Kuvittaja kävi koululla – Harri István Mäki herätti hahmoja eloon neljäsluokkalaisten kanssa

Hetkinen, mitenkäs te sinne päädyitte..?

Nelosluokkalaiset pääsivät nauttimaan Tirlittan-palkitun Harri István Mäen ohjauksesta ja neuvoista, kun parhaillaan Luopioisten kirkonkylässä työskentelevä Mäki veti kuvittajan ominaisuudessa työpajaa Kostian koulun oppilaille Pälkäneellä.

Vierailu juonsi juurensa Muodonmuutoksia ry:n residenssitoimintaan Luopioisten kirkonkylässä. Yhdistys ylläpitää residenssitoimintaa kunnan omistamassa rakennuksessa Museotiellä. Tilassa voivat asua ja työskennellä ilmaiseksi taiteilijat tai tieteentekijät, mutta tilan käyttöön sisältyy velvoite järjestää kuntalaisille jokin tapahtuma, kuten työpaja, luento tai avoimet ovet.

Mäelle Muodonmuutoksia ry:n residenssi Luopioisissa on tuttu työskentelypaikka jo entuudestaan.

Mäki on kulttuurin ja kirjallisuuden monitoimimies. Hän opettaa kirjoittamista, ohjaa teatteriryhmiä, kirjoittaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja näytelmiä, kirjoittaa lehtiin ja vierailee kouluissa puhumassa kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Hän on voittanut Suomen kirjailijaliiton elämäntyöstä myönnettävän Tirlittan-palkinnon vuonna 2022.

Aiemmin residenssitoimintaan liittyen esimerkiksi kirjailija Anna Elina Isoaro on pitänyt sanataidepajoja Luopioisten eskareille ja ykkös–kakkosluokkalaisille ja kuvataiteilija Susanne Mueller Baji piti Pälkäneen koululaisille t-paita-työpajan.

Muodonmuutoksia ry:n mukaan residenssiin on tänä vuonna tulossa taiteilijoita monelta eri alalta: kirjallisuuden ja kuvataiteen lisäksi myös muun muassa nukketeatterin, musiikin, dokumenttielokuvan ja  tanssin piiristä.

Harri István Mäki Mäki on kulttuurin ja kirjallisuuden monitoimimies.
Kuvittajan työ on helppoa, tai ainakin helpompaa, kun sen osaa. Kostian koulun neloset saivat oppia ammattilaiselta.