Majoitus tuo euroja Pälkäneellä

Muiden majoittaminen omaan kotiin tai sen yksittäiseen huoneeseen voi tilastojen mukaan lyödä leiville etenkin Pälkäneellä. Tuoreen selvityksen mukaan kansainvälistä Airbnb-majoituspalvelua käyttävien majoittajien vuosituotot ovat Pälkäneellä koko maan kymmenenneksi korkeimmat.

Etua Oy:n tekemän vertailun listalle poimittiin vähintään 20 majoituskohteen kunnat. Selvityksen mukaan Lappi ja Päijät-Häme olivat parhaiten tuottavia majoitusmaakuntia – kärjessä Rovaniemi, Hollola, Sysmä ja Kittilä. Pirkanmaan tuottoisin majoituskunta oli vajaan viidenkymmenen aktiivisen majoituskohteen Pälkäne 34 900 euron mediaanivuosituotollaan. Pienimmät majoitustulot Pirkanmaalla kirjattiin 11 400 euron Mänttä-Vilppulassa. Airbnb-toiminnan menestymiselle Sydän-Hämeessä ja etenkin Pälkäneellä voi nähdä pohjaa siinä, että vaikka majoitustoimintaa on aktiivisella alueella paikoin laajastikin, on hotellitarjonta niukka.

Keskimääräinen majoituksen päivähinta oli Pälkäneellä viime vuonna noin 243 euroa, mikä oli koko maan kolmanneksi korkein. Eniten majoituksesta joutui maksamaan Hollolassa, yli 280 euroa päivältä. Kangasalla Airbnb-majoituksen keskimääräinen päivähinta oli noin 130 euroa eli noin 13 euroa yli valtakunnallisen keskiarvon. Mediaanivuosituotoksi arvioitiin Kangasalla noin 24 400 euroa.

Majoitusten varausaste, 39 prosenttia, ei Pälkäneellä ollut valtakunnan tai edes maakunnan kärkeä. Keskimääräinen varausaste Suomessa oli 42 prosenttia, ja esimerkiksi Kangasalla se oli 51 prosenttia ja Pirkanmaan ”varauskärjillä” Kihniössä ja Orivedellä jopa 54 prosenttia. Koko maan tasolla vain Helsinki ylitti 60 prosentin varausasteen.

Majoitusdatayritys Air-Dna:n mukaan näkymät majoitustoiminnalle ovat myönteiset myös keväällä. Kysynnän ennustetaan kasvavan huomattavasti edellisvuodesta, ja ilmassa on merkkejä vahvasta kesästä.

Hyvin pyörivä majoitustoiminta ei liikuta jättimäisiä rahavirtoja, mutta osaltaan tuo paikkakunnalle arvokkaita lisäeuroja ja tunnettuutta. Samalla se haastaa monen paikkakuntalaisen käsitystä omasta kotipitäjästään. Hinnan lisäksi yksi tekijä Airbnb-asuntoihin kohdistuvan mielenkiinnon taustalla on kiehtovuus, joka liittyy paikallisen vieraanvaraisuuden kokemiseen ja samalla saataviin vinkkeihin lähialueen matkailukohteista. Sydän-Hämeellä on kenties tarjota enemmän kuin täällä välillä osataan itse ajatella?