Raija Vaaleri tarttuu mikkiin ja vetää elokuvasävelmiä karaokessa – musiikki-ihminen laulaa aina, kun mahdollista

Raija Vaaleri täytti 80 vuotta tammikuun puolivälissä.

Kun Luopioisten karaoke-seuran lauluilloissa kajahtaa ilmoille ensitahdit Cherbourgin sateenvarjot -elokuvan tunnusmusiikista tai Chaplinin Nykyaika-elokuvasta tunnetuksi tulleesta Smile-kappaleesta, kaikki osallistujat tietävät, että tämä on Raijan biisi.

Karaokessa kävijät ovat oppineet tuntemaan toistensa toivelevyt, itse elokuvasävelmiin mieltynyt Raija Vaaleri selventää ja kertoo samaan hengenvetoon toivebiisiensä omakohtaiset kytkökset.

– Olin tulevan ensimmäisen aviomieheni kanssa katsomassa Cherbourgin sateenvarjot -elokuvaa Hämeenlinnassa ja muistan, ettei Reino edes pitänyt minua kädestä kiinni, hämäläinen mies kun oli. Karille se liitto sitten menikin. Smile, suomeksi Hymy, taas on minun toinen nimeni.

Vaikka Vaaleri on paljon laulanut Cherbourgin sateenvarjot -laulua, niin silti sanojen ulkoa oppiminen tuotti tuskaa, kun hän harjoitteli laulua musiikkiteatterin esitystä varten.

– Eivät ne kaikki sanat oikein menneet edes esityksissä, mutta ei sitä yleisö huomannut. Karaokessa on helppoa, kun sanat tulevat siihen silmien eteen.

Eino Grön rohkaisi

Musiikkiteatteriin Vaaleri lähti vielä kerran, vaikka oli jo mielessään päättänyt, ettei enää näyttämölle nousisi. Päätöksen pyörtämisen paikka tuli vastaan Sappeen kesäteatterin katsomossa.

– Olin siellä katsomassa Eino Grön -musikaalia. Itse Grön oli lavalla laulamassa koko esityksen ajan. Siinä istuessani päätin, että menen mukaan kuitenkin, kun Grön, minua vanhempi, laulaa tuolla koko ajan. Ihan tuli tippa linssiin, maanantaina 80-vuotissyntymäpäiväänsä viettänyt luopioislainen kertoo.

Eino Grön pääsee Vaalerin suosikkilaulajien miesvaltaisella Top5-listalla sijalle viisi. Ykkönen on kuningas Elvis, seuraavina tulevat Olavi Virta, Reijo Taipale ja Taisto Tammi. Naislaulajista parhaimpana mieleen tulee Katri Helena.

Kari Tapiosta tykkään, mutta siitä toisesta Tapiosta, Juha Tapiosta, en tykkää ollenkaan.

– Olen musiikin suhteen kaikkiruokainen, klassista musiikkia kuuntelen myös. Chopinin kappaleet ovat aivan ihania. Klassisen musiikin Elämäni biisi-jakso oli ihan paras Elämäni biisi -ohjelma.

Onnittelut laulaen

Raija Vaalerin ystävät, tuttavat ja sukulaiset sekä monien harrastusten kautta läheisiksi tulleet ihmiset tietävät omina merkkipäivinään saavansa laulutervehdyksen Vaalerilta.

– Kaikille laulan. Tätini opetti minulle Onnenkyyhky lentää -laulun. Sitä käytän ja syntymäpäivinä laulan Sigin ”Hyvää syntymäpäivää”.

Vaaleri kertoo ammentavansa onnittelulauluja myös Vexi Salmen Laulu nimipäiville -kirjasta, joka sisältää Salmen tekstittämiä, tuttuun melodiaan tehtyjä onnittelulauluja nimipäiväsankareille.

Haltialla asuva musiikki-ihminen sanoo halunneensa ja haluavansa laulaa: aina ja joka paikassa. Iän karttuessa paikka on paras, jos se on mahdollisimman lähellä, kuten juuri Yhdistysnurkka, jossa karaokeryhmä kokoontuu joka toinen maanantai kello 17-20.

Työvuosinaan Anna Tapion koululla Vaaleri esiintyi Annan-päiväjuhlissa ollen roolihahmona muun muassa Elvis, Irwin, Peppi ja Katri Helena. Näissä samoissa rooleissa häntä on kuultu vuosien mittaan Haltia-päivillä.

– Elviksen It´s now or never, Harry Belafonten Venezuela suomeksi ja Kuolleet lehdet, joka menee koska vaan ja paremmin englanniksi. Olen ikäni niitä esittänyt.

– Kirkkokuoroonkin minua pyydettiin, koska laulan puhtaasti, mutta halusin työvuosinani nukkua sunnuntaisin pidempään. Nyt herään jo viideltä, mutta ei ole enää kirkkokuoroa, jonne mennä.

Tärkeintä musiikki

Raija Vaaleri kuvaa olevansa nainen, joka pitää ihmisistä, ei eläimistä. Kissa kotona oli, mutta siitä piti allergian vuoksi luopua.

– En ompele, en kudo, en virkkaa, mutta maalaan silkille, puulle, savelle ja kankaalle. SPR:ssä toimiminen on tärkeää, mutta harrastuksista musiikki on tärkein.

– Jos menet vaikka karaokeen tai musiikkiteatteriin, olet niin hyvällä päällä, kun tulet sieltä kotiin. On ollut hyvää seuraa, hyvät kahvit juotu.