Irma Santala kehuu asiakkaita voimavarakseen – pulahdus avantoon tyhjentää hetkeksi pään

Parturi-kampaamo Irman yrittäjä Irma Santala on pitänyt liikettä Pälkäneellä 40 vuotta. Virallinen päivä on 19. helmikuuta, mutta kahvipannu on asiakkaille kuumana seuraavana päivänä.

– Tämä on ollut hieno matka. Ihmettelen vain, miten aika on kulunut niin nopeasti, sanoo pian neljä vuosikymmentä parturi-kampaamoa Onkkaalassa pyörittänyt Irma Santala.

Nykyiselle paikalleen Onkkaalantie 71:een yritys siirtyi vuonna 1997, aivan ensimmäinen liike oli Laihon talossa.

Vaikka Irma Santala, pian 66, sanoo nauttineensa joka hetkestä, vaikka raskastakin on välillä ollut. Kaksi poikaa on tullut kasvatettua yrittäjyyden rinnalla. Nyt hekin ovat jo 37- ja 27-vuotiaat.

– Tämä on hyvä ammatti, mutta vaatii paljon niin henkisesti kuin fyysisestikin. Näen ihmisiä vauvasta vaariin, ja kaikilta saan voimaa. Tämä on rikastuttavaa.

Suurin muutos on byrokratian jatkuva lisääntyminen. Lippusia ja lappusia saa täytellä yhtenään. Hän onkin kiitollinen kirjanpitäjälleen, mutta silti byrokratiapuoli on työllistänyt viime vuosina yhä enemmän.

Myös erilaiset tuoksuallergiat ja kemikaaliyliherkkyys ovat lisääntyneet, mikä pitää huomioida työssä. Alle 16-vuotiaille ei laiteta väriä päähän.

Asiakkaissa on runsaasti vakiasiakkaita, jotka haluavat hiuksensa samaan tapaan kuin ennenkin. Välillä iskee halu uudistua.

– Kun oma tyyli on löytynyt, se on aina muodissa.

Parturi-kampaaja Irma Santala nauttii yhä työstään, vaikka tekee enää kolmipäiväistä viikkoa. Ikänsä puolesta hän voisi jo olla eläkkeellä.

Luotettava kuuntelija

Onko koskaan rankkaa, kun ihmiset avautuvat vaikeistakin asioistaan kampaamotuolissa?

– Joskus voisi olla parempi, ettei asiakas olisi kertonut ihan kaikkea. Tulee hänen puolestaan niin paha mieli. Joskus huomaan, että asiakas vähän kuin puhui sivu suunsa.

Santala on oppinut olemaan läsnä ja kuuntelemaan. Tärkeintä jutustelun lomassa on silmän ja käden yhteistyö. Kokemus auttaa tässäkin, että pystyy keskittymään moneen asiaan samanaikaisesti.

Hän on yllättynyt välillä siitä, miten uudetkin asiakkaat puhuvat niin avoimesti elämästään. Luottamus rakentuu aika nopeasti.

– Toki olen itsekin puhelias. Jos olisin hiljaa, minut tunteva asiakas luulee, että olen vihainen, Santala nauraa.

Korona-aika toi mukanaan sen, että suurin osa asiakkaista varaa ajan etukäteen. Harvoin kukaan enää ilmestyy ovelle aikaa varaamatta.

Irma Santalan mukaan kampauspäällä on hyvä harjoitella esimerkiksi hääkampauksia.

Yrittäjyys sitoo

Santala toteaa, että yrittäjänä sitä on tavallaan aina töissä. Yrittäjyys sitoo ja kulkee mukana. Myös aviomies Ismo Syrjän pitää kiireisenä Syrjän rakennus ja kaivin. Toinen pojistakin on yrittäjä.

Irma Santala pitää valitettavana Onkkaalantien yrityselämän kuihtumista. Hän toivoo, että kyse on väliaikaisesta notkahduksesta.

– Palvelut pitää olla, mutta niitä ei käytetä. Jokainen paikkakuntalainen on vastuussa siitä, että elinvoima pysyy.

Hänen liikkeeseensä Onkkaalantien remontti ei vaikuttanut. Kulku oli jatkuvasti niin hyvin turvattu. Remontin myötä liikenne on ohjattu Lahdentielle, niin riskinä on, ettei kylälle ajeta samaan malliin kuin ennen.

– Kovin kauan enää en aio jatkaa, mutta kyllä iso aukko jää. Asiakaspiiri on sellainen, että jatkaja olisi hyvä löytyä.

Vapaa-ajan henkireikä pariskunnalle on ympärivuotinen mökkeily Ratasaaressa. Sinne on tehty myös avanto.

– Lauantaisin käymme avannossa saunasta päin, sunnuntaina aamulla ilman saunaa. Olen aina ollut vesi-ihminen, sanoo Taustissa asuva, mutta Sappeessa syntynyt Irma Santala.