Sappeen jouluseimelle kävijäennätys – seimen vieraskirja keräsi yli 300 nimeä

Sappeen kylän bélen-seimi keräsi vieraskirjaan yli 300 nimeä. Se on kahdeksan vuotta avoinna olleen jouluseimen kävijäennätys. Vuosi sitten jouluaattona vieraskirjassa oli kahdeksan nimeä, nyt 50.

Heti aattoaamuna seimelle ajoi pariskunta, joka kertoi lähteneensä Tampereelta matkaan, sillä heidän lapsensa oli lähettänyt Ecuadorista kuvan bélenistä ja he halusivat ilahduttaa lastaan suomalaisella ”Espanja-tyyliin tehdyn seimen kuvalla”.

Muutama kävijä oli halukas näkemään myös seimeä vastapäätä sijaitsevan kylätalon. Kauniisti tehty eteisremontti keräsi ihastelut ja kirjaston näyttävää kokoelmaa ihmeteltiin. ”Jaa, että täällä on vielä olemassa lainakirjasto?” Ja mikäpä viekeämpää kuin yrittää ahtautua pulpettiin, johon vuosikymmeniä sitten kevyesti solahdettiin.

Anniina ja Kaisu Heinonen pujottelivat seimeen uudet ledvalonauhat.

Bélenin vieraskirjassa kiiteltiin yksityiskohtia, mutta suosituin löytö oli caganer, paljastakapuolinen, kakkaava pikkupoika, joka katolisten maiden seimissä symboloi ylhäistä ja alhaista ja varmistaa seuraavalle vuoden hyvän viljasadon.

Seimeen on joka vuosi kehitelty jotakin uutta. Nyt uusittiin valot, joihin sähkön on kaikki vuodet kustantanut Heikki Ylinen viereisestä autotallistaan. Uutta oli myös minikaivuri kylätalon pihassa, sillä Heikki Arvela kaivoi viime kesänä ihan oikealla kaivurilla kaksi isoa kivenmurikkaa pihasta. Näin helpotettiin talven aurauksia.

Sappeen kylätalon jouluun kuuluivat myös tapaninpäivän yhteislaulut, jotka perinteisesti lauletaan Ulla Tervan viulu- ja Päivi Kyröjärven pianosäestyksellä. Tänä vuonna suosituimpia olivat uudemmat joululaulut ja Juice Leskisen Sikakin tulkittiin alusta loppuun Ulla Tervan mainioiden improvisointien säestyksellä.