”Suomea ei rakenneta selkävoitoilla vaan joukkuepelillä” – Olli Rehn nostaa neuvottelukyvyn yhdeksi keskeiseksi presidentin taidoksi

Olli Rehn vietti torstaina ”talvipäivää Kangasalla”, vaikka ihan Lapin-kiertueen talviolosuhteisiin ei ulkosalla päästykään. Uimahallin salissa paikalla olleita hymyilytti Rehnin uumoilu, että kahvikupeissa saattoi hyvinkin olla tarjolla Presidenttiä.

Presidentin tulee kaikin voimin edistää Suomen kansan menestystä, muistuttaa Olli Rehn.

– En voisi katsoa sivusta, jos talous olisi luisumassa kriisiin – tai työmarkkinoiden ajamista yhteentörmäykseen. Suomea ei rakenneta selkävoitoilla vaan joukkuepelillä, hän sanoo.

Alkujaan valitsijayhdistyksen kautta mutta sittemmin myös Keskustan tukemana presidenttiehdokkaaksi lähtenyt Rehn uskoo neuvottelutaitojen olevan presidentin tehtävien hoitamisessa tarpeen. Hän kokee itsellään olevan siihen täydet valmiudet.

Ennen Suomen Pankin pääjohtajan pestiään Rehn työskenteli muun muassa EU:n laajentumisasioista sekä talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina. Etenkin ensimmäinen, jossa hänen piti keskittyä Serbian pitämiseen demokraattisen kehityksen raiteilla Martti Ahtisaaren vetäessä Kosovon itsenäistymisprosessia, oli Rehnin mukaan vaativa ja opettavainen.

Neuvottelutaitojen oppimisen makuun Rehn pääsi omien sanojensa mukaan perheyrityksessä työskentelyn kautta. Seitsemän kesää isän omistamassa varaosaliikkeessä autoalan toimijoiden kanssa neuvotellessa kartutti samalla toki myös myöhemmin tarvittavaa prosenttilaskutaitoa.

– Kaikkia ihmisiä on katsottava samalta silmien tasalta. Niillä opeilla on pärjännyt Brysselissä, Frankfurtissa ja Balkanilla, ja niillä on tarkoitus pärjätä tulevaisuuden tehtävissäkin, Rehn toteaa.

Hänen mukaansa Suomen on Nato-jäsenyydestä huolimatta pidettävä kiinni omasta kansallisesta puolustuskyvystä ja maanpuolustustahdosta.

– Liittoutuneenakin puolustamme Suomea kriisin kohdatessa ensi vaiheessa yksin.

Maailmanpolitiikan taivaalla olevista synkistä pilvistä huolimatta Rehn näkee suomalaisten pärjäävän jatkossakin täkäläisen koulutuksen, osaamisen, yritteliäisyyden ja vahvan ihmisten välisen perusluottamuksen pohjalta.

Nuorten jaksamisesta hän on kuitenkin hieman huolissaan.

– Nuoriso on pääosin tosi fiksua ja paljon valveutuneempaa kuin esimerkiksi minä aikoinaan. Nykyisen nuoren sukupolven sanotaan kärsivän ilmastoahdistuksesta, minun sukupolveni tunsi ahdistusta ydinaseista.

Rehnin mielestä paras tapa helpottaa tilannetta on kääntää oma ahdistus ja tuska aktiiviseksi kansalaistoiminnaksi ja pyrkiä vaikuttamaan asioihin sitä kautta. Hän näkisi hyvänä, jos Suomeen saataisiin perustettua eräänlaisia maakunnallisia nuorten kansalaisraateja, joiden kautta nuoria voitaisiin kuunnella ja kuulla aiempaa systemaattisemmin.

 

Presidenttiehdokkaat Sydän-Hämeessä

Kuka: Keskustan ja valitsijayhdistyksen Olli Rehn

Missä: Uimahalli Kuohussa Kangasalla

Mistä puhuttiin: Luonnosta ja ympäristöstä, kaukokatseisuudesta politiikassa, nuorten vaikuttamismahdollisuuksista