Ehdokkaan mielestä pienpuolueen ehdokas voi tehdä myös ”Elisabeth Rehnit”– Sari Essayah kurvasi vartiksi Pälkäneelle

Maa- ja metsätalousministeri, kristillisdemokraattien presidenttiehdokas Sari Essayah kiersi lauantaina Pirkanmaata käyden myös Pälkäneellä ja Kangasalla. Pälkäneen S-marketin edustalla häntä odotti Janne Kähkönen kristillisdemokraattien Kangasalan paikallisosastosta ja pieni joukko muita kannattajia.

Kannattajat käyttivät lyhyen tapaamisen ehdokkaan kannustamiseen. Kysymyksiä ei niinkään kuultu, eikä Essayah käynyt pitämään hyytävän tuulisessa säässä linjapuhetta.

Sydän-Hämeen Lehden kysymyksiin pikaisesti vastannut ehdokas totesi olevansa ainoa konservatiivisia arvoja edustava ehdokas ja pitävänsä sitä valttikorttinaan.

– Muut ehdokkaat hakevat enimmäkseen liberaalikentän kannatusta. Lisäksi olen ehdokkaista ainoa, joka istuu tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, hän sanoi.

Hyväntuulinen presidenttiehdokas Sari Essayah jatkoi Pälkäneeltä vielä Kangasalle ja Lempäälään. Kuva: Pekka Mustonen.

Puolisoiden osuus ihmetyttää

Hänen mielestään tämänkertaiset presidentinvaalit ovat tyystin erilaiset kuin 12 vuotta sitten, kun hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla.

– Ensinnäkin turvallisuuspoliittisen tilanteen takia keskustelu on mennyt koko lailla turvallisuuspolitiikan ytimeen. Myös sosiaalisen median osuus on ihan toista.

– Näissä vaaleissa myös puolisoille on järjestetty jopa paneelikeskusteluita. Vähän on tullut mieleen, että kumpaa tässä ollaan äänestämässä, presidentinpuolisoa vai presidenttiä, Essayah naurahti.

Presidentinvaalikampanjat ovat työläitä ja kalliita. Ulkopuolinen voi ihmetellä, mistä pienpuolueiden ehdokkaat löytävät motivaatiota kovaan urakkaan. Essayah ei allekirjoita ihmettelyä.

– Täytyy muistaa, että neljän prosentin puolueesta Elisabeth Rehn ponnisti toiselle kierrokselle. Ei pienpuolue ole mikään este menestymiselle, tämä on henkilövaali. Ja esimerkiksi politiikan rakenteiden ulkopuolelta oleva Mika Aaltola oli vuosi sitten suosituin ehdokas koko joukosta.

Joukko pälkäneläisiä kannattajia oli mielissään, että presidenttiehdokas Sari Essayah ehti piipahtaa 15 minuutiksi myös Pälkäneelle. Kuva: Pekka Mustonen.

”Kaikkia seiniä ei tarvita”

Nykyisenä maa- ja metsätalousministerinä Essayah kertoo uskovansa lujasti suomalaisen maatalouden tulevaisuuteen. Hän on myös paljon julkista kritiikkiä saaneen turkistarhauksen kannattaja.

– Turkistarhaus on Suomessa laillinen elinkeino siinä missä muukin. Itse en käytä turkiksia mutta jos turkistarhaus ajetaan alas, se vaatii mittavat luopumiskorvaukset. Euroopassa on muitakin maita, joissa on turkistarhausta, esimerkiksi Puolassa.

Pirkanmaan pienissä kunnissa on oltu huolissaan, miten pärjätä sotesäästöjen kanssa. Essayah toppuutteli maakunnan asukkaiden huolta näin:

– Terveydenhoidossa on tärkeää säilyttää lähipalveluita, mutta tarvitsemmeko kaikkia niitä seiniä, sitä en usko. Meillä on mahdollisuus tuottaa lähipalveluita muutenkin, kuten liikkuvia tai digitaalisia palveluita. Ei joka kaupunginosa tarvitse terveysasemaa.

 

Presidenttiehdokkaat Sydän-Hämeessä

Kuka: Kristillisdemokraattien Sari Essayah

Missä: Pälkäneellä S-marketin pihalla

Mistä keskusteltiin: Kannustettiin ja kehuttiin ehdokasta