Pitääkö Onkkaalantiestä jälleen huolestua?

Kun Onkkaalantien suurremonttia aloitettiin, työmaatoimistolle järjestyi näköalapaikka entisen Siwan – tai pitkämuistisemmille Voiman – tiloista. Rakennus oli jäänyt kuin tätä varten tarjolle, kun kesällä 2019 paikalla aloittanut Kyläkukko oli aiemmin siirtynyt pois tiloista.

Jos joku silloin hymyili tyytyväisenä sopivasti vapaille liiketiloille, on hymy tämän vuoden alkuun mennessä käynyt väkinäiseksi. Tyhjää tilaa on Onkkaalantien varressa tullut hyödynnettäväksi enemmänkin, ja sitä uhkaa tulla lisää.

Keväällä 2019 aloittanut Nisukahvila ilmoitti lopettavansa toimintansa nyt alkuvuodesta. Pälkäneen Urheilu ja Kalastus aloitti nykytiloissaan 2000-luvun alussa –ja  samoilla kulmilla jo 30 vuotta sitten. Nyt perinteinen liike sulkee ovensa, vaikka toiminta vielä jatkuukin Salmisen pariskunnan kotinurkissa.

Viime vuoden lopulla päättyi sillan toisella puolella sijainneen Onkkaalan Onnin tarina. Kirpputori oli aloittanut keväällä 2022. Viime syksynä ongelmiin ajautui myös Panama, joka jatkaa onneksi toimintaansa toiminimen kautta, vaikka yritys taustalla ajautuikin konkurssiin. Lisäksi esimerkiksi R-kioskin toiminta Keskustiellä päättyi vuodenvaihteessa.

Näiden uutisten myötä hyvä myötävire Onkkaalassa on kokemassa ainakin väliaikaisen kolauksen. Hälyttäväksi tilannetta ei voi kuvata, mutta palveluvalikoiman kapeneminen ei ole hyväksi kuntalaisille, kausiasukkaille sen koommin kuin alueen muille yrityksillekään. Huolestua saa, vaikka aiemminkin yritystoimintaa Onkkaalantien varteen on pulpahdellut aaltomaisella liikkeellä ja aktiivinen kyläyhdistys sekä isompien kaupallisten tapahtumien uudistuminen ovatkin tuoneet lisäsäpinää keskustaan ja keskustan yrityskanta on edelleen edustuskelpoinen.

Ironista on, että osasyy hiljentyneeseen bisnekseen on nähty pitkään odotetussa tieremontissa, jonka on toivottu yhtenä tekijänä nostavan Onkkaalan vetovoimaa uudelle tasolle. Nyt tie on valmis, ja keväällä sen paljastuttua lumen alta siihen kohdistuu poikkeuksellista kiinnostusta niin omien kuntalaisten kuin muualta tulevienkin suunnalta. Toivottavasti kivet ja tähdet käännetään nyt niin, että Onkkaalan yritysmaailma saa tarpeellista täydennystä lisävetovoiman luomiseksi mahdollisimman pian. Pelkkä hienoksi laitettu tie ei välttämättä tee autuaaksi.