Rokkaava opettaja Pitkäjärven koulusta osallistuu tällä kaudella Voiceen – ”Nyt sitten nähdään, miten miehen käy”

– Siis olihan se tilanne absurdi. Laulat tuoleille, jotka ovat sinuun selin. Taustalla on kuitenkin osaava bändi ja hienot puitteet liveyleisöineen. Toki tilanne myös jännitti, vaikka olen esiintynyt ja laulanut elämäni aikana paljon. Kappalevalintaakin piti miettiä paljon: laulaako jotakin herkkää itketyskappaletta vai antaa mennä rokaten ja täysillä, Janne Ryynänen, 43, kertaa jännittävää The Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -vaiheen kuvaushetkeä.

Tampereella asuva ja Pitkäjärven koulussa Kangasalla matematiikan, kemian ja fysiikan opettajana työskentelevä Ryynänen nähdään suositun tv-ohjelman uudella kaudella. Hän on mukana heti ensimmäisessä jaksossa, joka esitetään Nelosella perjantaina 19. tammikuuta.

Päätöksen ohjelmaan osallistumisesta Ryynänen teki viime kesänä, kun oman bändin, Supersanctionin, keikkakalenteri näytti harmillisen tyhjältä. Nelikymppisten perheenisien vuonna 2018 perustama yhtye tekee omat kappaleensa ja soittaa melodista rokkia.

– Bändin jäsenille alkoi tulla perheenlisäystä ja loukkaantumisia, mutta itselläni aikaa olisi ollut, sillä oma jälkikasvuni on jo teini-ikäistä. Olen aikaisemmin Voicea katsellessa miettinyt, mahtaisivatko rahkeeni riittää, ja päätin hakea mukaan. Nyt sitten nähdään, miten miehen käy.

Lapsesta asti musiikin parissa viihtynyt Janne Ryynänen näkee laulamisen ja soittamisen olevan erinomaisia välineitä tunteiden ilmaisemiseen. – Vuorovaikutus yleisön kanssa syntyy biisien vetämisestä ja niihin eläytymisestä. En ole keikoilla mikään välispiikkien puhuja, vaan musiikista saa välittyä se juttu, Ryynänen sanoo.

Ennen Supersanctionia Ryynänen soitti kitaraa ja lauloi coverbiisejä esimerkiksi Soittorinki-nimisessä bilebändissä.

– Tanssimusaakin olen esittänyt keikoilla, mutta en lähtisi silti humppalevyä tekemään. Melodinen rokki on omin juttuni.

Kitaraa hän on soittanut 10-vuotiaasta asti, mutta nykyisin pääinstrumenttina on ääni.

– Olen luonnontieteilijä ja ehkä vähän tällainen nörtti, mutta aina välillä joku tulee kertomaan keikan jälkeen yllättyneensä siitä, millainen ääni minusta tarvittaessa lähtee.

Vahva opettajaidentiteetti

Keuruulta kotoisin oleva mies päätyi kokeilemaan opettajan sijaisuuksia, kun lukiovuosien jälkeen ei tahtonut heti löytyä ominta alaa: Konetekniikan opinnot Tampereen teknillisellä yliopistolla eivät olleet sitä, mitä Ryynänen tulevaisuudeltaan etsi. Reykjavikiin suuntautuneen vaihto-oppilaskautensa aikana hän päätti laittaa opinnot hetkeksi tauolle ja tehdä niitä töitä, joita sattuu saamaan. Sijaisuuksien kautta löytynyt opettajuus tuntui alusta asti luontevalta, ja Ryynänen päätti opiskella opettajaksi.

– Sijaisuudet olivat vähän kuin suora hyppy syvään päähän: pidä luokka hallussasi ja yritä vielä opettaakin jotain. Koen, että musiikin kautta karttunut esiintymiskokemus ja improvisointikyky auttoivat tässä paljon: Opettajuudessa on vähän sama asia kuin musiikissa, että jos olet itse innostunut asiastasi ja oikeasti pidät siitä, se välittyy myös oppilaille. Silloin ei aina tarvita pitkiä motivaatiopuheita tunnin aluksi, vaan innostus ja halu oppia tarttuu.

Työpäivä käyntiin. Janne Ryynänen työskentelee Pitkäjärven koulussa matematiikan, kemian ja fysiikan opettajana.

Pitkäjärven yläkoulussa Ryynänen on opettanut nyt kahdeksan vuoden ajan. Joko oppilaat ovat olleet innoissaan opettajansa pian koittavasta esiintymisestä televisiossa?

– Aika moni oppilas siitä on jo maininnut, mutta melko maltillisella linjalla vielä ollaan, Ryynänen – koululla myös lempinimellä Rynkky tunnettu opettaja – naurahtaa.