Sappeen uuden mökkikylän ensimmäiset mökit halutaan käyttöön ensi talveksi

Sappeen uuden mökkikylän ensimmäisten mökkien toivotaan olevan käytössä ensi talvikauden alkajaisiksi.

– Kunnallistekniikan louhinta on aloitettu, mutta hiihtolomasesongilla sen rakentamisessa pidetään tauko. Kunnallistekniikan ja tiestön valmistuttua keväällä päästään mökkipohjien rakentamiseen, ja ensimmäisten mökkirunkojen tavoitellaan olevan valmiina kesäkuussa, summaa Sappeen matkailukeskuksen toimitusjohtaja Jouko Poukkanen.

Mökkialueen ensimmäiseen vaiheeseen on sijoitettu 12 tonttia, joista kahdessa kaava varsin poikkeuksellisesti antaa mahdollisuuden myös vakituiseen asumiseen. Poukkasen mukaan tämä on vastaus kertyneisiin kyselyihin, joissa tiedusteltiin mahdollisuutta löytää vanhoille kotiseuduilleen palaaville ihmisille tontteja Sappeen seudulta.

Viime vuosina yhä vahvemmin myös matkailualan tekemiseen mukaan tulleet ympäristöön ja vastuullisuuteen liittyvät elementit ovat vahvasti mukana uudessa hankkeessa. Hankintoja, viestintää, energiaa ja kierrättämistä pohditaan nykyisin hyvinkin eri näkökulmista kuin takavuosina.

– Suomessa pääsääntöisesti kaikki toimivat hyvin vastuullisesti, ja joskus kuluttaja voikin miettiä, miten hän voisi itse osallistua talkoisiin vaivattomasti. Kun asiaa kuitenkin miettii globaalisti, se on hyvinkin ajankohtaista, Poukkanen toteaa.

Uusien mökkien tapauksessa se merkitsee harkintaa paitsi rakennusmateriaalien myös esimerkiksi lämmitysjärjestelmien suunnittelun kanssa.

– Sitä kautta investoinnit toki kasvavat, mutta toisaalta pitkässä juoksussa ratkaisut ovat myös meille energiataloudellisempia. Se on kokonaisuuden hallintaa, joka pitää lähteä yrityksen omista tavoitteista.

Matkailukeskuksella ympäristö- ja vastuullisuusasiat on pyritty huomioimaan jo pitkään. Käytetyn sähkön määrän pienentämiseen tähtäävä yhteistyö Motivan kanssa alkoi jo vuonna 2008, ja helmikuussa Sappee on saamassa Ekokompassi-sertifioinnin. Poukkanen itse toimii hiihtokeskusyhdistyksen vastuullisuustyöryhmän puheenjohtajana, ja Sappeessa on haluttu avata oma vastuullisuusraportointi ja ympäristöohjelma myös kävijöiden saataville kotisivuille.

– Pyrimme olemaan kehityksen kärjessä, kun itse tekemällä on mahdollista vaikuttaa. Vielähän tämä on vapaaehtoista.

Uuden alueen viimeisetkin mökit pyritään saamaan valmiiksi ensi vuoden hiihtolomiksi, jolle Poukkanen toivoo osuvan yhtä hyvät olosuhteet kuin kuluvalle talvelle.

– Talven aloitus oli reipas ja olimme jopa ennätysvauhdissa. Tammikuun pakkaset vähän hyydyttivät menoa, mutta onneksi suomalaiset ovat tottuneet talviin ja osaavat pukeutua olosuhteiden mukaisesti. Rinteet on kuitenkin saatu pidettyä loistavassa kunnossa olosuhteista huolimatta, hän myhäilee.

Toimitusjohtaja katsoo myös, että Snow parkin suorituspaikkojen kehittäminen ja suunnittelu uudelleen täksi talveksi on ollut saadun palautteen perusteella onnistunut ratkaisu. ParkWorks-niminen yritys otettiin mukaan ideoimaan ja toteuttamaan projektia Sappeen osaavan henkilökunnan avuksi.

– Se toi uutta näkökulmaa tekemiseen. Aikaisemmin parkkitiimi osallistui normaalin koneella tehtävän kunnostuksen lisäksi suorituspaikkojen kunnossapitoon tarpeen mukaan. Vaikuttaisi siltä, että nyt käsin tehtävälle säännölliselle suorituspaikkojen kunnossapidolle olisi ollut tarvetta enemmänkin. Uutta on myös se, että tänä talvena uudistamme parkkeja useamman kerran kauden aikana saamamme asiakaspalautteen perusteella.