalista mahdollisimman paljon, Järvinen avaa.

Leirin osallistujat olivat Virtasen mukaan tyytyväisiä päivän ohjelmaan. Hänen mielestään vastaavanlaisia leirejä voisi hyvin järjestää jatkossa lisää.

Leirin ohjelma oli Jouni Virtasen käsialaa.