Helmikuun helinää – ”On tavallista vilkkaampaakin vipinää elossamme ollut, kun on pitänyt paneutua näihin presidentinvaaleihin”

Mymmeli.

On ollut tämä alkuvuosi meille ikäihmisille raskasta aikaa, kun on ollut niin paljon lunta ja pakkasta. Onneksi tammikuun lopussa jo leudontui, ja osa katoilta vaarallisesti roikkuvista lumimassoista putosi tai pudotettiin alas. Nyt taas on voinut keventää vähän vaatetusta, kun elämme rauhaisaa vanhuutta heleässä helmikuussa.

Tosin on tavallista vilkkaampaakin vipinää elossamme ollut, kun on pitänyt paneutua näihin presidentinvaaleihin. Vaikka meillä näitä ”pomoja” on valittu yli sata vuotta, niin vasta kolmastoista nyt ryhtyy hommaan, kun mummon laskujen mukaan viisi entistä on ollut kahdella kaudella.

Tätä kirjoittaessa ei tilanne ole vielä selvä, mutta kun lehtemme ilmestyy, niin sitten jo tiedetään uuden päämiehen nimi. Nimenomaan miehen. Me naisasianaiset totesimme taas, että ei ollut paljon naisilla mahdollisuuksia tällä kertaa. Vaan kenties jo vuonna 2030 tai 2036.  No näyttihän Tarja Halonen, että tällä vuosisadalla on tasa-arvo edennyt ja naisestakin voi tulla Suomen presidentti.

Piti ihan tutkiskella sitäkin, kuinka on ollut pääministereittemme kohdalla. Kaikkiaan tuossa virassa on ollut viitisenkymmentä yksilöä. Aika moni nimitettynä enemmän kuin yhden kerran. Ja se siinä kävi ilmi, että pääministerinä oli Suomessa ollut vain kolme naishenkilöä: Jäätteenmäki, Kiviniemi ja Marin. Kaksituhatluvulla hekin vasta.

Eipä silti, ei maamme mikään takapajula ole muihin maihin verrattuna.

Vuosi on edennyt täällä Sydän-Hämeessäkin talvisissa merkeissä.  Niinpä lämmitys on monen kodin kohdalla tullut tavallista kalliimmaksi. Eräskin tuttu kertoi, että vuosikausia liiterissä paikallaan pysynyt halkopino on tyystin huvennut. Takassa on puita poltettu. Sähkö- ja öljylaskut ovat monia rasittaneet tavallista enemmän. Vaan kevät koittaa joka vuosi. Ja aurinko alkaa lämmittää. Järvien jäille kertynyt lumikin on suojasäissä vähän tiivistynyt. Liekö mahdollista, että talvilomien aikoihin voidaan ajella autoilla jääteitä pitkin saariin turvallisesti?

Lumia on tänä talvena riittänyt. Korkeat kasat ovat usein kuin lumihuippuiset vuoret. Auraajat ovat saaneet tehdä töitä aamuvarhaisesta iltamyöhään. Myös hiekoittajat ovat uurastaneet ahkerasti, kun liukkauttakin on tänä talvena riittänyt. Kiitos siitä, että meille on jätetty osa kevyen liikenteen väylää potkukelkkatieksi täällä Luopioisissa.

Talviliukkauden johdosta on ollut paljon kaatumistapauksia. Mummonkin tuttavapiirissä aika monta.  Eräskin iäkäs sukulainen, papparainen Pohjanmaalta, oli pitkään sairaalassa, kun pahasti loukkaantui.  Ja täältä lähiseudultakin on jouduttu hoitokäyntejä tekemään.  Toivotaan, ettei kenellekään jäänyt pysyviä vammoja sentään. Vaikka kuinka varoo, niin joskus käy myös niin, että katolta valunut vesi on jäätynyt hiekotuksen päälle ja yllättävä liuku on voi sattua, vaikka näytti ihan turvalliselta.

Vaan kohta taas kevät koittaa.  Toivotaan että kaikki menisi hyvin. Ja että uudenkin presidentin aikana saadaan viettää hyvää ja rauhallista elämää.

Mymmeli