”Oi, Herra, siunaa päämies maamme” on taas ajankohtainen virsi

Janne Kyrönlahti.

Pikkupoikana löysin synnyinkotini ullakolta vanhan, vuoden 1938 koraalikirjan. Tuo pölyinen, kulunut arvokkaan mustakantinen iso kirja oli ensimmäinen kosketukseni virsiin ja aloin tutkia sitä tarkemmin. Virsiä siinä oli muistaakseni 679. Kirja oli yksiosainen. Kaikki virret mahtuivat yksien kansien sisälle toisin kuin sen seuraajassa, vuoden 1986 koraalikirjassa.

Tuossa vuoden 1938 virsikirjassa oli monta nyt jo nykyisin käytöstä poistunutta virttä. Eräs niistä herätti mielenkiintoni. Tuo virsi oli 459 ”Oi, Herra, siunaa päämies maamme” tuntui jotenkin pienestä pojasta erikoiselta. Ehkä siihen aikaan ajateltiin alitajuisesti, että Kekkonen on tavallaan itsestään selvä asia ilman virsiäkin, en tiedä.

Tällä hetkellä sen sijaan tuo virsi tuntuu hyvin ajankohtaiselta. Näin presidentinvaalien kynnyksellä maailman tilanne on sen verran sekava, että tuleva valtion päämiehemme tarvitsee kaiken mahdollisen siunauksen. Kuinka ollakaan, tuo kyseinen virsi löytyy nykyisestäkin virsikirjastamme, tosin hieman modifioituna. Jo virren ensimmäisessä säkeistössä on hyvin paljon asiaa. Monta tärkeää pyyntöä Taivaallisen Isämme puoleen. Sanat kuuluvat nykymuodossa seuraavasti:

”Oi Herra, korkein valtiaamme, kansaamme kaitse, armahda. Hengelläs siunaa päämies maamme ja esivaltaa johdata. Suo vallankäyttöön viisautta ja vastuun mieltä, rakkautta.”

Janne Kyrönlahti

Kanttori, Kangasalan seurakunta

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?