Kahden lajin osaaja Martta Mattila ylsi ikäluokkansa koripallomaajoukkueeseen – seuratasolla hän tavoittelee Luja-Lukon alle 15–vuotiaiden joukkueen kanssa paikkaa ensi kauden SM-sarjaan

14-vuotias Martta Mattila on ikäluokkansa huippunimiä sekä yleisurheilussa että koripallossa. Viime kesänä hän nappasi SM-kultaa kuulantyönnössä, ja koripallossa hän saavutti vastikään paikan alle 15-vuotiaiden maajoukkueeseen.

– Minulla on halua menestyä molemmissa lajeissa, mutta onneksi valintaa ei tarvitse vielä tehdä. Huomaa kuitenkin, että tasapainottelu kahden lajin välillä tulee koko ajan vaikeammaksi. Luotan siihen, että lajivalinta selkiää kyllä myöhemmin, Pälkäneen Luja-Lukkoa koripallossa ja Tampereen Pyrintöä kuularingissä ja kiekonheittopaikalla edustava Mattila miettii.

Pääsy ikäluokan koripallomaajoukkueeseen oli Mattilalle tietysti mieluisa uutinen – etenkin kun hän ei päässyt mukaan lokakuun lopussa järjestettyyn leirityksen viimeiseen tapahtumaan sairastumisen vuoksi.

Luja-Lukon Martta Mattila käy Kostianvirran yhtenäiskoulua kahdeksannella luokalla. Yläkoulun jälkeen hän haluaisi jatkaa opintojaan Sammon urheilulukiossa Tampereella. Kuva: Hannu Söderholm.

Koripalloa Mattilan on pelannut kahdeksan vuoden ajan. Hän arvioi, että fyysisyys on hänen paras ominaisuutensa: kontaktin ottaminen ei pelota. Myös korille ajamisen ja puolustuspelaamisensa hän arvioi olevan suht vahvalla tolalla.

– Heitto ei vielä ole niin vahva, mutta on sekin parempaan päin menossa, keskimäärin yli 15 pistettä ottelussa heittävä Mattila pohtii.

Myös valmentaja Tomi Ingman näkee Mattilan olevan erittäin lahjakas fyysisesti.

– Martta on myös hyvin kilpailullinen ja tavoitteellinen, Ingman kehuu.

Kevään pelit alkavat tasolohkossa

Mattila pelaa Luja-Lukon alle 15-vuotiaiden tyttöjen joukkueessa, joka pelaa tällä kaudella valtakunnallista Robert Petersen Cupia. Syyskausi sujui joukkueelta melko hyvin: seitsemästä ottelusta tuli kolme voittoa ja neljä tappiota. Valmentaja Ingman summaa, että syksy ei mennyt ala- tai yläkanttiin, vaan joukkue pelasi odotusten mukaisesti.

Syksyn sijoitusten mukaan joukkueet jaettiin kevääksi tasolohkoihin. Luja-Lukko pelaa kolmesta tasolohkosta keskimmäisessä, josta hyvän sijoituksen nappaamalla on vielä mahdollisuus edetä kevään SM-lopputurnaukseen tai saada SM-sarjapaikka ensi kaudeksi.

– Kymmenen parhaan joukkoon pääseminen ja SM-sarjapaikan saavuttaminen olisi hieno juttu ja se on myös tavoitteemme, Ingman sanoo.

Martta Mattila on samaa mieltä.

– Meillä on hyvät mahdollisuudet lohkon kärkipäähän. Joukkueessa on tosi paljon potentiaalia: meillä on mahdollisuudet voittaa koviakin pelejä, kun saamme pelin kulkemaan.

Luja-Lukon kevään pelit alkavat tasolohkossa, jonka parhaat etenevät pelaamaan paikasta SM-lopputurnaukseen ja ensi kauden SM-sarjaan. Kuva: Hannu Söderholm.

Viisikkopeliä kehitettävä

Luja-Lukon 15-vuotiaiden tyttöjen joukkueen ringissä on kymmenen pelaajaa. Harjoitusryhmään kuuluu myös viisi vuotta vanhempaa pelaajaa, jotka yhdessä vuotta nuorempien kanssa pelaavat alueellista ykkösdivisioonaa.

– 15-vuotiaiden joukkueen kanssa otimme syksyllä isoja steppejä puolustuspelissä. Pelinopeutemme kehittyi, olimme aktiivisia ja aloitteellisia. Eniten kehitettävää löytyy koko viisikon joukkuepelaamisessa ja syöttötaidossa, Ingman näkee.

Luja-Lukon RPC-kausi jatkuu sunnuntaina 21. tammikuuta vierasottelulla Torpan Poikia vastaan.

 

Katso kuvakooste joukkueen edellisestä kotiottelusta:

Kevätkauden ensimmäisessä ottelussa Tampereen Pyrintö vei voiton Kostia-areenalta pistein 35–64. Kuva: Hannu Söderholm.
Jenna Minkkinen kuljettaa. Kuva: Hannu Söderholm.
Sonja Tuhola vauhdissa. Kuva: Hannu Söderholm.
Kevätkauden ensimmäisessä ottelussa Tampereen Pyrintö vei voiton Kostia-areenalta pistein 35–64. Kuva: Hannu Söderholm.
Elsi Jokinen kuljettaa. Kuva: Hannu Söderholm.
Emma Lahti pallossa. Kuva: Hannu Söderholm.
Senni Niemi valmistautuu syöttämään. Kuva: Hannu Söderholm.
Iiris Järvenpää. Kuva: Hannu Söderholm.
Loppukättelyt. Kuva: Hannu Söderholm.