Raikun kylän historiaa aletaan tallentaa muistiin tarinoin ja kuvin – ”Ihanaa kun sain apurahan tähän projektiin”

Raikun kylässä Kangasalla aletaan tallentaa kylän paikallishistoriaa. Projektin moottorina toimii Henriikka Hietaniemi, joka vastaanotti maanantaina tarkoitusta varten 3000 euron suuruisen Björkqvist-rahaston apurahan.

– Tarkoitus on kerätä talteen kylän historiaa ja tarinoita. Yritän myös saada käsiini vanhoja valokuvia, ja kuvata sitten samoja paikkoja nykyasussaan, Hietaniemi suunnittelee.

Hietaniemen suunnitelmissa on kerätä aineistoa pääasiassa haastatellen.

– Olisi hienoa, jos saisimme kylätalolle pystyyn näyttelyn, jossa olisi esillä kerättyä aineistoa. Joka tapauksessa historiaa kerätään talteen kyläyhdistyksen nettisivuille, ja sivut päivittyvät matkan varrella sitä mukaa kuin aineistoa kertyy, Raikun seudun kyläyhdistyksen toiminnassa aktiivisesti mukana oleva Hietaniemi kertoo.

– Raikussa parasta on luonnon kauneus ja mukavat ihmiset. Kylän pelloilla ja järvillä kelpaa hiihtää talvella ja uimaranta on kesäisin lähellä. Tapahtumiakin kylässä riittää edelleen. Henriikka Hietaniemi miettii. Kuva: Sabriina Hietaniemi.

Paikallishistorian keräämisen Hietaniemi aikoo aloittaa mahdollisimman pian. Vielä on mietinnässä se, kuinka laajalta alueelta aineistoa kerätään: Raikun seutu kun koostuu useammasta kylästä.

– Joka tapauksessa on ihanaa, kun sain tällaisen apurahan ja pääsen toteuttamaan mielessäni itäneen idean.

Raikun kausiasukas

Raikku on Tampereella asuvalle Hietaniemelle tuttu paikka, sillä hän on viettänyt siellä pienestä pitäen varsinkin kesäaikoja äitinsä kotitalossa eli mummulassaan. Hän myös ehti toimia Raikun koulussa 2,5 vuoden ajan opettajana ennen koulun lakkauttamista.

– Tuolloin asuinkin Raikussa ihan vakituisesti, nykyisin Ylöjärvellä kuvataideopettajana toimiva ja sijaisuuksia tekevä Hietaniemi kertaa.

 

Raikku elää Hietaniemen mukaan nyt tietynlaista murrosvaihetta, kun kylällä yli sata vuotta toiminut koulu on lakkautettu. Koululakkauttamisen jälkeen kyläyhdistyksen rooli korostunee entisestään kyläläisten yhteisöllisyyden luojana ja retkien sekä tapahtumien järjestäjänä.

– Muistan äitini kertoneen, että parhaimmillaan kylänraitilla oli kolmekin kauppaa. Tämä tuntuu nykyisin aika uskomattomalta.

 

Björkqvist-rahaston apuraha myönnettiin tänä vuonna 22 eri taholle

Björkqvist-rahaston apurahoja ja stipendejä haki määräaikaan mennessä yhteensä 59 hakijaa, joista 9 haki apurahaa tieteen tukemiseen, 40 taiteen tukemiseen ja 10 opiskeluun.

Vuonna 2024 apurahoina ja stipendeinä jaetaan yhteensä 50 100 euroa, josta 18 000 tieteen tukemiseen, 27 100 taiteen tukemiseen ja 5000 euroa opiskelustipendeihin. Apurahat ja stipendit luovutettiin niiden saajille Kangasala-talolla pidetyssä jakotilaisuudessa maanantaina.

Stipendilautakunnan puheenjohtaja, vuorineuvos Kari Neilimo ja Kangasalan hyvinvointijohtaja Kati Halonen jakoivat Björkqvist-rahaston apurahat ja stipendit Kangasala-talossa maanantaina. Kuva: Annikka Lampo.

Tieteen tukemiseen myönnetyt apurahat (summat euroina):

Lindeman Meri 2 000. Väitöskirjatutkimukseen ”Kielikäsitykset ikkunana sateenkaarevien suomalaisten puheeseen.

Paananen Siiri 5 000. Väitöskirjatutkimuksen ”Co-Designing Interactive Technologies for Cultur-al Heritage Contexts – Creating and Evaluating Interactive Museum Ex-periences” julkaisuun ja esittelyyn kansainvälisissä konferensseissa.

Sistonen Heli 6 000. Väitöskirjatutkimukseen ”MRI Diffuusio- ja PET-TT-kuvantaminen pään- ja kaulan alueen syövissä”.

Viiala Janne 5 000. Väitöskirjatutkimukseen ”Neuromuscular training in novice recreational runners”.

 

Taiteen tukemiseen myönnetyt apurahat:

Blackburn Karoliina 1 400. Kangasalla järjestettäviin päiväkeskus- ja hoitolaitosesiintymisiin.

Hietaniemi Henriikka 3 000. Raikku ennen ja nyt – yhteisöllisen taideprojektin luomiseen kylän paikallishistoriasta.

Kangasalan Karjalaseura ry 2 500. Kivennapa ja muut Karjalan kannaksen rajapitäjät -näyttelyn näyttelykuluihin.

Kangasalan Lepokoti-Säätiö sr 2 500. Kangasalan Lepokodin historian digitaaliseen tallentamiseen vieraiden ja asukkaiden tarinoiden ja tapahtumien kautta.

Keskinen Kanerva ja Säilättäret-ryhmä 2 500. Sirkusta ja musiikkiteatteria yhdistävän teoksen esittämiseen Kangasalla.

Marja-aho Iina ja jousikvartetti Sylvan 1 200. Kylätalokonserttisarjan toteuttamiseen.

Mikkonen Tintti 2 000. Juhlanäyttelyn kustannuksiin Sahalahden Museomakasiinissa.

Mäenpää Heikki 2 000. Kesäpäivä Kangasalla -laulun ja siihen liittyvien aineistojen ja tarinoiden käsikirjoittamiseen sekä tuottamiseen kokonaisteokseksi.

Niemi Olavi 2 500. Mielialaa ja toimintakykyä kohottavaan toimintaan seniori-ikäisille harmonikkamusiikin ja laulun muodossa.

Rantanen Kukka 1 000. Taidenäyttelystä aiheutuviin kustannuksiin.

Tontti Jarkko 1 500. Kangasalan ja Jerusalemin runot -runokokoelman kirjoittamiseen.

Virkkunen Lotta ja Kirves Katariina 2 000. Luonto parantaa -taideprojektin toteuttamiseen.

Viskari Marika 3 000. Taiteelliseen työskentelyyn ja taidenäyttelyn järjestämiseen.

 

Opiskeluun myönnetyt stipendit:

Isola Lotta 1 000. Leidenin yliopiston lukukausimaksuihin.

Magga Oskari 1 000. PSYKOLOGIA-podcastin tekemiseen.

Mäkinen Nea 1 000. Limerickin yliopiston lukukausimaksuihin.

Sainio Linda 1 000. Zürichin yliopiston lukukausimaksuihin.

Tamminen Noora 1 000. Leidenin yliopiston lukukausimaksuihin.